Current Affairs Quiz – July 07 & 08 2018

Current Affairs Quiz – July 07 & 08 2018

1. Who Became first Indian to hit three T20I hundreds?
a) K.L. Rahul
b) Virat Kohli
c) Shikhar Dhawan
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer. d) rohit. Team India opener Rohit Sharma has become the first Indian cricketer to smash three centuries in T20I cricket. The 31-year-old achieved the feat by reaching the three-figure mark in 56 balls during the third T20I against England. Rohit is only the second cricketer after New Zealand’s Colin Munro to register three tons in T20I cricket.

2. Steve Ditko was famous for?
a) Artist
b) Dancer
c) Cartoonist
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer. a) artist. Steve Ditko, the Marvel Comics artist who co-created the superhero Spider-Man, has passed away aged 90. He was found dead in his apartment in New York on June 29 and it is believed that he died about two days earlier. Ditko, along with writer Stan Lee, had introduced Spider-Man in an issue of Amazing Fantasy in 1962.

3. Who became the 3rd richest person in the world?
a) Jeff Bezos
b) Bill Gates
c) Mark Zuckerberg
d) Valamdir Putin

Click here to View Answer
Answer. c) Mark Zuckerberg. Facebook’s 34-year-old CEO Mark Zuckerberg has dethroned Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett to become the world’s third-richest person with $81.6 billion wealth, according to Bloomberg. Zuckerberg gained $8.8 billion this year despite Facebook’s data-privacy crisis that slumped its stock by 18%. Amazon’s Jeff Bezos remains the world’s richest, while Microsoft’s Bill Gates second-richest.

4. Which country’s former P.M. sentenced to 10 years in jail?
a) Afghanistan
b) Iran
c) Iraq
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer. d) pak. Former Pakistan Prime Minister Nawaz Sharif was sentenced to ten years in prison in a corruption case. His daughter Maryam and her husband Captain Safdar were also sentenced to seven years and one year in jail respectively. The case pertains to the purchase of flats in London and came to light after the Panama Papers leak in 2016.

5. Which is the world’s emptiest airport’?
a) Mattala Rajapaksa International Airport
b) Nyingchi Mainling Airport
c) Alert Airport, Canada
d) Wiley Post–Will Rogers Memorial Airport, Alaska

Click here to View Answer
Answer. a) Mattala Rajapaksa International Airport. India will develop Sri Lanka’s loss-making Mattala Rajapaksa International Airport in Hambantota, called the ‘world’s emptiest airport’. With India’s investment, the project is expected to handle 5 million passengers, 50,000-ton cargo, and over 6000 air traffic operations every year by 2028. This comes in the backdrop of China developing the Hambantota seaport project in the country.

6. Which state gov. announced ‘one person, one car’ policy for ministers?
a) Gujrat
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer. c) West Bengal. In an attempt to cut the costs incurred by the state over travel expenses of ministers and bureaucrats, West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee announced the ‘one person, one car’ policy. Further mandating economy class travel in low-cost airlines for all domestic air trips, she added that foreign travels will be sanctioned only by her.

7. Which state orders plastic ban from July 15?
a) Gujrat
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer. d) Uttar Pradesh. During a programme in Barabanki district, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath announced ban on plastic bags, cups and glasses across the state from July 15 onwards. Maharashtra had banned the use of plastic from June 23. The latest announcemnt came as Prime Minister Narendra Modi is pushing a plan to completely end the use of single-use plastic in India by 2022.

8. Where will be Civil Aviation Research Organization set up?
a) Lucknow
b) Hyderabad
c) Kolkata
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer. b) Hyderabad. State-run Airports Authority of India (AAI) will set up Civil Aviation Research Organization (CARO) at Begumpet Airport, Hyderabad. AAI has allocated Rs 1,200 crore for this project that will be spent over 12 years for research and development. The objective is to solve growing air traffic and to enhance safety, capacity and efficiency of aircraft operations in India.

9. International Day of Cooperatives celebrated on
a) 8 july
b) 7 july
c) 8 june
d) 7 june

Click here to View Answer
Answer. b) 7 july. The theme for the 2018 International Day of Co-operatives is “sustainable consumption and production of goods and services”.
On December 16, 1992, the United Nations General Assembly proclaimed in resolution 47/90 “the first Saturday of July 1995 to be International Day of Cooperatives, marking the centenary of the establishment of the International Cooperative Alliance”. July 7 is also celebrated as Global Forgiveness Day, Chocolate Day.

10. Who is appointed as New Chairman of National Green Tribunal?
a) J. AK Goel
b) J. Jawad Rahim
c) J. Swatantra Kumar
d) J. HL Dattu

Click here to View Answer
Answer. d) AK Goel. Supreme Court judge Justice Adarsh Kumar Goel was appointed as the Chairman of the National Green Tribunal (NGT) for a period of 5 years. He was the first Supreme Court judge from Haryana. He replaces the acting chairperson Justice Jawad Rahim. Justice Goel was appointed Supreme Court judge in July 2014. About NGT:- The NGT was established on October 18, 2010 under the National Green Tribunal Act for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources.

11. Which is the most valuable bank in the emerging market outside China?
a) Axis
b) ICICI
c) HDFC
d) SBI

Click here to View Answer
Answer. c) HDFC. There are four lenders from India that now rank among the world’s 500 most valuable companies. HDFC Bank is followed by its housing finance cousin Housing Development Finance Corporation (HDFC), Kotak Mahindra Bank and State Bank of India.

12. Which company became India’s largest taxpayer in the private sector?
a) Mahindra
b) Reliance
c) Maruti
d) Tata

Click here to View Answer
Answer. b) reliance. Mukesh Ambani led Reliance Industries limited (RIL) is India’s largest payer of Goods and Services Tax (GST), Excise and Customs Duty, and Income Tax in the private sector. RIL’s consolidated net profit for the fourth-quarter (January-March) of fiscal 2017-18 stood at Rs. 9,435 crore, up by 17.3 per cent on a year-on-year basis.

13. In which city Integral Coach Factory (ICF) is situated?
a) Chennai
b) Puducherry
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer. a) Chennai. India’s much-awaited indigenously manufactured semi high-speed train called “Train 2018”, code-named Train 18, is expected to be rolled out in September. It is built by Integral Coach Factory (ICF) of Chennai to promote Make in India, and is capable of running at a speed of 160 km per hour.

14. Who won gold medal at Tbilisi Grand Prix?
a) Deepak Punia
b) Mehran Akbar
c) Bharat Nigam
d) Bajrang Punia

Click here to View Answer
Answer. d) Bajrang Punia. Indian wrestler Bajrang Punia won the gold medal at Tbilisi Grand Prix in Georgia with a 9-3 win over Iran’s Mehran Akbar Nasiriafrachali in the 65kg category final. Deepak Punia won the bronze medal in the 86kg category by defeating Turkey’s Osman Gocen 5-3.

15. Which telecom company unveiled internet telephony service ‘Wings’?
a) Idea
b) Jio
c) Bsnl
d) Airtel

Click here to View Answer
Answer. c) bsnl. Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) will roll out its new internet telephony service with brand name “Wings” from August 1. Those subscribing to “Wings”, entailing one-time registration fee of Rs 1,099, will be able to make calls using any internet connection including broadband, WiFi, 3G or 4G data network of any operator, thus overcoming connectivity problems even in areas having patchy signals. Those subscribers can avail free domestic calls for one year, while the overseas calls will be priced as per international tariffs of BSNL landline.

16. Who developed ‘GST Verify’?
a) Mehran Akbar
b) Bharat Nigam
c) B Raghu Kiran

Click here to View Answer
Answer. c) B Raghu Kiran. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has launched a mobile app ‘GST Verify’ developed by B Raghu Kiran, joint commissioner GST Hyderabad. It is an android app to verify if the person collecting GST from the consumer is eligible to collect it or not.

17. Who is appointed as MD of NFDC?
a) Bharat Nigam
b) B Raghu Kiran
c) Nina Lath Gupta
d) Manoj Kumar Pingua

Click here to View Answer
Answer. d) Manoj Kumar Pingua. Manoj Kumar Pingua, a joint secretary of Ministry of Information and Broadcasting is appointed as the acting Manager of National Film Development Corporation (NFDC). The previous Managing Director of NFDC is Nina Lath Gupta.

 


Leave a Comment