Current Affairs Quiz – January 29 2020

Current Affairs Quiz – January 29 2020

1. Who has been appointed as as new Foreign Secretary?
a) Damodharan Reddy
b) Harsh Vardhan Shringla
c) Raj Sambath Kumar A
d) Prabhu Soloman

Click here to View Answer
Answer b) Harsh Vardhan Shringla.Harsh Vardhan Shringla today took charge as new foreign secretary succeeding Vijay Gokhale. Mr Shringla is a 1984-batch officer of the Indian Foreign Service.

2. Ramsar site is associated with___________.
a) Dryland
b) Heritage site
c) Agriculture Sector
d) Wetland

Click here to View Answer
Answer d) Wetland. Wetlands declared as Ramsar sites are protected under strict guidelines. The Convention signed in 1971 in the Iranian city of Ramsar is one of the oldest inter-governmental accords for preserving the ecological character of wetlands.

3. In India, how many ramsar site homeland has recognized under the international treaty?
a) 21
b) 24
c) 31
d) 37

Click here to View Answer
Answer d) 37. India added ten more wetlands to sites protected by the Ramsar Convention, Union Environment Minister Prakash Javadekar. A total of 37 sites in the homeland recognized under the international treaty.

4. 2020 olympics will be held at____________.
a) Beijing
b) Paris
c) Tokyo
d) London

Click here to View Answer
Answer c) Tokyo. Olympics, the 2020 Summer Games in Tokyo. While this is the third time the Japanese capital has been awarded the games.

5. Neeraj Chopra qualifies for Tokyo Olympics, is associated with____________.
a) Shot put
b) Javelin Throw
c) Swimming
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer b) Javelin Throw. Star Indian javelin thrower Neeraj Chopra qualified for the Tokyo Olympics with a throw of 87.86 meters at the Athletics Central North East meeting in South Africa.

6. Operation Vanilla is associated with___________.
a) Navy
b) Army
c) Air force
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Navy. Operation Vanilla launched to provide assistance to the affected population of Madagascar post devastation caused by Cyclone Diane.The port call, the ship in coordination with Embassy of India and Government of Madagascar is planned to undertake relief operations to assist the flood-affected populace.

7. Who has been appointed as new general manager of Western Railway?
a) Alok Kansal
b) Anil Kumar Gupta
c) Sanjeev Mittal
d) Kunal M

Click here to View Answer
Answer a) Alok Kansal. Kansal was working as the principal executive director, civil engineering (Planning) at Railway Board. Central Rai way (CR) General Manager Sanjeev Mittal was holding the additional charge as WR GM. The post held by Anil Kumar Gupta, who retired in November 2019.

8. Tech Mahindra set up Google Cloud Centre of Excellence in ____________.
a) Bengaluru
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. To drive the digital transformation of enterprises globally. It will provide enterprises with access to the technology and services and deliver solutions to help them move critical workloads to Google Cloud, develop their Artificial Intelligence (AI) and data analytics solutions, and improve workplace productivity.

9. Pavan Sukhdev won 2020 Tyler Prize, who is associated with__________.
a) Social Activitist
b) Environmentalist
c) Environmental economist
d) Physician

Click here to View Answer
Answer c) environmental economist. He won the Nobel Prize for the environment for his groundbreaking green economy work. He acknowledged for his work on bringing the economic consequences of environmental degradation and loss to the attention of corporate and political decision-makers.

10. Indian Railways commissions first waste to energy plant at_____________.
a) Raipur
b) Udaipur
c) Ahmedabad
d) Bhubaneswar

Click here to View Answer
Answer d) Bhubaneswar. Indian Railways commissioned the country’s first governmental waste to energy plant at Bhubaneswar. The national transporter has put in place the governmental Waste to Energy plant in Mancheswar Carriage Repair Workshop, which falls under East Coast Railway.

11. Which state has launched Virtual Police Station?
a) Assam
b) Jharkhand
c) Uttar Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched a Virtual police station along with two other transformational projects of the Odisha Police. To reduce human interface with government offices.

12. ____________ is Oxford Hindi Word Of The Year 2019.
a) Samvidhaan
b) Yojana
c) Bhojan
d) Nakshathra

Click here to View Answer
Answer a) Samvidhaan. Samvidhaan means a body of fundamental principles or established precedents according to which a state or other organization is acknowledged to be governed.

13. Britain unveils 50-pence coin, which bears the inscription “_______________”.
a) Peace, prosperity and friendship with all nations
b) Peace, courage and friendship
c) Peace, prosperity and Humanity
d) Peace, courage and Humanity with all nations

Click here to View Answer
Answer a) Peace, prosperity and friendship with all nations. Britain unveiled a new 50-pence coin minted to mark the country’s departure from the European Union, which bears the inscription “Peace, prosperity and friendship with all nations” and the Brexit date of “31 January 2020.

14. IGBC – in this “G” represents______________.
a) Garment
b) Green
c) Garage
d) Generalization

Click here to View Answer
Answer b) Green. Indian Green Building Council (IGBC).

15. Which smart city has become first smart city to ink with IGBC?
a) Surat
b) Pune
c) Coimbatore
d) Mangalore

Click here to View Answer
Answer d) Mangalore. The Indian Green Building Council (IGBC) and Mangaluru Smart City Ltd (MSCL) have signed a memorandum of understanding (MoU) for sustainable development in Mangaluru.

16. North East Dr T Ao Football Trophy 2020 won by____________.
a) Sikkim
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Mizoram. Mizoram defeats Sikkim in the North East Dr T Ao Football Trophy 2020. The Northeast Dr. T Ao Football Trophy 2020 was held at Indira Gandhi Stadium in Kohima, Nagaland on 28 January 2020.

17. Who has been appointed as principal advisor to the monetary policy department, as executive director?
a) Michael Patra
b) MG Vara
c) Janak Raj
d) Agni Prasad

Click here to View Answer
Answer c) Janak Raj. The Reserve Bank of India has appointed Janak Raj, principal advisor to the monetary policy department, as executive director. He succeeds Michael Patra effective January 24. With this, the RBI will have 12 EDs, its full strength.

Leave a Comment