Current Affairs Quiz – July 08 2020

Current Affairs Quiz – July 08 2020

1. ‘Compact XL’, a machine to automate the manual processes of molecular diagnostic tests, launched by___________.
a) Bharat Biotech
b) MyLab
c) Biocon
d) Zydus Cadila

Click here to View Answer
Answer b) MyLab. Mylab launched machine to Automate the manual processes of Molecular Diagnostic Tests.

2. Which butterfly has become India’s largest butterfly?
a) Golden Birdwing
b) Aurora swallowtail
c) Criton birdwing
d) Mountain birdwing

Click here to View Answer
Answer a) Golden Birdwing. The Himalayan butterfly named Golden Birdwing has become India’s largest butterfly and broke the record set by an unknown specimen, which was held for 88 years.

3. Rythu Dinotsavam is celebrated by which state?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The birth anniversary of Former and the 14th Chief Minister of Andhra Pradesh Y.S Rajasekhara Reddy is celebrated as Rythu Dinotsavam meaning Farmer’s Day.

4. India was ranked at which position on the Global Real Estate Transparency Index (GRETI)?
a) 34th
b) 55th
c) 37th
d) 41st

Click here to View Answer
Answer c) 37th. India was ranked at the 34th position globally in Jones Lang LaSalle’s biennial Global Real Estate Transparency Index (GRETI).

5. India’s & Asia’s Largest and World’s Second Largest Uptime Tier IV Designed Data Centre is inaugurated at_____________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Huderabad

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. The Data Centre is named ‘Yotta NM1 or NM1’ is located inside the 600-Acre Hiranandani Fortune City at Navi Mumbai’s Panvel region.

6. Who has become 3rd Indian to cross 50-million mark on Instagram after virat kholi and priyanka chopra?
a) Salman Khan
b) Deepika Padukone
c) MS Dhoni
d) Sunil Chettri

Click here to View Answer
Answer b) Deepika Padukone. Cricketer Virat Kohli (over 67 million) and actress Priyanka Chopra Jonas (over 54 million) are the other two Indians who have more than 50 million followers on Instagram. Deepika is followed by Shraddha Kapoor with over 49 million followers.

7. Who has been appointed member of Centre’s committee on science and tech policy?
a) Sijo Kuruvilla
b) Joseph Rejin
c) Abhimanyu Dev
d) Ram Pashpanth

Click here to View Answer
Answer a) Sijo Kuruvilla. The founding CEO of Startup Village and founder of Re-think Foundation, Sijo Kuruvilla George, has been selected as member of Central Government’s Expert Committee on Science and Technology Policy.

8. Which Indian state has become the first state in the country where all households have LPG gas connections?
a) Assam
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh. Pointing out that as many as 1.36 lakh families of the state have been benefitted under the Pradhan Mantri Ujjawala Yojna.

9. ‘Bhavishya’ savings account for minors – launched by______________.
a) Paypal Bank
b) Fino Payments Bank
c) Paytm Small Bank
d) Equitas Bank

Click here to View Answer
Answer b) Fino Payments Bank. Fino Payments Bank Limited announced the launch of a savings account scheme for minors aged between 10-18 years. ‘Bhavishya’, a subscription-based savings account, can be opened by paying a nominal amount.

10. Nick Cordero who passed away at 41, is associated with____________.
a) Athletee
b) Journalist
c) Golf legend
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor. The Canadian national was 41. He specialised in playing tough guys in Broadway shows, including Waitress and A Bronx Tale.

Leave a Comment