Current Affairs Quiz – January 27 2020

Current Affairs Quiz – January 27 2020

1. India’s first Super Fab Lab inaugurated in ____________.
a) Rajastan
b) Gujarat
c) Assam
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. The Super Fab Lab is being installed in collaboration with KSUM (Kerala Startup Mission). The laboratory will break down barriers between physical world and digital world.

2. Kobe Bryant, daughter Gianna among 9 killed in helicopter crash in California, is associated with__________.
a) Basket ball
b) Football
c) Cricket
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Basket Ball. In the US, Kobe Bryant, 41-year-old National Basketball Association (NBA) legend and his 13-year-old daughter, Gianna died in a helicopter crash in the city of Calabasas, California.

3. Which state government Cabinet has passed resolution setting in motion process for abolishing state Legislative Council?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Maharastra
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Cabinet passed a resolution setting in motion the process for abolishing the state Legislative Council. A similar resolution will now be adopted in the Legislative Assembly and sent to the Centre for necessary follow-up action.

4. Sebi plans to rationalise margin system in derivatives segment to bring down ___________.
a) Deflation
b) Trading cost
c) Exchange value
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Trading cost. Markets regulator Sebi is planning to rationalise margin system in the equity and commodity derivatives segments as part of its effort to boost liquidity and bring down trading cost, industry officials said.

5. According to Report, Fiscal deficit may widen to ______% for current financial year .
a) 3.8
b) 4.2
c) 5.6
d) 8.1

Click here to View Answer
Answer a) 3.8. The country’s fiscal deficit for 2019-20 is expected to widen to 3.8 per cent and the upcoming Budget may set a target of 3.5 per cent for 2020-21, a report said.

6. Who has been appointed as Non-Executive Chairman of Vakrangee Limited?
a) Rajesh Khanna
b) Ramesh Joshi
c) Pragalad Rajan
d) Rajasekar Reddy

Click here to View Answer
Answer b) Ramesh Joshi. Vakrangee Limited has appointed Mr. Ramesh Joshi (EX-RBI & EX-SEBI ED), a veteran with over 40 years of experience, as the Non-Executive Chairman of the company as well as has Re-designated Mr. Dinesh Nandwana, Executive Chairman as the Managing Director and Group CEO in place of Mr. Anil Khanna.

7. Shiv Bhojan scheme has launched by_____________.
a) Kerala
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. Shiv Sena-led Maharashtra government, launched its much-awaited ‘ Shiv Bhojan’ scheme, which is aimed at providing a meal to the poor for just Rs 10, on the occasion of the 71st Republic Day.

8. India’s Federation Cup games moved from virus-hit China to _____________.
a) Uzbezkistan
b) Thailand
c) Kazakhstan
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer c) Kazakhstan .The Indian Federation Cup team today heaved a sigh of relief after the International Tennis Federation (ITF) shifted the Federation Cup matches from the Coronavirus-hit China to Kazakhstan.

9. International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust is observed on ______________.
a) January 24
b) January 26
c) January 27
d) January 29

Click here to View Answer
Answer c) January 27. United Nations (UN) remembers the Holocaust that affected many people of Jewish origin during World War II. This day is called the International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust. It also commemorates when the Soviet troops liberated the Nazi concentration and death camp Auschwitz-Birkenau in Poland on January 27, 1945.

10. Theme for International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust is ______________.
a) 75 years after Auschwitz Holocaust education and Remembrance for global justice
b) Abrahamy Holocaust education and Remembrance for global freedom
c) 100 years ater remembrance for global freedom
d) Holocaust education and Remembrance for global justice

Click here to View Answer
Answer a) 75 years after Auschwitz Holocaust education and Remembrance for global justice.

11. Vinay Sinha is Passed Away, is associated with__________.
a) Politics
b) Cinema
c) sports
d) Science

Click here to View Answer
Answer b) Cinema. Producer of films such as Andaz Apna Apna, Rafoo Chakkar and Chor Police, Vinay Sinha passed away on January 24th. He was also the Vice President of the Indian Motion Picture Producers’ Association (IMPPA). Although the cause of death remains unknown, Trade analyst Atul Mohan tweeted the news of his sad demise.

Leave a Comment