Current Affairs Quiz – January 31 2018

Current Affairs Quiz

1) Who has been appointed as Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games?

a) Vijay Kumar Malhotra

b) Narinder Dhruv Batra

c) Vikram Singh Sisodia

d) Kamal Singh

Click here to View Answer
Answer c) Vikram Singh Sisodia

The Indian Olympic Association (IOA) has  appointed its joint secretary Vikram Singh Sisodia as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia. 

The IOA also appointed three team managers to accompany Sisodia and help him in the day-to-day duties during the Games.  

2) Who has been awarded the prestigious IhsanDoramaci Family Health Foundation Prize by the World Health Organisation (WHO)?

a) Dr Vinod Paul

b) Dr Vinod rai

c) Dr Vinod Raj

d) Dr Amithabh Khan

Click here to View Answer
Answer a) Vinod paul

WHO confers the prestigious IhsanDogramaci Family Health Foundation Prize

Dr Vinod Paul, Member, NITI Aayog has been awarded the prestigious IhsanDoramaci Family Health Foundation Prize by the World Health Organisation (WHO). He is the first Indian to receive this global honour, which is conferred in recognition to his services in the field of family health. 

3) India’s GDP growth rate for FY16 GDP growth was revised ___to from the earlier projection of 8 %.

a) 8.7%

b) 8.5%

c) 8.2 %

d) 8.9%

Click here to View Answer
Answer c) 8.2%

India’s annual economic growth in the fiscal year that ended in March 2017 was unchanged at 7.1 per cent, the central statistics office said. FY16 GDP growth was revised to 8.2 per cent from the earlier projection of 8 per cent.

The core industries growth number for December was also released, which showed the eight core industries growing at 4 per cent as against 7.4 per cent in November. 

The Economic Survey 2017-18 has predicted that the Indian economy will grow by 7-7.5 per cent in 2018-19. 

4) What is the India’s rank in the list of wealthiest countries, according to a new report by New World Wealth?

a) 11th

b) 6th

c) 9th

d) 4th

Click here to View Answer
Answer b) 6th

India has been ranked sixth in the list of wealthiest countries with total wealth of $8,230 billion, while the United States topped the chart, says a report by New World Wealth.

According to the report, the United States is the wealthiest country in the world as the total wealth held in 2017 amounted to $64,584 billion, followed by China at the second place with $24,803 billion and Japan with $19,522 billion at third. 

5) India has signed how much amount of loan agreement with ADB for construction of over 6,200-kilometre rural roads in five states?

a) $550 million

b) $450 million

c) $250 million

d) $750 million

Click here to View Answer
Answer c) $250 million

India and the Manila- based Asian Development Bank (ADB) have signed a $250 million loan to finance the construction of 6,254 km of all-weather rural roads in Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal under the flagship Prime Minister’s Rural Roads Programme (PMGSY). 

6) The Indian Navy has launched the third Scorpene class submarine named_____________ in Mumbai

a) Kalvari

b) Karanj

c) Khandari

d) Arihant

Click here to View Answer
Answer b) Karanj

The Indian Navy has launched the third Scorpene class submarine Karanj. Navy chief Admiral Sunil Lanba’s wife Reena Lanba launched the submarine, which has been constructed by shipbuilder Mazagon Dock Limited.

A total of six submarines are going to be built at the MDL. The submarines are being built in collaboration with French shipbuilding major Naval Group (formerly DCNS). 

7) The Government of India has signed a loan agreement worth $_____ million with the World Bank on January 30 to boost rural economy of Tamil Nadu

a) $100 million

b) $150 million

c) $200 million

d) $250 million

Click here to View Answer
Answer a) $100 million

The Government of India and the World Bank signed a $100 million Loan Agreement that is expected to promote rural enterprises, facilitate their access to finance, and create employment opportunities for youth, particularly women, in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, directly benefitting over 400,000 people.

The Tamil Nadu Rural Transformation Project will create an enabling environment for producer organizations and enterprises to promote businesses across select value chains. 

8) Private sector Axis Bank has launched which edition of ‘Evolve’, an annual multi-city knowledge series for Banks SME customers.

a) 4th

b) 5th

c) 6th

d) 7th

Click here to View Answer
Answer a) 4th

Private sector Axis Bank has launched the fourth edition of ‘Evolve’, an annual multi-city knowledge series for Banks SME customers.

The current edition of evolve, titled “Transform your Family Business into your dream company”, will empower the SMEs understand the winning strategies and best practises that have helped some of the leading family businesses in India grow into reputable enterprise. 

9) Which among the following stadiums will host the finals of the 2020 ICC World T20 of both the men’s and women’s?

a) Salt Lake Stadium, India

b) Melbourne Cricket Ground (MCG), Australia

c) Bidvest Wanderers Stadium, South Africa

d) Lord’s Cricket Ground, United Kingdom

Click here to View Answer
Answer b) Melbourne Cricket Ground (MCG), Australia

Australia is going to host ICC World T20 2020. It was announced that Australia’s largest stadium Melbourne Cricket Ground (MCG) will host the final of both the men’s and women’s ICC World Twenty20 in 2020. 

10) Sharath Kamal has lifted the National men’s singles title for the eighth time and he equals_____?

a) Anthony Amalraj

b) Subhajit Saha

c) Soumyajit Ghosh

d) Kamalesh Mehta

Click here to View Answer
Answer d) Kamlesh Mehta

Veteran Sharath Kamal beat top-seed Anthony Amalraj 4-1 to win the men’s singles title for the eighth time, equalling the feat of Kamlesh Mehta at the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals. 

11) Artiste Geethanandan passed away recently. He is hails from which of the following state?

a) Kerala

b) Karnataka

c) Assam

d) Punjab

Click here to View Answer
Answer: a) Kerala

Acclaimed Ottanthullal artiste Kalamandalam Geethanandan died during a performance at Avittathur, near Irinjalakuda,  in Kerala. He was 58. 

Leave a Comment