Current Affairs Quiz – July 03 2019

Current Affairs Quiz – July 03 2019

1. World UFO day is observed on__________.
a) 2 July
b) 4 July
c) 10 July
d) 15 July

Click here to View Answer
Answer a) 2 July. World UFO day observed on 2 July 2019. World UFO Day is observed on July 2 every year. The main objective of celebrating this day is to encourage the government to reveal their flies on UFO sightings and related information.

2. Which cabinet minister has launched ‘Whispers of Time’ book?
a) Smriti Irani
b) Arjun Munda
c) Amit Shah
d) Nirmala Sitharaman

Click here to View Answer
Answer a) Smrithi Irani. Minister of Textiles and Minister of Women and Child Development, Smriti Zubin Irani launched new book “Whispers of Time”. It is written by Dr. Krishna Saksena (91) at the India International Centre in New Delhi. The book was published by Prabhat Prakashan.

3. 34th Sailing Championship inaugurated in ____________.
a) Orissa
b) Himachal Pradesh
c) Telangana
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. The 34th edition of Hyderabad Sailing Week National Ranking Multi-Class Championship 2019 was inaugurated by Governor of Telangana and Andhra Pradesh, ESL Narasimhan in Hyderabad, Telangana.

4. Who has been elected as new chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN)?
a) Ram Desai
b) Naveen Prabhu
c) Vijay Babu
d) Manoj Kumar Nambiar

Click here to View Answer
Answer d) Manoj Kumar Nambiar . Manoj Kumar Nambiar Managing Director of Arohan Financial Services has been elected as new chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN). He was elected at 6th annual general meeting of MFIN.

5. Kaziranga National Park is located at_____________.
a) Meghalaya
b) Assam
c) Bihar
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Assam. An 82-member Special Rhino Protection Force which is trained to combat poachers and understand animal behaviour was recently deployed in Kaziranga National Park (KNP).

6. BK Birla is died at 98, is associated with__________.
a) Guitarist
b) Industrialist
c) Novelist
d) Car Racer

Click here to View Answer
Answer b) Industrialist. Industrialist Basant Kumar Birla, the youngest son of Ghanshyam Das Birla and the grandfather of Kumar Mangalam Birla, passed away in Mumbai on Wednesday aged 98.

7. Vaibhav Yadav won WBC Asia title, is associated with____________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Karate
d) Ludo

Click here to View Answer
Answer a) Boxing. Indian pro boxer Vaibhav Yadav became the WBC Asia silver welterweight champion after defeating Thailand’s Fahpetch Singmanassak in Patayya.

8. Which players has registered the highest ever opening partnership for India in a World Cup match?
a) Dhoni and Hardik Pandya
b) Rohit Sharma and Kholi
c) Rohit Sharma and KL Rahul
d) Dhoni and KL Rahul

Click here to View Answer
Answer c) Rohit Sharma and KL Rahul. Rohit Sharma and KL Rahul registered the highest ever opening partnership for India in a World Cup match, scoring 180 runs for the first wicket against Bangladesh in the 2019 World Cup.

9. Centre to raise Health Services Expenditure to ________ of GDP by 2025.
a) 2.1%
b) 2.3%
c) 2.5%
d) 2.9%

Click here to View Answer
Answer c) 2.5%. Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan while addressing a query during Question Hour in Rajya Sabha announced that Government has set a target to raise health services expenditure to 2.5% of country’s GDP (Gross domestic product) by 2025.

10. STRIDE scheme is for____________.
a) Education
b) Sports
c) Women
d) Children

Click here to View Answer
Answer a) Education. University Grants Commission (UGC) has launched STRIDE scheme to boost research culture and innovation in colleges and universities. STRIDE stands for Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment