Current Affairs Quiz – January 30 2021

Current Affairs Quiz – January 30 2021

Current Affairs Quiz – January 30 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. India’s First ‘Gender Park’ in__________.
a) Uttar Pradesh
b) Kerala
c) Tamil Nadu
c) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The park will become functional on the occasion of the second edition of the International Conference on Gender Equality (ICGE-II). The park will be inaugurated by the Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan, in between February 11-13 that will also mark the inauguration of the second edition of ICGE-II.

2. India ranks _________ in ‘Asia-Pacific Personalised Health Index’.
a) 6th
b) 7th
c) 9th
d) 10th

Click here to View Answer
Answer d) 10th. Singapore(1st), Taiwan (2nd), Japan (3rd) and Australia (4th) also performed well in overall readiness. These include Policy Context, Health Information, Personalised Technologies and Health Services.

3. Airtel announces 5G ready network in Which city?
a) Hyderabad
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad. Bharti Airtel announced that it orchestrated live fifth-generation (5G) service over a commercial network in Hyderabad.

4. ISRO, ‘SriShakthiSat’ – to launch city college’s academic satellite in which city?
a) Indore
b) Pune
c) Coimbatore
d) Nagpur

Click here to View Answer
Answer c) Coimbatore. A satellite communication lab was established in the college in 2010.

5. Which tech major has launched its new Taj Mahal inspired Engineering Hub?
a) Tech Mahindra
b) Microsoft
c) Google
d) Apple

Click here to View Answer
Answer b) Microsoft. The new centre will serve as a leading hub for driving advanced engineering and innovation. The centre will build on Microsoft’s commitment to tap India’s world-class engineering talent and create solutions for a global impact.

6. 73rd Martyrs’ Day observed on _______________.
a) 23 January
b) 25 January
c) 27 January
d) 30 January

Click here to View Answer
Answer d) 30 January. The day is observed to remember the sacrifices made by freedom fighters in the struggle for India’s independence and to pay our respects to them.

7. Which company has bagged contract for Bullet Train Project?
a) Tata
b) L&T
c) Mahindra
d) Zoho

Click here to View Answer
Answer b) L&T. This project is India’s first such project. L&T has bagged the contract for the project from the National High-Speed Rail Corporation Limited (NHSRCL).

8. Dhannipur Mosque Project launched in ___________.
a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) UP
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) UP. The Uttar Pradesh government allocated the land in accordance with the instructions of the Supreme Court in the Babri Masjid-Ram Janmabhoomi title suit.

Leave a Comment