Current Affairs Quiz – January 27′ 2017

1.”Kirameki-2″ is the first ever Military Communications Satellite launched by which country?
a) Japan
b) China
c) India
d) U.S

Click here to View Answer
Answer a) Japan
Japan launched its first military communications satellite Kirameki-2 to boost the broadband capacity of its armed forces with an aim to reinforce its presence at the southern edge of the East China Sea.

2.What is the India’s rank in the list of “Eight Great Powers of 2017”, as per The American Interest magazine?
a) 6th
b) 8th
c) 7th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer a) 6th
India has been ranked 6th in the list of “Eight Great Powers of 2017”, as per the latest annual report of the leading American foreign policy magazine “The American Interest magazine”.

3.which state’s Governor V Shanmuganathan resigned from his position after controversy that was triggered against him, accusing him of sexual misconduct.
a) Arunachal Pradesh
b) Meghalaya
c) Assam
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya

4.Which telecom company has bagged $500 million contract by Vodafone for deploying and expanding 4G network in the country?
a) Nokia
b) Bharti Airtel
c) Reliance
d) Idea Cellular

Click here to View Answer
Answer a) Nokia
Nokia Indian operation has bagged a contract worth $500 million (Rs 3,650 crore) from Mumbai based Vodafone for deployment and expansion of 4G network in the country.

5.The 2017 Confederation of Indian Industry (CII) Partnership Summit has started in which of the following states?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh
The 2017 Confederation of Indian Industry (CII) Partnership Summit has started in Visakhapatnam, Andhra Pradesh on January 27 to focus on achieving sustained economic growth in the present global economic order.

6.The HPCL and GAIL has signed pact with which state on January 27, to set up 40000 crore petrochemical plant in the state?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Haryana
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh

7.Who among the following scientist has been selected for the 2016 National Geoscience Award for work in the field of geo-environmental studies in Applied Geosciences.
a) Dr. A Keshav Krishna
b) Dr. V.M. Tiwari
c) Dr. Hari Narayan
d) Dr. N. Purnachandra Rao

Click here to View Answer
Answer a) Dr. A Keshav Krishna

8.Which state government has recently announced a total ban on polythene bags from May 2017?
a) Chhattisgarh
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh

9.Name the payment gateway to be launched by the government for its BHIM app that will allow the user to transact using biometrics and Aadhar number?
a) BHIM Pay
b) Aadhaar Pay
c) BioMetric Pay
d) Digital Pay

Click here to View Answer
Answer b) Aadhaar Pay

10.The “Health for Humanity Yogathon” organized by the Hindu Swayamsevak Sangh got recognition on its 10th anniversary from which country?
a) New Zealand
b) Australia
c) United States
d) United Kingdom

Click here to View Answer
Answer c) United States
The annual “Surya Namaskar Yajna” or “Health for Humanity Yogathon” has been recognized in the US House of Representative on the occasion of its 10th anniversary.

Leave a Comment