Current Affairs Quiz – January 26 & 27 2021

Current Affairs Quiz – January 26 & 27 2021

Current Affairs Quiz – January 26 & 27 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Indian Railways’ longest freight train named as____________.
a) Jet
b) Vasuki
c) Rowdra
d) Aksara

Click here to View Answer
Answer b) vasuki. Named as ‘Vasuki’, it covered the distance of 224 km between the railway stations of Bhilai and Korba and took about seven hours.

2. Shrishti Goswami to be one-day CM of which state?
a) Madhya Pradesh
b) Odisha
c) Assam
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer d) Uttarakhand. Shristi Goswami, a nineteen-year-old Haridwar-based student, become the Chief Minister of Uttarakhand for one day on National Girl Child Day. She is a student of BSc Agriculture, lives in Daulatpur village in Roorkee, Haridwar.

3. India celebrates its ___________ Republic Day on jan 26 2021.
a) 62nd
b) 67th
c) 69th
d) 72nd

Click here to View Answer
Answer d) 72nd. The nation celebrated the 72nd Republic Day with a grand military parade and exhibition of its history, cultural diversity and strategic weaponry at the Rajpath, Delhi.

4. Which Government has launched ‘Udyam Sarathi App’ for Youths?
a) UP
b) Assam
c) Punjab
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) UP.Uttar Pradesh Chief Minister, Yogi Adityanath has launched the ‘Udyam Sarathi App’ on the occasion of the 71st Foundation Day of the state, on 24 January 2021.

5. Which nation overtakes US as largest recipient of FDI in 2020?
a) China
b) India
c) Germany
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) China. The US attracted $134 billion in inflows last year, the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) said in a report. In 2019, China had received $140 billion in inflows while the US received $251 billion.

6. International Customs Day is observed on________.
a) January 21
b) January 23
c) January 25
d) January 26

Click here to View Answer
Answer d) January 26. The day is celebrated to recognise the role of customs officials and agencies and focus on the working conditions and challenges that customs officers face in their jobs.

7. The theme for International Customs Day 2021 is __________________.
a) Customs bolstering Recovery, Renewal and Residence
b) Customs bolstering Recovery, Renewal and Resilience
c) Customs bolstering Recovery
d) Customs bolstering Recovery and Resilience

Click here to View Answer
Answer b) Customs bolstering Recovery, Renewal and Resilience.

8. Exercise AMPHEX has conducted by_______________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) navy. A large-scale tri-service joint amphibious exercise AMPHEX – 21 was held in Andaman & Nicobar group of islands.

9. India secured _______ rank in Global Climate Risk Index 2021.
a) 3rd
b) 5th
c) 7th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer c) 7th. India ranked as the seventh worst-hit country in terms of climate change in 2019.

10. CM Shivraj Singh Chouhan launched ‘PANKH Abhiyan’ for _____________.
a) Youths
b) Adults
c) Girl Child
d) Senior citizen

Click here to View Answer
Answer c) Girl Child. In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has launched a new scheme ‘PANKH Abhiyan’ on 24 January, to mark the occasion of National Girl Child Day.

11. India secured___________ rank in scientific publication.
a) First
c) Fourth
c) Fifth
d) Third

Click here to View Answer
Answer d) third. India has seen an exponential increase in the number of scientific publications over the last 10 years and is in the third position globally after China and the US, the Department of Science and Technology (DST) said.

12. M-sand Policy announced by which state govt?
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer d) Rajastan. The Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot announced Rajasthan’s new M-Sand policy, which is the government’s commitment to meet the amount of sand required for construction work.

Leave a Comment