Current Affairs Quiz – January 28 2019

Current Affairs Quiz – January 28 2019

Current Affairs Quiz


1. Irdai sets up a panel to identify systemically important insurers, the Panel headed by __________.
a) K Vijay Raghavan
b) Akhilesh Ranjan
c) Pravin Kutumbe
d) Rajiv Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Pravin Kutumbe. Insurance regulator Irdai set up a panel to identity domestically systemically important insurers (SII) and put in place an enhanced regulatory framework for them. The committee headed by Pravin Kutumbe, Member-Finance & Investment, Irdai, has been asked to submit report in six months.

2. India will participate in the Programme for International Student Assessment (PISA) which tests the learning levels of 15-year-old students, in which Year?
a) 2023
b) 2020
c) 2021
d) 2019

Click here to View Answer
Answer c) 2021. India will participate in the Programme for International Student Assessment (PISA) which tests the learning levels of 15-year-old students, in 2021.

3. Cable-stayed ‘Atal Setu’ inaugurated on Mandovi river in __________ a third such bridge to connect the state capital with North Part of the State.
a) Assam
b) Goa
c) Manipur
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer b) Goa. A 5.1-km long cable-stayed “Atal Setu” on the Mandovi river in Goa, a third such bridge to connect the state capital with North Goa, was opened to public by Union Minister Nitin Gadkari.

4. Which state has bagged the first prize for its Tableaux at the Republic Day Parade 2019?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tripura
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Tripura. Tableaux of Tripura, the Central Industrial Security Force (CISF) and the Indian Council for Agricultural Research (ICAR) won the first prize for the Republic Day Parade at the Rajpath, Defence Minister Nirmala Sitharaman presented the awards at a ceremony.

5. _______has recently launched Rs 1100 crore ambitious National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country.
a) ICAR
b) Central Potato Research Institute
c) Central Agricultural Research Institute
d) Central Rice Research Institute

Click here to View Answer
Answer a) ICAR. The ICAR has recently launched Rs 1100 crore ambitious National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country. This project will be funded by the World Bank and the Indian Government on a 50:50 basis.

6. Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to veteran journalist and former editor ______________________.
a) Dhirendra Nath Chakraborty.
b) Kamala Saikia
c) Dipak Swargiary
d) Punarmal Agarwala

Click here to View Answer
Answer a) Dhirendra Nath Chakraborty. Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to veteran journalist and former editor Dhirendra Nath Chakraborty.

7. _________’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in Pithoragarh district at a cost of Rs 50 crore.
a) Sikkim
b) Manipur
c) Uttarakhand
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in Pithoragarh district at a cost of Rs 50 crore. The state government has obtained the Centre’s nod for development of the garden.

8. Recently, PM Modi dedicated to the nation Integrated Refinery Expansion Project Complex (IREP) at Which Place?
a) Delhi
b) Kochi
c) Muradabad
d) Gurgaon

Click here to View Answer
Answer b) Kochi. PM Modi dedicated to the nation Integrated Refinery Expansion Project Complex (IREP) at Kochi which would be a modern expansion complex and transform Kochi refinery into the largest PSU Refinery in India with world class standards

9. 2nd edition of Pariksha Pe Charcha, an interactive event with students, teachers was recently organised at ___________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Allahabad
d) Lucknow

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. 2000 students, parents & teachers to participate in the 2nd edition of Pariksha Pe Charcha to be organised at Delhi. Students from all over India & Indian students residing abroad like Russia, Nigeria, Iran, Nepal, Doha, Kuwait are to be part of the event

10. Reliance Jio has launched the _____app for its Jio Phone and Jio Phone 2 users in India to let users book railway tickets without any hassle.
a) JioTrain
b) JioRail
c) JioMarg
d) JioRoot

Click here to View Answer
Answer b) JioRail. Reliance Jio has launched the JioRail app for its Jio Phone and Jio Phone 2 users in India to let users book railway tickets without any hassle.

Leave a Comment