Current Affairs Quiz – January 30 & 31 2019

Current Affairs Quiz – January 30 & 31 2019

Current Affairs Quiz


1. George Fernandes passed away, he was a ___________.
a) Journalist
b) Writer
c) Former Defence Minister
d) Cricketer

Click here to View Answer
Answer c) Former Defence Minister. Former Defence Minister George Fernandes passed away, at the age of 88. He had served as the defence minister in the NDA government headed by Atal Bihari Vajpayee between 1998 and 2004. He stepped down from his post after the ‘coffingate’ scandal broke out. He was also a trade unionist, agriculturist, and journalist.

2. India’s Kartik Sharma wins New South Wales men’s Amateur Golf Championship, he belongs to which city?
a) Gurgaon
b) Pune
c) Delhi
d) Bhopal

Click here to View Answer
Answer a) Gurgaon. India’s Kartik Sharma added another feather to his cap, winning the New South Wales men’s Amateur Golf Championship held at the Terrey Hills Golf and Country Club in Australia. Kartik notched up a magnificent win over Australia’s Nathan Barberie in the scheduled 36-hole final to emerge as champion.

3. GST reduced to_________for Mansarovar Yatra, Haj and the Pashupatinath tour.
a) 5%
b) 10%
c) 28%
d) 8%

Click here to View Answer
Answer a) 5%. Now, GST for all religious tours has been fixed at 5 per cent. The GST for air travel in economy class is 5 per cent, and GST for business class air travel is 12 per cent.

4. India observed _________ death anniversary of Mahatma Gandhi on January 30, 2019
a) 75th
b) 83rd
c) 69th
d) 71st

Click here to View Answer
Answer d) 71st. The nation pays homage to Father of the Nation Mahatma Gandhi on his 71st death anniversary. The day is also observed as Martyrs’ Day. He was assassinated on this day in 1948.

5. who has been awarded by the Kleinman Center for Energy Policy.
a) Piyush Goyal
b) Kamal Nath
c) Narendra Modi
d) Narendra Singh Tomar

Click here to View Answer
Answer a) Piyush Goyal. The former power minister Piyush Goyal will be awarded by the Kleinman Center for Energy Policy at the University of Pennsylvania School of Design.

6. ________has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Pakistan.
a) R. Banumathi
b) Indu Malhotra
c) Suman Kumari
d) Sujata Manohar

Click here to View Answer
Answer c) Suman Kumari. Suman Kumari has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Pakistan. Ms. Kumari, who hails from Qambar-Shahdadkot in Sindh province, will serve in her native district. She passed her LLB examination from Hyderabad and did her Masters in Law from Karachi’s Szabist University.

7. Reserve Bank has infused _______crore into the system through OMO.
a) Rs 37,550
b) Rs 30,500
c) Rs 35,500
d) Rs 37,500

Click here to View Answer
Answer d) Rs 37,500. The Reserve Bank of India said it will inject Rs 37,500 crore into the system through the purchase of government securities in February to increase liquidity. it has been monitoring the evolving liquidity conditions and durable liquidity requirements of the system.

8. What is the rank of India in 2018 Corruption Perceptions Index by Transparency International?
a) 54
b) 64
c) 78
d) 75

Click here to View Answer
Answer c) 78. India rose by three points to 78. Vietnam too figured high at 117 while Singapore moved up three spots to third place, behind first-placed Denmark and New Zealand, with the top spot signifying the least corrupt nation. The US also fell, from 16th to 22nd position, tumbling out of the top 20 for the first time in recent years.

9. _______Retains Top Position as World’s Busiest In 2018.
a) Indira Gandhi International Airport
b) Saudi Arabia Airport
c) Dubai Airport
d) Safdarjung Airport

Click here to View Answer
Answer c) Dubai Airport. Dubai International Airport handled 89.1 million passengers in 2018, missing its target but remaining the world’s busiest for international travellers. Passenger traffic rose 1% last year, operator Dubai Airports said, its weakest annual growth rate in at least a decade and short of its 90.3 million target.

10. Who has been appointed as Part Time Chairman of Federal Bank?
a) Karnam Sekar
b) Dilip Sadarangani
c) S. S. Mallikarjuna Rao
d) Pallav Mahapatra

Click here to View Answer
Answer b) Dilip Sadarangani. Dilip Sadarangani has been appointed as Part Time Chairman of Federal Bank. The Bank obtained approval of Reserve Bank of India in this regard.

11. Common Services Centres (CSCs) launched First Cash and Carry Store in Kanth Tehsil, Moradabad district of _______________.
a) Kerala
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh . CSC has launched its first Cash and Carry store in Kanth Tehsil of Moradabad district, Uttar Pradesh. Efforts are on to have one cash & carry store in every block. The store currently has products of Godrej, Patanjali, JIVA, Crompton, i-Ball. The store also offers free membership benefits to other CSC VLEs and government employees.

12. 3rd Two Day International Stock Taking Conference on Tiger Conservation inaugurated in _____________.

a) New Delhi
b) Mumbai
c) Surat
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi.The 3rd Stock Taking Conference on Tiger Conservation was inaugurated in New Delhi. Third in a series of Stock Taking Conferences, this is the second to be held in India after 2012 and is expected to have wide ranging discussions on the status of the Global Tiger Recovery Program (GTRP) by the 13 tiger range countries besides deliberations on combating wildlife trafficking.

13. Ministry of Defence had launched a mobile app ____________with the intent of making available the highlights of the Republic Day event,
a) ‘GDP India 2019’
b) ‘RDk India 2019’
c) ‘RCP India 2019’
d) ‘RDP India 2019’

Click here to View Answer
Answer d) ‘RDP India 2019’. The Digital India campaign of the Government, Ministry of Defence had launched a mobile app ‘RDP India 2019’. with the intent of making available the highlights of the Republic Day event, not only to the spectators at Rajpath, but also to the general public all over the world.

14. The first ever National Conference on “Prison Design” will begin in _____ Andhra Pradesh.
a) Visakhapatnam
b) Vijayawada
c) Hyderabad
d) Guntur

Click here to View Answer
Answer a) Visakhapatnam. The first ever National Conference on “Prison Design” will begin in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The two-day conference is being hosted by the DG Prison, Andhra Pradesh on the behalf of State and is being sponsored by the Bureau of Police Research & Development (BPR&D).

15. Which Indian company has topped the Brand Finance Global 500 list of 2019?
a) Tata Group
b) Wipro
c) L&T
d) LIC

Click here to View Answer
Answer a) Tata Group. The ‘Tata’ brand has entered the list of top 100 most valuable brands according to the Brand Finance Global 500 2019.

Leave a Comment