Current Affairs Quiz – July 04 & 05 2019

Current Affairs Quiz – July 04 & 05 2019

1. Economic Survey for 2018-19 predicted a _____ percent GDP growth for financial year 2019-20.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 7. Economic Survey for 2018-19 predicted a 7 percent GDP growth for financial year 2019-20. Union Finance Minister Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey for 2018-19 in the Parliament on 5 July.

2. Chelsea team is associated with__________.
a) Basket Ball
b) Foot Ball
c) Volley Ball
d) None of these

Click here to View Answer
AnswerAnswer b) Foot Ball. Chelsea appointed Frank Lampard as their new manager on Thursday, as owner Roman Abramovich turned to a familiar face rather than an experienced hand to replace Maurizio Sarri and lead the club into a new era.

3. India’s longest electrified train tunnel in __________.
a) Pune
b) Jaipur
c) Ahmedabad
d) Vijayawada

Click here to View Answer
AnswerAnswer d) Vijayawada. The railway division of Vijayawada commissioned the longest electrified tunnel in India on Wednesday. The 6.6 km tunnel stands as an engineering marvel situated between Cherlopalli and Rapuru stations which are a part of the recently completed Obulavaripalli – Venkatachalam railway line.

4. Which city Police have signed pact to implement Rooftop Solar Energy Systems?
a) Hyderabad
b) Delhi
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
AnswerAnswer b) Delhi. Delhi Police signed Memorandum of Understanding (MoU) with Solar Energy Corporation of India (SECI) to set up Rooftop Solar Energy Systems in more than 200 of its buildings across the city.

5. According to Henley Passport Index 2019, which among the following countries are holds first position collectively as most powerful passports in the world?
a) Japan
b) Singapore
c) US
d) Both a and b

Click here to View Answer
AnswerAnswer d) Both a and b. Henley Passport Index 2019 has recently published on its website that shows Japan and Singapore holds first position collectively as most powerful passports in the world.

6. Which among the following countries are not qualified for semi- finals in world cup in cricket?
a) India
b) Australia
c) England
d) Pakistan

Click here to View Answer
AnswerAnswer d) Pakistan. India became the second team to qualify for the World Cup semi-finals on July 2, 2019 after it beat Bangladesh by 28 runs in its penultimate group stage match. England became the third team to qualify for the world cup semi-finals, after its thumping 119-run victory over New Zealand on July 3.

7. Ursula von der Leyen is appointed as European Commission president, she is associated with___________.
a) Switzerland
b) Germany
c) Geneva
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) Germany. Germany’s Ursula von der Leyen is appointed by European Union (EU) leaders as bloc’s next Chief Executive (European Commission president). She will be the first woman in history to hold the position.

8. Economic Survey for 2018-19 predicted a _____ percent GDP growth for financial year 2019-20.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 7. Economic Survey for 2018-19 predicted a 7 percent GDP growth for financial year 2019-20. Union Finance Minister Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey for 2018-19 in the Parliament on 5 July.

9. USISPF- in this ‘I’ represents_________.
a) Inter
b) Information
c) India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) India. US-India Strategic Partnership Forum (USISPF) has selected MasterCard CEO and President Ajay Banga and Wipro Chairman Azim Premji for its 2019 Global Excellence Awards.

10. 1st-ever India International Cooperatives Trade Fair to be held in ___________.
a) New Delhi
b) New Zealand
c) Mumbai
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The First Ever India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) will be held at Pragati Maidan in New Delhi. It scheduled from 11th till 13th October 2019. It is a unique initiative for taking farmers, artisans & other members of cooperatives directly to global trade arena.

11. International Monetary Fund (IMF) headquarter is situated in_________.
a) Washington
b) Saudi Arabia
c) Greenland
d) Norway

Click here to View Answer
Answer a) Washington. International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde has been confirmed as new head of European Central bank (ECB). Her appointment would make her 1st woman to lead powerful institution of ECB.

12. Which state has achieved first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)?
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Maharastra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Maharastra. Maharashtra achieved first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI), which ranks states based on the degree of reforms they have undertaken in agricultural marketing.

13. Who has been appointed as additional director on J&K Bank board?
a) Vasuki Baskar
b) A K Mishra
c) Naveen Patnaik
d) Deepa Kumari

Click here to View Answer
Answer b) A K Mishra. The Reserve Bank of India has appointed its former executive director A K Misra as additional director on the board of Jammu and Kashmir Bank (J&K Bank), the lender said.

14. Who has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) for a period of three years?
a) Narendra Kumar
b) Nagendra Prasad P
c) Jeevanandhan M
d) B Harideesh Kumar

Click here to View Answer
Answer d) B Harideesh Kumar. B Harideesh Kumar has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) for a period of three years.

15. Sudershan Agarwal is Died At 88, is associated with__________.
a) Sports
b) Education
c) Cinema
d) Politics

Click here to View Answer
Answer d) Politics. Former Uttarakhand Governor Sudershan Agarwal died on Wednesday after prolonged illness at a hospital in New Delhi, an official statement said. He was 88.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment