Current Affairs Quiz – January 28 2020

Current Affairs Quiz – January 28 2020

1. Global Potato Conclave to be held in _________.
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Jharkhand
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. The Global Potato Conclave is to be held between January 28 and January 31, 2020. PM Modi is to attend the conclave. PM Modi is to address the conclave. The conclave will include researchers from more than 30 countries and is to be conducted under 10 themes.

2. India’s first underwater Metro is begin in____________.
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Kolkata
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Kolkata. The first underwater Metro is being constructed in Hooghly river. The project is awaiting clearance of 2.8 million USD from the Indian Railways.

3. Which metro is the oldest metro in India?
a) Hoogly Metro
b) Smog Metro
c) Delhi Metro
d) Chennai Metro

Click here to View Answer
Answer a) Hooly Metro. The Hooghly Metro is one of the oldest Metro in the country. It was started in 1984.

4. Indian Railways to run 100% on electricity by the year__________.
a) 2023
b) 2024
c) 2025
d) 2026

Click here to View Answer
Answer b) 2024. Union Minister Piyush Goyal announced that Indian Railways will run 100% on electricity by 2024. In such case, Indian Railways will be the first Railways to run 100% on electricity. Also, the Indian Railways has planned to make the network zero-emission network by 2030.

5. Who has been appointed as India’s Ambassador to USA?
a) Harsh Vardhan Shringla
b) Taranjit Singh Sandhu
c) Banita Sandhu
d) Manish Goyal

Click here to View Answer
Answer b) Taranjit Singh Sandhu. Taranjit Singh Sandhu Sandhu, a 1988-batch Indian Foreign Service officer, is currently posted as High Commissioner of India in Sri Lanka. He replaces Harsh Vardhan Shringla as India’s envoy in Washington. Shringla named as India’s next foreign secretary.

6. Who is the new Prime minister of Qatar?
a) Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani
b) Abdullah bin Hamad
c) Khalid bin Mohammad Al Attiyah
d) Hamad bin Khalifa Al Thani

Click here to View Answer
Answer a) Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani. The Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdelaziz Al Thani named as the new Prime Minister. Prime Minister has submitted his resignation. The state-run Qatar News Agency reported that no reason for the change had specified.

7. Which state tableau won first prize at 71st Republic Day parade?
a) Odisha
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Assam’s tableau, which portrayed the unique craftsmanship and culture of the state chosen as the best tableau, followed by Odisha and Uttar Pradesh tied for the second position. The Assam tableau showcased various dance forms of the country, especially the Bhortal dance of Assam.

8. Who has been appointed as IBA Chief Executive?
a) Ravi Teja
b) Sunil Mehta
c) VG Kannan
d) Ravinder Yashodan

Click here to View Answer
Answer b) Sunil Mehta. Mehta recently retired as the Managing Director and CEO of Punjab National Bank. He has succeeded VG Kannan, who demitted once as chief executive of IBA on December 31, 2019.

9. Supreme Court allows centre to introduce ___________ to suitable habitat in India.
a) Australian Gangaroo
b) African Elephant
c) Australian Bear
d) African cheetah

Click here to View Answer
Answer d) African cheetah. The court decision followed a petition filed by the National Tiger Conservation Authority (NTCA) seeking permission for the introduction of the African cheetah from Namibia as rare Indian cheetah is almost extinct in the country.

10. Who is the new Speaker of Nepal Assembly?
a) Om Birla
b) Shakthi Das
c) Vikram Oli
d) Agni Prasad

Click here to View Answer
Answer d) Agni Prasad. Nepal’s newly elected Speaker of House of Representatives, the Lower House of the Parliament, Agni Prasad Sapkota has assumed the office. President Bidya Devi Bhandari administered the oath of office and secrecy to Mr. Saptoka at the President’s House in Kathmandu today.

11. Bodo tribe is associated with_________.
a) Odisha
b) Assam
c) Meghalaya
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Assam. The center government signed a peace agreement on January 2, 2020, with the National Democratic Front of Bodoland (NDFB), one of the dangerous militant groups in Assam. The All Bodo Students Union (ABSU), agitating for a long time demanding Bodo state, also signed the deal.

12. West Bengal has become ____th state to pass resolution demanding scrapping of CAA.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer b) 4. West Bengal became the fourth state to pass anti-CAA resolution on January 27, 2020. The West Bengal state government had introduced the resolution in the state assembly demanding that the controversial CAA law be repealed and NPR, NRC be withdrawn.

13. Which state has become the first state to pass resolution demanding scrapping of CAA?
a) Kerala
b) Rajastan
c) Punjab
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. Including West Bengal, four states have passed resolutions demanding the rollback of the citizenship amendment act. The other three states include Kerala, Punjab and Rajasthan. Kerala was the first state to pass a resolution demanding the withdrawal of the CAA law.

14. China secured _______rank in Arms Producer Trailing Behind US.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer a) 2nd. China has leapfrogged Russia to become the world’s second-largest arms producer, according to revised research for the year 2017 published by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Leave a Comment