Current Affairs Quiz – July 02 & 03 2020

Current Affairs Quiz – July 02 & 03 2020

1. Where is the Indian Council of Medical Research’s (ICMR) Regional Medical Research Centre (RMRC) located?
a) Bihar
b) Assam
c) Odisha
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Indian Council of Medical Research’s (ICMR) Regional Medical Research Centre (RMRC) located in Lahowal in Dibrugarh district of Assam has successfully isolated the SARS-CoV-2, COVID-19, virus becoming the fourth such facility in the country to achieve the feat.

2. Who launched Accelerate Vigyan to strengthen scientific research mechanism?
a) CSIR
b) SCTIMST
c) SERB
d) DST

Click here to View Answer
Answer c) SERB. Department of Science and Technology’s (DST’s) Science and Engineering Research Board (SERB) has launched a scheme named ‘Accelerate Vigyan’ on 1st July 2020.

3. Who has been appointed India’s Ambassador and Permanent Representative to UN in Geneva?
a) Rishabh Nath
b) Preethi Reddy
c) Abhimanyu Dev
d) Indra Mani Pandey

Click here to View Answer
Answer d) Indra Mani Pandey . In the Ministry of External Affairs, Indra Mani Pandey is currently serving as the Additional Secretary.

4. ‘Hamara Ghar Hamara Vidyalaya’ campaign launched by which Indian state?
a) Maharastra
b) Tamil Nadu
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. The campaign will begin on 6th July 2020.

5. Intel Capital has bought how much equity stake in Reliance Jio?
a)0.39 percent
b)0.89 percent
c)1.02 percent
d)2.35 percent

Click here to View Answer
Answer a) 0.39 percent. With this investment, equity value in Jio Platforms rose to Rs 4.91 lakh crore, while Rs 5.16 lakh crore its enterprise value.

6. Which Indian cricketer has been named as India’s most valuable Test player in the 21st century by the Wisden magazine?
a) Rohit Sharma
b) Ravinder Jadeja
c) Virat Kholi
d) Suresh Raina

Click here to View Answer
Answer b) Ravinder Jadeja. Flamboyant all-rounder Ravindra Jadeja has been named as India’s most valuable Test player in the 21st century by the Wisden magazine.

7. With which country, India formed 50:50 Joint Venture Company for LPG business?
a) Indonesia
b) Spain
c) Italy
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d) Bangladesh. The agreement was signed between the IOC Middle East FZE, Dubai, a wholly-owned subsidiary of Indian Oil Corporation (IOC) and RR Holdings Ltd., Ras Al Khaimah, UAE, the holding company of Beximco LPG of Bangladesh.

8. Who is appointed as the Director of Finance in the Government-owned Power Finance Corporation (PFC)?
a) N.B. Gupta
b) Usha Ananthasubramanian
c) Parminder Chopra
d) Narinder Singh

Click here to View Answer
Answer c) Parimder Chopra. Power Finance Corporation (PFC) announced Parminder Chopra as Director (Finance) of the company, succeeding NB Gupta, who superannuated on June 30 2020.

9. Who has taken oath as caretaker Governor of Madhya Pradesh?
a) Anandiben Patel
b) Lalji Tandon
c) Sree Muktha
d) Jeevan Mishra

Click here to View Answer
Answer a) Anandiben Patel. She was given additional charge as MP Governor following the illness of incumbent Governor Lalji Tandon. She will serve as Governor until incumbent MP Governor Tandon’s health improves.

10. When do we observe World UFO day?
a) June 14
b) June 28
c) July 02
d) July 06

Click here to View Answer
Answer c) July 02. On July 2nd, the world celebrates World UFO Day to create awareness about Unidentified Flying Objects and alien life forms.

11. Oxford topper Baisali Mohanty appointed as United Nations Policy Officer, belongs to which India State?
a) Odisha
b) Himachal Pradesh
c) Manipur
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. Odia girl Baisali Mohanty who brought laurel to the state winning the prestigious High Profile Achievement Award as best graduate student at Oxford University, England, has again done Odisha proud being appointed as United Nations Policy Officer.

12. Who has been appointes as the new Chief Executive Officer (CEO) of Central Board of Films Certification (CBFC)?
a) Sugumar Rajan
b) Ravinder Bhakar
c) Anurag Srivastava
d) Vinoth Ameer

Click here to View Answer
Answer b) Ravinder Bhakar. He is a 1999 batch officer of Indian Railway Stores Service (IRSS). He will replace Anurag Srivastava.

13. Who has become the first African country to submit REDD+ results to the UNFCCC?
a) Kenya
b) Tanzania
c) Rwanda
d) Uganda

Click here to View Answer
Answer d) Uganda. Uganda has become the first African country to submit REDD+ results to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), paving the way to potential results-based payments.

14. Who has been appointed as the new chairman of Indian Oil Corporation (IOC)?
a) Mukhund Dhuniya
b) Balram
c) Mohan Vajraman
d) Shrikant Madhav Vaidya

Click here to View Answer
Answer d) Shrikant Madhav Vaidya. Shrikant Madhav Vaidya took charge as the new chairman of Indian Oil Corporation (IOC). Prior to his elevation, Vaidya was the Director (Refineries) on the IOC Board, since October 2019. He succeeds Sanjiv Singh, who has superannuated from the services of the Corporation on June 30.

15. Which company’s vaccine has become the 2nd Indigenously developed vaccine to get the permission of the DCGI for human clinical trials?
a) Biocon
b) MyLab
c) Zydus Healthcare
d) Cipla limited

Click here to View Answer
Answer c) Zydus Healthcare. Zydus Healthcare’s COVID-19 vaccine become the 2nd Indigenously developed vaccine to get the permission of the DCGI for human clinical trials after Bharat Biotech’s COVAXIN.

16. Who started the Drug Discovery Hackathon?
a) Ministry for Human Resource Development (MHRD’s) Innovation Cell (MIC)
b) All India Council for Technical Education (AICTE)
c) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Drug Discovery Hackathon is a joint initiative of the Ministry for Human Resource Development (MHRD’s) Innovation Cell (MIC), All India Council for Technical Education (AICTE), and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR). It is supported by the Centre for Development of Advanced Computing (CDAC), MyGov, and other private players.

17. Who inaugurated the Urban Forest at ITO metro station, Delhi?
a) Prakash Javadekar
b) CAG Rajiv Mehri
c) Piyush Goyal
d) a & b

Click here to View Answer
Answer d) a & b. The Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar along with CAG Rajiv Mehri inaugurated the dense urban forest. The forest has been created in a park adjacent to the ITO metro station, Delhi.

18. Which state government has announced monthly stipend of Rs. 3000 for the lawyers?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. Tamil Nadu government on July 2 announced a monthly stipend of Rs. 3000 for the lawyers for the time period of two years. The decision has been taken to help them overcome financial difficulties at the time of the crisis.

19. India stands at which position in the world in terms of foreign exchange reserves?
a) 10th
b) 9th
c) 6th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer d) 5th. India’s foreign exchange reserves, which currently stand at more than USD 500 billion, are the fifth largest in the world after China, Japan, Switzerland and Russia, as per the International Monetary Fund.

20. Who has been conferred the P.C. Mahalanobis Lifetime Achievement Award in recognition of his contribution to official statistics?
a) CM Bodge
b) Rajnish Kant
c) C. Rangarajan
d) Nagulan Jaidev

Click here to View Answer
Answer c) C. Rangarajan. Dr. Rangarajan was given the award on the Statistics Day on June 29, at a function held in virtual mode.

Leave a Comment