Current Affairs Quiz – January 30′ 2017

1.India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum (FSM), was inaugurated on January 29, 2017 at the Ecospace in New Town, Rajarhat, _____jointly by Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Abhinav Bindra, Deepa Malik and Devendra Jhajaria.
a)bhopal
b)lucknow
c)Kolkata
d)kota

Click to View Answer
Answer c)Kolkata
The museum, spread over 6700 square feet, has been launched jointly by sports India’s First Multi-Sports Museum Inaugurated in Kolkatahistorian Boria Majumdar and industrialist from Kolkata, Harshavardhan Neotia. It is a first of its kind museum in India and is inspired by the MCC Museum at Lord’s and the IOC Museum in Lausanne.

2. which state cabinet pproved amending Prevention of Cruelty to Animals Bill, 1960 Act to legalize the Kambala and Bullock Cart Race which is a traditional festival held annually in Karnataka.
a)Karnataka
b)Bihar
c)Mumabai
d)Uttar pradesh

Click to View Answer
Answer a)Karnataka

3.Future Generali India Insurance Company (FGII) announced an agency tie-up with _______To immensely benefit our customers by providing them an ease of access while choosing from a diverse range of non-life insurance products, all under one roof?
a)Dena bank
b)central bank
c)Punjab national bank
d)Bank of Maharashtra

Click to View Answer
Answer d)Bank of Maharashtra

4.Reliance Defence and Engineering Ltd (RDEL), a wholly owned arm of Reliance Infrastructure Ltd (RInfra), has signed a contract worth _____________ with the Ministry of Defence to design and construct 14 Fast Patrol Vessels for the Indian Coast Guard.
a)Rs926crore
b)Rs920 crore
c)Rs916 crore
d)Rs918 crore

Click to View Answer
Answer c)Rs916 crore

5.Who has been appoited as youngest president of Table Tennis Federation of India?
a)Dushyant Chautala
b)Ranjit Singh
c)Ashwani Kumar
d)Kuldip Vats

Click to View Answer
Answer a)Dushyant Chautala
Dushyant Chautala is elected as youngest president of Table Tennis Federation of India during the Annual General Body meeting held in Gurugram on January 30, 2017.
:Chautala with two observers are selected for four years, extends until 2021.
:Kuldip Vats – representing Indian Olympic Association
:Ashwani Kumar – representing the Ministry of Youth Affairs and Sports from the Sports Authority of India.

6.________Appointed UN in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals?
a)Ashok Amritraj
b)Dushyant Chautala
c)AP Singh
d)Amulya Patnaik

Click to View Answer
Answer a)Ashok Amritraj
Film producer and Wimbledon tennis player, Ashok Amritraj has been appointed the United Nations in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals Ashok Amritraj Appointed UN in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals(SDGs). Amritraj is the first Ambassador for the UN in India.

7. Who has been appointed as the interim Managing Director and CEO of India Post Payments Bank (IPPB) by the government?
a)a)Ashok Amritraj
b)AP Singh
c)Ashwani Kumar
d)Kuldip Vats

Click to View Answer
Answer b)AP Singh

8. IPS officer from Union Territories cadre, _____ is appointed as Chief of Delhi police on January 30, 2017. He is succeeded by Alok Verma, who has been moved as the director of CBI.
a)a)Ashok Amritraj
b)AP Singh
c)Ashwani Kumar
d)Amulya Patnaik

Click to View Answer
Answer d)Amulya Patnaik

9. ____the former Comptroller and Auditor General of India (CAG) was appointed as the head of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) administrative committee by the Supreme Court on January 30, 2017.
a)Vinod Rai
b)AP Singh
c)Ashwani Kumar
d)Amulya Patnaik

Click to View Answer
Answer a)Vinod Rai

10.Kakinada SEZ Ltd (KSEZ) has inked agreement worth _________ crore with several companies to set up World Class Industrial Zone at the Kakinada SEZ in Andhra Pradesh?
a)Rs54000 crore
b)Rs35000 crore
c)Rs41000 crore
d)Rs47000 crore

Click to View Answer
Answer d)Rs47000 crore
Kakinada SEZ Ltd (KSEZ), a subsidiary of GMR Infrastructure Limited (GIL), signed several MoUs with various companies during the CII Partnership Summit 2017 held on January 27-28, 2017 at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The MoU aimed at setting up World Class manufacturing units at the Kakinada SEZ in Andhra Pradesh spread over 8,500 acres at a cost of Rs. 47000 crore.

11.Who has been crowned as the Miss Universe 2017?
a)Andrea Tovar
b)Raquel Pelissier
c)Iris Mittenaere
d)Roshmitha Harimurthy

Click to View Answer
Answer c)Iris Mittenaere
Iris Mittenaere of France was crowned as the Miss Universe 2017 in the international beauty pageant event which was held on January 29, 2017 at the Mall of Asia Arena in Manila, Philippines organized by the Miss Universe Organization

12.The Atomic Clocks of which of the given satellite, belonging to NAVIC have developed a technical snag?
a)IRNSS-1D
b)IRNSS-1C
c)IRNSS-1A
d)IRNSS-1B

Click to View Answer
Answer c)IRNSS-1A

13.Which Indian satellite deployed by ISRO has the capability to detect Farm Fires?
a)INSAT-3
b)INSAT-2B
c)INSAT-3DR
d)INSAT-3D

Click to View Answer
Answer c)INSAT-3DR

14.Who is the winner of the Syed Modi International Grand Prix Gold women’s singles title on January 29, 2017?
a)Ashwini Ponnappa
b)Jwala Gutta
c)Saina Nehwal
d)P.V. Sindhu

Click to View Answer
Answer d)P.V. Sindhu

15.Emmanuelle Riva who passed away on January 27, 2017 was renowned personality in which field?
a)Journalism
b)Acting
c)Politics
d)Scientist

Click to View Answer
Answer b)Acting
Renowned French Actress Emmanuelle Riva, died on January 27, 2017 in Paris at the age of 89 due to Cancer. She was well-known for her roles in Hiroshima mon amour (1959) and Amour (2012).

Leave a Comment