Current Affairs Quiz – July 01 2018

Current Affairs Quiz – July 01 2018
Current Affairs Quiz


1. Max how many questions can a Lok Sabha member can ask?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 8

Click here to View Answer
Answer. A) 5. Lok Sabha MPs will be allowed to ask a maximum of five questions in the house per day from the upcoming Monsoon Session, a Lok Sabha Questions Cell bulletin has revealed. The MPs were earlier permitted to ask 10 questions, due to which the number of notices for questions exceeded 230 per day, the bulletin added.

2. Which university has found that air pollution leads to a significantly increased risk of diabetes?
a) Oxford
b) Manchester university
c) Washington University
d) Chicago university

Click here to View Answer
Answer. C) Washington University. A study conducted by the researchers at USA’s Washington University has found that air pollution leads to a significantly increased risk of diabetes. According to the study, air pollution levels, even when deemed ‘safe’ by agencies like WHO, lead to reduction in insulin production which hampers the body’s ability to convert blood glucose into energy.

3. Who holds the record for most appearances for Argentina?
a) Lionel Messi
b) Pepe
c) Javier Mascherano
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer. C) Javier Mascherano. Defender Javier Mascherano, who holds the record for most appearances for Argentina (147), has announced his retirement from international football after crashing out of the World Cup on Saturday. “I will (now) be just another fan of the…team. It’s over. The illusion is shattered,” the 34-year-old said. He represented Argentina in four World Cup editions and five Copa América tournaments.

4. Which day is observed as Tax Day?
a) July 2
b) July1
c) July4
d) June 30

Click here to View Answer
Answer. B) July 1. GST Day is bobserved on July 01 to commemorate one year of the implementation of Goods and Services Tax. Addressing a function in New Delhi Finance Minister Piyush Goyal said that Goods & Service Tax has long term benefits for the economy. Union Minister Arun Jaitley hailed GST on the completion of one year and said that GST was necessary for the nation. Prime Minister Narendra Modi Congratulated countrymen on the special occasion of GST completing 1 year.

5. In which country Mountain monasteries situated?
a) South korea
b) USA
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer. A) south korea. Mountain monasteries in South Korea, a Saudi oasis and Mumbai’s art deco buildings are among a number of sites to make it on to Unesco’s World Heritage List. Being listed gives them legal protection under international treaties. The UN’s cultural organisation, meeting in Bahrain, have been agreeing which landmark sites around the world need preserving for their cultural, historic or scientific significance.

6. Who got the Icon Award at London Indian Film Festival?
a) Shahrukh Khan
b) Irfan khan
c) Nawajudin Siddiqi
d) Amir Khan

Click here to View Answer
Answer. B) Irfan khan.

7. India defeated which country to lift Kabaddi Masters 2018 title?
a) Iran
b) Pakistan
c) UAE
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer. A) iran. India beat Iran to lift Kabaddi Masters 2018 title

8. Which state has enrolled Sathyasri Sharmila as first transgender lawyer?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer. B) Tamil Nadu. Sathyasri Sharmila became the first transgender to be enrolled as a lawyer in Tamil Nadu. Sharmila, who has worked as a transgender activist for 11 years, said the plight of the transgender community inspired her to take up law. Sharmila added she decided to register as a lawyer after the Supreme Court recognised her community as third gender.

9. Anjolie Ela Menon is famous in which field?
a) Dancer
b) Singer
c) Artist
d) Lawyer

Click here to View Answer
Answer. C) artist. Noted artist Anjolie Ela Menon (78) received in the Capital the National Kalidas Samman for visual arts from the Madhya Pradesh government. The award was conferred in recognition of her insightful and sensitive portrayal of the identity and spirit of women through her meaningful paintings in a variety of media.

10. International Day of Parliamentarism is celebrated on?
a) July 2
b) July1
c) July4
d) June 30

Click here to View Answer
Answer. D) June 30. The 2018 International Day of Parliamentarism was observed across the globe on June 30, 2018 with an aim to recognise the role of parliaments in national plans and strategies and in ensuring greater transparency and accountability at national and global levels. The Day celebrates parliaments and the ways in which parliamentary systems of government improve the day-to-day lives of people the world over. It is also an opportunity for parliaments to take stock, identify challenges, and ways to address them effectively.

11. Which state will be awarded for reducing Maternal Mortality?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Madhya pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer. C) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh has been registered an unprecedented 48-digit decline in maternal deaths as per the report of the Registrar General of India from 2014 to 2016. Under Prime Minister’s Safe Motherhood Campaign, Madhya Pradesh will be awarded for reducing maternal mortality.

The Prime Minister’s Safe Motherhood Campaign has been launched to ensure quality of care of over 3 crore pregnant women of the country before delivery

12. Monti Rajkhowa belongs to which state?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Nagaland
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer. Assam. Monti, who is professionally an executive engineer of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) based in Mumbai, is the first lady ONGC officer among her male counterparts to have managed to scale the world’s toughest peak.

She was born and brought up in Meghalaya. The ONGC Kanchenjunga expedition was flagged off by Union Minister Dharmendra Pradhan in April 2018. Mount Kanchenjunga is the third highest mountain in the world.

13. In which country Ravi Thapar is appointed as the next Ambassador of India?
a) Costa Rica
b) Argentina
c) France
d) China

Click here to View Answer
Answer. A) Costa Rica. Ravi Thapar, presently Ambassador of India to Panama, has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Costa Rica. He is an Indian Foreign Service (IFS) officer of 1983 batch and expected to take up the assignment shortly.

14. Antonio Vitorino elected as new Director General of UN migration agency. He belongs to which country?
a) Argentina
b) France
c) China
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer. D) Portugal. Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino of Portugal was elected by the member States of the International Organization for Migration (IOM) to serve as the agency’s Director General, beginning on 1 October 2018.

He succeeds William Lacy Swing of the United States, who will have served two five-year terms as IOM chief. Established in 1951, IOM had been an observer to the UN since 1992

15. Which government is going to host 2018 World Union of Wholesale Markets?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer. D) Haryana. Haryana will host 33rd World Union of Wholesale Markets (WUWM) Conference in Gurugram from October 10-13 this year. Heads of 200 mandis from across the world will participate in this Conference. Haryana State Agricultural Marketing Board will organise this conference.

Leave a Comment