Current Affairs Quiz – July 09 & 10 2018

Current Affairs Quiz – July 09 & 10 2018

Current Affairs Quiz


1. Which team is joined by Ronaldo after his exit from Real Madrid?
a) Manchester United
b) Juventus
c) Barcelona
d) Milan

Click here to View Answer
Hidden content
Answer b) Juventus. Portugal captain Cristiano Ronaldo has left Spanish club Real Madrid after nine years, joining Italian side Juventus in a reported £105-million (₹956-crore) four-year deal. The five-time Ballon d’Or-winner scored 451 goals in 438 matches for the Spanish team, winning two La Liga titles and four Champions League trophies. He also became Real Madrid’s record goal scorer during his tenure.[/su_spoiler]

2. Which is the China’s first optical remote sensing satellite sold to Pakistan?
a) PRSS-1
b) PakTES-1A
c) Babar
d) PSSR-2

Click here to View Answer
Answer a) PRSS-1. China launched the PRSS-1 and the PakTES-1A satellites for Pakistan from the Jiuquan Satellite Launch Center. According to the Chinese state media, the PRSS-1 will be used for land and resources surveying and monitoring of natural disasters, among other purposes. The PRSS-1 is China’s first optical remote sensing satellite sold to Pakistan.

3. Which state tops ease of doing business ranking?
a) Madhya Pradesh
b) Uttarakhand
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh has topped the ease of doing business 2016-17 rankings released by Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) for the second year in a row with a score of 98.42%. Andhra Pradesh is followed by Telangana, Haryana, Jharkhand, Gujarat, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Karnataka and Rajasthan. Meghalaya has been ranked last in ease of doing business.

4. How many year old war between Ethiopia, Eritrea end?
a) 28
b) 25
c) 20
d) 30

Click here to View Answer
Answer c) 20. The leaders of Ethiopia and Eritrea signed a declaration to fully implement a peace deal reached in 2000, ending the 20-year war between the two countries. Both the nations also agreed to re-establish trade and diplomatic ties. Eritrea seceded from Ethiopia in 1993, and the two countries fought a border war from 1998 to 2000.

5. Who is appointed as new UK Foreign Secretary?
a) Jeremy Hunt
b) Boris Johnson
c) Theresa May
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Jeremy Hunt. British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned in protest at the government’s Brexit plan. “Time to back our PM to get a great Brexit deal – it’s now or never,” Hunt said. Notably, Hunt backed “Remain” during the 2016 Brexit referendum campaign.

6. World’s largest mobile phone factory is opened by?
a) Xiomi
b) Vivo
c) Samsung
d) Nokia

Click here to View Answer
Answer c) Samsung. South Korean multinational conglomerate Samsung on Monday opened the world’s largest mobile phone manufacturing factory in Noida, Uttar Pradesh. The facility, inaugurated by PM Narendra Modi and South Korean President Moon Jae-in, is spread over 35 acres in Noida’s Sector 81. Built at a cost of ₹5,000 crore, the facility can produce 12 crore mobile phones every year.

7. Of which company Martin Schwenk is named new MD and CEO?
a) Tata
b) Mercedes-Benz
c) Maruti
d) Lamborgini

Click here to View Answer
Answer b) Mercedes-Benz. Luxury carmaker Mercedes-Benz announced the appointment of Martin Schwenk as the new MD and CEO for Mercedes-Benz India with effect from November 1. Schwenk will replace Roland Folger, who will assume a new position for Mercedes-Benz’s Thailand and Vietnam markets. Schwenk is currently the CFO of Beijing Mercedes-Benz Sales Service Co. in China.

8. Who will lead Indian Hockey Team at Asian games 2018?
a) Harendra Singh
b) PR Sreejesh
c) Chinglensana Singh
d) Kangujam

Click here to View Answer
Answer a) Harendra Singh. Indian goalkeeper PR Sreejesh will lead the 18 member Indian men’s hockey squad and Chinglensana Singh Kangujam will serve as his deputy in the 18th Asian Games. It will begin in Jakarta and Palembang, Indonesia in August 2018.
Coach – Harendra Singh
Captain – PR Sreejesh
Deputy Captain – Chinglensana Singh Kangujam

9. Who won Golden Man Booker International prize 2018?
a) Salman Rushdie
b) Michael Ondaatje
c) Chinglensana
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Michael Ondaatje. Michael Ondaatje’s best selling novel ‘The English Patient’ has been crowned as the winner of the Golden Man Booker Prize at the Southbank Centre in London. The prize was instituted as part of celebrations to mark the Booker’s having completed 50 years.
The novel move between large themes of war, loyalty, love. It is set, during World War II, about Hana, a nurse, who tends to a horribly burned man who finds himself in an Italian villa with three other unlikely characters. It was picked as the winner by a public poll from a shortlist of five books.

10. RBI cancelled licence of which bank?
a) Axis
b) ICICI
c) PNB
d) Alwar Urban Co-operative Bank

Click here to View Answer
Answer d) Alwar Urban Co-operative Bank. Alwar Urban Co-operative Bank Ltd., Alwar, Rajasthan is prohibited from conducting the business of ‘banking’ which includes acceptance of deposits and repayment of deposits.
On liquidation, every depositor is entitled to repayment of his/her deposits up to a monetary ceiling of Rs 1,00,000 from the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC).

11. Where did HRD Minister inaugurated 17th World Sanskrit Conference?
a) New Delhi
b) New York
c) Canada
d) Mauritius

Click here to View Answer
Answer c) Canada. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar inaugurated the 17th World Sanskrit Conference held at Vancouver, Canada, from July 9-13, 2018. There will be a special panel discussion on topics such as – History and Education of Women in Vedic Literature, Sanskrit Buddhist Manus, Mimamsa Beyond the Yagasala, the Yuktidipika forging a place for Sankhya, introducing Bhagavata Purana Commentaries and research on the Gargiyajyotis. The World Sanskrit Conference is being held in various countries across the globe once in every three years and so far it has been held thrice in India.

12. Whom did Muthoot Pappachan Group appoint as brand ambassador?
a) Shahrukh Khan
b) Deepika padukone
c) Dia Mirza
d) Vidya Balan

Click here to View Answer
Answer d) Vidya balan. The Muthoot Pappachan Group, which is mainly into the financial services business, has appointed film actress Vidya Balan as brand ambassador for two years and unveiled a new corporate identity.
Muthoot Pappachan Group is into two-wheeler finance, micro-finance, affordable housing finance, health, life and general insurance, precious metals, automotive, realty, hospitality and IT businesses, among others.
Muthoot Pappachan Group CMD – Thomas John Muthoot

13. Which state banned use of thermocol cutlery?
a) Uttarakhand
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Himanchal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) himanchal Pradesh. Chief Minister Jai Ram Thakur had announced the ban on the World Environment Day on June 5, but it was observed that it was still in use. The Himachal Pradesh government recently issued fresh notification banning use of thermocol cutlery including cups, plates, glasses, spoons or any other item in the state. The state government has set a deadline of three months for manufacturers to dispose of their stocks.

14. India signed 5 MoUs with which country in the field of Science & Technology?
a) South Korea
b) Russia
c) Eurasia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) south Korea. India signed 5 MoUs with South Korea in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr. Harsh Vardhan and his South Korean counterpart Mr. You Young Min signed three MoUs for (i) Programme of Cooperation 2018-21; (ii) Establishment of Future Strategy Group; (iii) Cooperation in Biotechnology & Bioeconomy.

15. Who took charge as president of AIU?
a) Harsh Vardhan
b) Sandeep Sancheti
c) Harendra Singh
d) PR Sreejesh

Click here to View Answer
Answer b) Sandeep sancheti. Dr. Sandeep Sancheti, Vice Chancellor of SRM Institute of Science and Technology (SRMIST) has assumed charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi.
The AIU, which was founded in 1925 and initially known as the Inter-University Board of India, has currently more than 720 members represented by Vice Chancellors. The AIU facilitates coordination and mutual consultation among Universities as well as acting as a liaison with Central and State governments.

16. Who is the first Indian to climb world’s highest volcano?
a) Satyarup Siddhanta
b) Malli Mastan Babu
c) Boris Johnson

Click here to View Answer
Answer b) Malli Mastan Babu. Satyarup Siddhanta has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world.
Satyarup is also set to be the first Indian to climb Mt Sidley, the highest volcano of Antarctica.
Mount Ojos del Salado is a stratovolcano (a volcano built up of alternate layers of lava and ash) in the Andes on the Argentina-Chile border and the highest active volcano in the world at 6,893 metres (22,615 ft).

17. Who is appointed as new Brexit Secretary?
a) David Davis
b) Dominic Raab
c) Malli Mastan Babu
d) Boris Johnson

Click here to View Answer
Answer b) dominic raab. British Prime Minister Theresa May appointed Dominic Raab as the new Brexit Secretary after his predecessor “David Davis” quit in protest at the government’s plans for a close trading relationship with the European Union.
Boris Johnson resigned as UK’s Foreign Secretary amid a growing political crisis over UK’s Brexit strategy. His resignation came 30 minutes before UK PM Theresa May addressed the Parliament about her new Brexit plan. The UK is due to leave the European Union on 29 March 2019, but the two sides have yet to agree how trade will work between the UK and the EU afterwards.

18. Telecommunication ministry approved merging of Idea and which other company?
a) BSNL
b) Aircel
c) Vodafone
d) Jio

Click here to View Answer
Answer c) Vodafone. The Department of Telecommunications (DoT) approved the merger of Vodafone India and Idea Cellular which will create the country’s largest mobile services operator. The combined operations of Idea and Vodafone will create the country’s largest telecom operator worth more than over Rs. 1.5 lakh crore, with a 35% market share and a subscriber base of about 430 million.

19. Gujarat Government grants religious minority status to which community?
a) Jews
b) Hindu
c) Sikhs
d) Marathi

Click here to View Answer
Answer a) Jews. The Government of Gujarat has granted minority status to followers of Judaism in the state, thus becoming the third state in India to do so. The notification was issued by the state’s Department of Social Justice and Empowerment. Gujarat has a very small Jewish community with approximately 170 members, mostly located in Ahmedabad. The city is home to the only synagogue in the state, the Magen Abraham Synagogue that was built in 1934.

20. In which city, First India Tourism Mart will be held?
a) Gurugram
b) Delhi
c) Ahmedabad
d) Gandhinagar

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The Minister of State (I/C) for Tourism, K. J. Alphons announced that the Tourism Ministry in partnership with the Federation of Associations in Indian Tourism and Hospitality (FAITH) and with the support of State /UT Governments will organize the ‘first ever’ India Tourism Mart (ITM) from 16th to 18th September, 2018 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The objective of the event is to create an annual Global Tourism Mart for India in line with major international travel marts being held in countries across the world. The Mart will provide a platform for all stakeholders in the tourism and hospitality industries to interact and transact business opportunities.

Leave a Comment