Current Affairs Quiz – July 06 2018

Current Affairs Quiz – July 06 2018

1. Which central force becomes 1st to opt for eticketing?
a) CBI
b) NSG
c) CID
d) RAW

Click here to View Answer
Answer. b) NSG. The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) signed a MoU with the National Security Guard (NSG) at the headquarters of the special force, New Delhi. This system will eliminate the need for carrying railway warrants by the NSG personnel. The NSG is the first central paramilitary force to opt for e-ticketing instead of the railway warrant under an agreement signed with the IRCTC. The IRCTC is also developing an e-ticketing-cum-warrant management system for the Central Reserve Police Force.

2. Who is the Chairperson of Nasscom?
a) Rishad Premji
b) Keshav R. Murugesh
c) Sanjeev Maheswari
d) None of these

Click here to View Answer
Answer. a) rishad Premji. National Association of Software and Services Companies (Nasscom) opened a Centre of Excellence for Data Science and Artificial Intelligence and signed a MoU with NITI Aayog to collaboratively foster applied research, accelerating adoption and ethics, privacy and security.
The aim is to strengthen the country’s Artificial Intelligence (AI) ecosystem. Nasscom will also include NITI Aayog as a knowledge partner. Both the CoE and MoU aims to serve as a platform for intelligence-sharing and technology collaboration between stakeholders to build collective capabilities for the industry and country in the cutting-edge areas AI.
Chairperson of Nasscom: Rishad Premji
Vice Chairman of Nasscom: Keshav R. Murugesh
Headquarters: Noida, Delhi

3. Which high court declared animals to be ‘legal persons’?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Uttarakhand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer. c) Uttarakhand. A division bench of Justices Rajiv Sharma and Lokpal Singh bestowed the unique status on the animal kingdom while issuing a series of directions to prevent cruelty against animals.The Uttarakahnd High Court in the past had given a similar right to river Ganga when it ordered that the river is a human entity and will enjoy all corresponding rights.

4. Which state government approved reservation for 5 communities, including Gujjars?
a) Haryana
b) Punjab
c) Delhi
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer. d) Rajasthan. This comes ahead of Prime Minister Narendra Modi’s rally in Jaipur on July 7. The five communities who benefit from this order of the Rajasthan government are – Godia Lohar, Banjara, Gujjar, Raika and Gadaria.
Two separate orders have been issued by the state government – one for admission to educational institutions, and the other for government jobs.

5. Which state launched ‘Poshan Abhiyan’ to eradicate malnutrition?
a) Punjab
b) Gujrat
c) Delhi
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer. b) Gujrat. ujarat Chief Minister Vijay Rupani launched ‘Poshan Abhiyan’ – a statewide mission to eradicate malnutrition among children by providing them nutritious food through Anganwadi centres. He also launched ‘Purna’ project to eliminate malnutrition among girls in the age group of 14 to 18, at an allocated cost of Rs 270 crore.
♦ Full form of PURNA – Prevention of Under Nutrition and Reduction of Nutritional Anaemia among Adolescent Girls.
♦ Nationwide Poshan Mission was launched by Prime Minister Narendra Modi from Rajasthan on March 8 this year.

6. Which scheme is approved by Cabinet for relief and rehabilitation of Migrants?
a) PURNA
b) Poshan
c) Umbrella
d) Shelter

Click here to View Answer
Answer. c) Umbrella. The Union Cabinet approved the Umbrella scheme Relief and Rehabilitation of Migrants and Repatriates of Ministry of Home Affairs to continue the 8 existing schemes up to March 2020.
This schemes will provide relief and rehabilitation assistance to refugees, displaced persons, civilian victims of terrorist, communal, Left Wing Extremism (LWE) violence and cross-border firing and mine and IED blasts on Indian territory and riot victims of various incidents etc

7. Which airport will be renamed after being approved by cabinet?
a) Assam
b) Agartala
c) Kohima
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer. b) agartala. The Union Cabinet approved the proposal of renaming Agartala Airport in Tripura as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala. The decision comes in the demand of both the people of Tripura as well as Government of Tripura for paying tribute to Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore.
Agartala Airport was constructed in 1942 on the land donated by Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore. Due to his initiative, an aerodrome at Agartala was constructed and it has now evolved into the second busiest airport in North East providing crucial air connectivity to Tripura.

8. Which state government launched subsidised power scheme named Sambal?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Uttarakhand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer. b) M.P. Under Sambal Yojana, the Below Poverty Line (BPL) families would be provided electricity at a cost of Rs 200 per month.
The scheme is expected to benefit 88 lakh families in the state.
♦ Objective:-
To make sure that all the households in Madhya Pradesh have power facility.
♦ Who are eligible for the Sambal scheme?
People who are not using air-conditioners, electric heaters and whose power consumption is below 1000 watts would be eligible for this scheme.

9. Whose first ‘pad abort’ test conducted successfully?
a) ISRO
b) NASA
c) Japan tech
d) Xiomi.

Click here to View Answer
Answer. a) ISRo. The PAT (Pad Abort Test) was conducted at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota. It marks the first step to qualify India’s indigenous Crew Escape System technology for launching astronauts into space.
The Crew Escape System is an emergency accident avoidance measure designed to quickly get astronauts and their spacecraft away from the launch vehicle if a malfunction occurs during the initial stage of the launch. A prior critical experiment was carried out on December 18, 2014, when the CARE (Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment) capsule successfully demonstrated that it could survive atmospheric re-entry.

Leave a Comment