Current Affairs Quiz – January 3′ & 4′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?
a) David R Syiemlieh
b) Rana Gupta
c) Dhruva Kapoor
d) Lal Krishna Sinhaniya

Click here to View Answer
Answer a) David R Syiemlieh. Syiemlieh, a UPSC member, has been asked to take over charge on January 4 and will remain the head of the organisation till his retirement on January 21, 2018 or till further orders.

2. AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) Delhi has partnered with _______ to go cashless.
a) PayTM
b) Airtel Money
c) VISA
d) MobiKwik

Click here to View Answer
Answer d) MobiKwik. Resident doctors, staff and visitors can pay with MobiKwik in the institution’s cafeteria. Payment of doctor’s consultation, tests and other services will be made cashless by the first week of January 2017.

3. India has ranked _________ among the countries offering the highest average annual salary to expatriates, according to HSBC Holdings data.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. Switzerland offers an average salary of $188,275 a year to expats, the highest in the world and almost twice the global average.

4. ‘Arogya Raksha’, a health insurance scheme, is launched in which Indian State?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. By paying Rs.1,200 a year as premium one can get an insurance coverage of Rs.2 lakh. One can become a member of the scheme just by paying Rs.100 a month.

5. Which bank launched a chatbot service called ‘OnChat’ to allow users to make payments through Facebook Messenger?
a) HDFC Bank
b) SBI
c) Axis Bank
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer a) HDFC Bank. The chatbot will allow users to recharge their phones, pay electricity and DTH bills, and even book Uber and Ola taxis. Users can search for ‘HDFC Bank OnChat’ in the Messenger app and type “Hi” to configure the chatbot.

6. Arthur Morris is associated with which of the following sports?
a) Football
b) Cricket
c) Tennis
d) Chess

Click here to View Answer
Answer b) Cricket. Former Australia cricketer Arthur Morris has been inducted into the International Cricket Council’s (ICC) Hall of Fame.

7. John Berger, who passed away recently, was a/an
a) Author
b) Economist
c) Mathematician
d) Film Maker

Click here to View Answer
Answer a) Author. John Berger,, the Booker prize-winning novelist and pioneering art critic, has passed away at the age of 90.

8. Who has been appointed as MD of IMB India?
a) Sunil Mittal
b) Karan Bajwa
c) Ashutosh Sinha
d) Mukesh Advani

Click here to View Answer
Answer b) Karan Bajwa. IBM has appointed Karan Bajwa as Managing Director of its India operations with immediate effect. Bajwa succeeds Vanitha Narayanan, who has been elevated as chairman of IBM India.

9. Jagdish Singh Khehar has sworn in as _____ Chief Justice of India?
a) 43rd
b) 44th
c) 45th
d) 46th

Click here to View Answer
Answer b) 44th. Justice Khehar, 64, is the first Chief Justice from the Sikh community.

10. Who has been appointed as the Executive Director of Reserve Bank of India?
a) Surekha Marandi
b) KV Anand
c) Mukesh Kulkarni
d) Maneesh Patel

Click here to View Answer
Answer a) Surekha Marandi. Marandi will look after Consumer Education and Protection Department, Financial Inclusion and Development Department, and Secretary’s Department.

11. India’s 1st gaming, animation institute to come up in
a) Mumbai 
b) Hyderabad
c) Bengaluru
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. Maharashtra government has decided to allot a 20-acre plot to set up India’s first training institute for gaming, visual effects, animation and comics at Film City in Mumbai.

12. GOI has signed an agreement with _______ for cooperation in the field of agriculture and allied sectors.
a) Armenia
b) Portugal
c) Romania
d) Greece

Click here to View Answer
Answer b) Portugal. The agreement covers various activities which include exchange of scientific and technical information, trade in plants and plant products, exchange of information in phytosanitary issues, training programmes, seminars and visits of experts and consultants.

13. _______________ has sent two warships to the Philippines in the first official navy-to-navy contact between the countries.
a) India
b) Russia
c) USA
d) UK

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The Russian crew will reportedly discuss and share tactics to help Philippines combat terrorism and piracy.

14. Which country has recently suspended military cooperation with Australia?
a) Malaysia
b) Indonesia
c) New Zealand
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Indonesia. Indonesia has suspended military cooperation with Australia, which had been a close partner in the fight against terrorism, after material deemed offensive to Indonesians was found on an Australian military base.

15. Jovenel Moise has been officially declared as the President of
a) Haiti
b) South Africa
c) Peru
d) Chile

Click here to View Answer
Answer a) Haiti.

16. India win record 4th straight SAFF Women’s Championship title by defeating
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh.

17. John Berger,who passed away recently, was a/an
a) Actor
b) Sportsman
c) Author
d) Economist

Click here to View Answer
Answer c) Author. Influential British art critic and prize-winning author John Berger, a self-declared revolutionary who controversially backed the far-left Black Panthers, has died aged 90.

Leave a Comment