Current Affairs Quiz – July 01 2019

Current Affairs Quiz – July 01 2019

1. Who won Austrian Grand Prix?
a) Charles Leclerc
b) Lewis Hamilton
c) Max Verstappen
d) Valtteri Bottas

Click here to View Answer
Answer c) Max Verstappen. Red Bull’s Max Verstappen won the Austrian Grand Prix on Sunday, beating Ferrari’s Charles Leclerc, who registered his best finish in a Formula 1 Grand Prix.

2. India has ranked________ in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks.
a) 24
b) 44
c) 52
d) 74

Click here to View Answer
Answer d) 74. India has moved down one place to 74th rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks, while the U.K. has retained its top position, as per data released by the central banking authority of the Alpine nation.

3. GST Day is observed on ___________.
a) June 10
b) June 15
c) July 01
d) July 09

Click here to View Answer
Answer c) July 01. Kicking off celebration to mark two years of the GST implementation, the finance ministry will on July 1 come up with further reforms in the indirect tax system with introduction of new return system.

4. International Day of Parliamentarism is observed on ___________.
a) June 14
b) June 30
c) July 03
d) July 15

Click here to View Answer
Answer b) June 30. June 30 is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism. It is also the date, in 1889, on which the Inter-Parliamentary Union — the global organization of parliaments — was established.

5. Who has become the first civil servant and IPS officer to achieve the 7 Summits challenge?
a) Akshara Premkumar
b) Anuradha Srinivatsan
c) Srimathi Golpari
d) Aparna Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Aparna Kumar. Aparna Kumar created history by becoming the first civil servant and IPS officer to achieve the incredible and rare feat of completing ‘7 Summits’ challenge’.

6. Who has conferred with Lifetime Achievement Award 2019 at UK-India Awards in London?
a) Sir Mark Tully
b) Benny Dayal
c) Sir Mufta Yashil
d) Sari Hari Vatsan

Click here to View Answer
Answer a) Sir Mark Tully. Sir Mark Tully was conferred with Lifetime Achievement Award 2019 at UK-India Awards in London. Veteran British journalist Sir Mark Tully was conferred with Lifetime Achievement Award 2019 at UK-India Awards in London.

7. Which country has host International Security Alliance (ISAs) first joint security exercise named ISALEX19?
a) India
b) UAE
c) Russia
d) CHian

Click here to View Answer
Answer b) UAE. Abu Dhabi, capital of United Area Emirates (UAE) is hosting International Security Alliance (ISAs) first joint security exercise named ISALEX19.

8. National Doctors’ Day is celebrated on _____________.
a) June 03
b) June 17
c) June 28
d) July 01

Click here to View Answer
Answer d) July 01. In India the National Doctors’ Day is celebrated on July 1 all across India to honour the legendary physician and the second Chief Minister of West Bengal, Dr. Bidhan Chandra Roy.

9. Who has been reappointed as Deputy Governor of RBI for 1 year?
a) Jothish K Ray
b) NS Vishwanathan
c) Sivanantha Kumar
d) Murali Nathan

Click here to View Answer
Answer b) NS Vishwanathan. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the reappointment of NS Vishwanathan as Deputy Governor of RBI for a period of one year from July 4, 2019.

10. Which team has claimed Euro Under-21 title?
a) Spain
b) Germany
c) Portugese
d) Barcelona

Click here to View Answer
Answer a) Spain. Spain claimed the Under-21 European Championship title after beating Germany 2-1 in Italy on Sunday. The Spaniards have now equalled hosts Italy’s record of five Under-21 European Championship titles.

1 Comment

Leave a Comment