Current Affairs Quiz – January 28 2021

Current Affairs Quiz – January 28 2021

Current Affairs Quiz– January 28 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. HSBC inaugurates international banking unit in ______________.
a) Telangana
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Global financial services major HSBC has inaugurated it’s International Banking Unit (IBU) branch at GIFT City near Gandhinagar city in Gujarat.

2. The headquarters of International Energy Agency (IEA) is situated in___________.
a) France
b) Sweden
b) Geneva
d) Italy

Click here to View Answer
Answer a) France. The objective of the MoU is to strengthen cooperation in global energy security, stability and sustainability as well as strengthen mutual trust and cooperation between IEA members and the Government of India.

3. TCS ranks __________most valued IT services brand globally.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. Third-ranked TCS is rapidly closing the gap with IBM following a healthy 11% brand value increase to USD 15 billion.

4. India pledges ___________ for UN Peacebuilding Fund for 2021.
a) $50,000
b) $250,000
c) $350,000
d) $150,000

Click here to View Answer
Answer d) $150,000.

5. When was International Holocaust Remembrance Day observed?
a) January 27th
b) January 26th
c) January 25th
d) January 24th

Click here to View Answer
Answer a) January 27th. The day is observed every year on January 27 as a memorial day for the victims of the Holocaust, the genocide of European Jews by Nazi Germany between 1941 and 1945.

6. 51st International Film Festival of India held at___________.
a) Mumbai
b) Goa
c) Chenai
d) Vizag

Click here to View Answer
Answer b) Goa.

7. Who has been appointed as new vice-chief of Army Staff?
a) CP Mohanty
b) Manoj Kumar
c) Jatinder Singh
d) Haminuallah

Click here to View Answer
Answer a) CP Mohanty. Lieutenant General Chandi Prasad Mohanty on February 1, 2021, will take over as the next vice-chief of Army Staff. Currently, he is the Southern Army Commander and will be succeeding Lt General SK Saini.

8. ____________ become biggest smartphone seller with record 90.1 mn shipments.
a) Samsung
b) OnePlus
c) Apple
d) Vivo

Click here to View Answer
Answer c) Apple. Apple Inc cornered nearly a quarter of the global smartphone market in the fourth quarter, making it the world’s biggest seller, while shipments for Huawei plunged as U.S sanctions against it took effect.

Leave a Comment