Current Affairs Quiz – January 29 2021

Current Affairs Quiz – January 29 2021

Current Affairs Quiz – January 29 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. _____________ become India’s first telecom company to operate 5G network.
a) Airtel
b) Reliance
c) Vodafone
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Airtel. Bharti Airtel announced on January 28, 2021 that it has become the country’s first telecom operator to successfully demonstrate live fifth-generation (5G) service over a commercial network in Hyderabad city.

2. India Ranked ____________ among 98 Countries in Lowy Institute’s Covid-19 Response Index.
a) 25
b) 47
c) 78
d) 86

Click here to View Answer
Answer d)86. India has been ranked at 86th position among 98 countries in the new Coronavirus Performance Index released by Australia-based Lowy Institute.

3. India Secured ______________ Rank in Corruption Perception Index 2020.
a) 23rd
b) 45th
c) 86th
d) 91st

Click here to View Answer
Answer c) 86th. India has been ranked 86th among 180 countries in the Corruption Perception Index (CPI) 2020, released by Transparency International. This year, India’s rank has slipped six places compared to 2019, when it was ranked at 80th spot.

4. ________________ tableau of Uttar Pradesh on Republic Day wins 1st prize.
a) Ram Temple
b) Shiva Temple
c) Durga Temple
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Ram Temple. The cultural heritage of ancient holy town Ayodhya, a replica of a Ram temple, a glimpse of ‘Deepotsav’ and various stories from Ramayana epic were depicted in the tableau.

5. Which state has launched ‘jail tourism’ initiative?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Prison Department of Maharashtra has launched its jail tourism initiative starting with more than 150-year-old Yerawada Central Prison in Pune.

6. Which Indian bank is examining if there is a need to introduce central bank digital currency (CBDC) in the country?
a) SBI
b) PNB
c) Canara
d) RBI

Click here to View Answer
Answer d) RBI. The apex bank said that in case a need for digital currency arises then the bank will look for ways to operationalise it.

7. Which Indian freedom fighter’s birth anniversary is observed on January 28th?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Lal Lajpat Rai
c) Chandrashekhar Azad
d) Subhash Chandra Bose

Click here to View Answer
Answer b) Lal Lajpat Rai. Lala Lajpat Rai, who was born on January 28, 1865, played a pivotal role in the Indian Independence movement. He and two other social reformers and freedom fighters- Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal were together given the name- Lal Bal Pal.

8. Which nation has become the world’s top destination for new foreign direct investment in 2020?
a) India
b) Japan
c) UK
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China became the world’s top destination for new foreign direct investment in 2020, overtaking the United States in the wake of the COVID-19 pandemic.

Leave a Comment