Current Affairs Quiz – January 6 & 7′ 2017

Current Affairs Quiz

1. UK’s government has appointed career diplomat _______ as its ambassador to the EU.
a) Sir Simon Kerton
b) Sir Paul Bishop
c) Sir Tom Joe
d) Sir Tim Barrow

Click here to View Answer
Answer d) Sir Tim Barrow. The former ambassador Sir Ivan Rogers had resigned after accusing the government of “ill-founded arguments and muddled thinking” over the Brexit negotiation.

2. U.S. First Lady Michelle Obama has selected 16-year-old Indian-American _________ for education campaign.
a) Swetha Prabakaran
b) Pavithra Anand
c) Nisha Subramaniyan
d) Amrutha Krishnan

Click here to View Answer
Answer a) Swetha Prabakaran. Swetha, a senior at Thomas Jefferson High School for Science and Technology in Virginia, is the founder and CEO of Everybody Code Now!, a non-profit body working to empower the next generation of youth to become engineers, scientists and entrepreneurs.

3. What does T stands for in DTAC?
a) Trade
b) Taxation
c) Telecommunication
d) Testing

Click here to View Answer
Answer b) Taxation. DTAC – Double Taxation Avoidance Convention. India and Kazakhstan signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) between the two countries  which was earlier signed on 9th December, 1996 for the avoidance of double taxation and for the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.

4. The 16th meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in ___________.
a) Chennai
b) Bengaluru
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. It was chaired by Union Finance Minister Arun Jaitley.

5. What does F stands for in DGFT?
a) Fraudulent
b) Fixation
c) Foreign
d) Finance

Click here to View Answer
Answer c) Foreign. DGFT – Directorate General of Foreign Trade. The Directorate General of Foreign Trade (DGFT) has issued a notification amending a trade policy to prohibit the import of skins of reptiles and fur of chinchillas, minks and foxes.

6. According to growth projection released by the Central Statistics Office (CSO), India’s Gross Domestic Product (GDP) growth is expected to grow at a slower pace at _________ in 2016-17.
a) 6.9%
b) 7.1%
c) 7.3%
d) 7.5%

Click here to View Answer
Answer b) 7.1%. This estimate is in sync with the Reserve Bank of India’s (RBI) economic growth forecast and is largely based on data from the first seven months of the year.

7. ____________ holds meet with India on Indus Water Treaty.
a) UNSC
b) WHO
c) World Bank
d) International Monetary Fund

Click here to View Answer
Answer c) World Bank. India asked the World Bank not to rush in brokering a deal on its dispute with Pakistan over Ratle and Kishenganga projects coming up in Jammu and Kashmir.

8. UN declares 2017 as the International Year of
a) Sustainable Tourism for Development
b) Women Empowerment
c) Organic Farming
d) Child Education

Click here to View Answer
Answer a) Sustainable Tourism for Development.

9. _________ is set to become the first nation to start switching off its FM radio network, in a risky and unpopular leap to digital technology.
a) Sweden
b) Germany
c) Italy
d) Norway

Click here to View Answer
Answer d) Norway. Switzerland plans a similar shift from 2020, and Britain and Denmark are among those also considering such a switch.

10. Who is Jeanette Epps?
a) UN Secretary General
b) US President’s Advisor
c) Philanthropist
d) Astronaut

Click here to View Answer
Answer d) Astronaut. NASA is sending an African-American astronaut to the International Space Station for the first time. The traveler is Jeanette Epps, a physics and science whiz who used to work for the CIA as a technical intelligence officer.

11. Gangmumei Kamei, who passed away recently, was a/an
a) Economist
b) Historian
c) Mathematician
d) Archaeologist

Click here to View Answer
Answer b) Historian. Noted Manipur-based historian, litterateur and scholar Gangmumei Kamei, who had also served as a minister, passed away in Imphal following protracted illness.

Leave a Comment