Current Affairs Quiz – July 06 & 07 2019

Current Affairs Quiz – July 06 & 07 2019

1. K.P.Sharma Oli is the PM of which among the following country?
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Myanmar
d) Srilanka

Click here to View Answer
Answer b) Nepal. Centre raised its foreign aid to Nepal from Rs.750 crore to Rs.1,050 crore in the 2019-20 budget. The Indian government has raised the foreign aid to Nepal from Rs.750 crore in 2018 to Rs.1,050 crore in the 2019-20 Budget. It is an increase of 40%.

2. Jaipur is also called as_________.
a) Pearl City
b) Temple City
c) God’s Own city
d) Pink City

Click here to View Answer
Answer d) Pink City. The announcement was made after the 43rd Session of the UNESCO World Heritage Committee (WHC), underway at Baku (Azerbaijan) from June 30 to July 10, examined the nomination of the Walled City of Jaipur for inclusion in the World Heritage list.

3. Government launches pan-India Jal Shakti Abhiyan scheme is for___________.
a) Conserve Water bodies
b) Education for Girls
c) Food For Poor
d) Maintain Heritage Sites

Click here to View Answer
Answer a) Conserve Water Bodies. The ‘Jal Shakti Abhiyan’ will focus on five aspects — water conservation and rainwater harvesting, renovation of traditional and other water bodies, reuse of water and recharging of structures, watershed development, and intensive afforestation, Drinking Water Sanitation Secretary Parmeswaran Iyer said.

4. International Day of Cooperatives is observed as___________.
a) July 01
b) July 03
c) July 06
d) July 10

Click here to View Answer
Answer d) July 06. The International Day of Cooperatives is an annual celebration of the cooperative movement that takes place on the first Saturday of July since 1923. Since 1995, the United Nations and the International Cooperative Alliance have been setting the theme for the celebration of #CoopsDay .

5. International Day of Cooperatives 2019 theme is___________.
a) COOPS 4 DECENT WORK
b) COOPS 4 CORPORATE WORK
c) COOPS 4 HUMAN WORK
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) COOPS 4 DECENT WORK.

6. NASSCOM & NSDC launches “World Skills India”-lnternational Cloud Computing Challenge 2019, which is held at___________.
a) Tokyo
b) Osaka
c) New Delhi
d) Uruguay

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. NASSCOM & NSDC launches Skills India”- International Cloud Computing Challenge 2019 from July (1st – 6th 2019) at NASSCOM Campus, New Delhi.

7. International Chocolate Day is observed at____________.
a) July 01
b) July 03
c) July 07
d) July 10

Click here to View Answer
Answer c) July 07. References to World Chocolate Day being observed on 7 July have been recorded as early as 2009. Celebration of the day includes the consumption of chocolate. Some references indicate that this day celebrates the introduction of chocolate to Europe in 1550.

8. Ancient city of Babylon is located at__________.
a) China
b) Iraq
c) Iran
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer b) Iraq. Iraq had been lobbying since 1983 for the 4,000-year-old site to be added to the United Nations’ prestigious list. The city was famous for its Hanging Gardens, which were among the Seven Wonders of the Ancient World.

9. Who has been appointed as chief financial officer of J&K Bank?
a) Udhay Kumar
b) Ragav Abhimanuyu
c) Sandeep Varma
d) Rajni Saraf

Click here to View Answer
Answer d) Rajni Saraf. Jammu and Kashmir Bank (J&K) on Saturday appointed Rajni Saraf as its chief financial officer as part of its succession planning.

10. Cameron Boyce is passed away at 20, is associate with___________.
a) Pop Singer
b) Actor
c) Guitarist
d) Dancer

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Actor Cameron Boyce, known for his roles in Disney’s ‘Descendants’ and its Channel show ‘Jessie’, passed away on Saturday.

11. Arjen Robben has announced retirement, who is a _______________.
a) Cricketer
b) Golfer
c) Car Racer
d) Football Player

Click here to View Answer
Answer d) Football Player. Former Bayern Munich and Netherlands forward Arjen Robben has announced his retirement from football.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment