Current Affairs Quiz – January 26 & 27 2019

Current Affairs Quiz – January 26 & 27 2019

Current Affairs Quiz


1. Prolific French composer ______ who won three Oscars during a career spanning more than half a century.
a) Clydena Stevenson Ayers
b) Shirley Brannan
c) Michel Legrand
d) Bishop Joseph Howze

Click here to View Answer
Answer c) Michel Legrand. Prolific French composer Michel Legrand, who won three Oscars during a career spanning more than half a century, has died aged 86, Legrand first won an Academy Award in 1969 for the song ‘The Windmills of Your Mind’ from the film ‘The Thomas Crown Affair’

2. Who has become the first Japanese tennis player to attain the world number one rank after clinching the Australian Open title?
a) SUH Hyowon
b) Naomi Osaka
c) KASUMI Ishikawa
d) HITOMI Sato

Click here to View Answer
Answer b) Naomi Osaka. Naomi Osaka has become the first Japanese tennis player to attain the world number one rank after clinching the Australian Open title. The 21-year-old defeated Petra Kvitova of Czech Republic 7-6(2), 5-7, 6-4 in the most dramatic big-hitting final, claiming her second straight Grand Slam after the bittersweet experience of winning the US Open title last year amid controversial circumstances.

3. Chinese scientists cloned five ______from a gene-edited macaque with circadian-related disorders.
a) Monkeys
b) Goats
c) Rats
d) Horses

Click here to View Answer
Answer a) Monkeys. Chinese scientists cloned five monkeys from a gene-edited macaque with circadian-related disorders, another first for the country in the controversial field. The cloned monkeys were born in Shanghai at the Institute of Neuroscience of Chinese Academy of Sciences, according to two articles published in National Science Review

4.Which Intuition has developed an Android App “Roshni”, using image processing and analytics.
a) IIT-Delhi
b) IIT-Indore
c) IIT-Madras
d) IIT-Ropar

Click here to View Answer
Answer d) IIT-Ropar. In a bid to assist visually impaired people to easily determine denomination of currency notes, the Indian Institute of Technology at Ropar in Punjab has developed an Android App “Roshni”, using image processing and analytics

5. Fourth edition of Bharat Parv, showcasing the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat began in______.
a) Pune
b) Agra
c) Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. Fourth edition of Bharat Parv, showcasing the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat began at Red Fort in Delhi. It will continue till 31st of this month. The five-day event is a part of Republic Day Celebrations and the objective of this festival is to generate a patriotic fervour and promote the rich cultural diversity of the country.

6. India’s first indigenously built engineless semi-high speed train, Train 18, has been named ______________.
a) Bharat Mata Express
b) Vande Matram Express
c) Vande Bharat Express
d) Bharat Express

Click here to View Answer
Answer c) Vande Bharat Express. India’s first indigenously built engineless semi-high speed train, Train 18, has been named Vande Bharat Express, Union Minister Piyush Goyal announced. The train is set to run between Delhi and Varanasi at a maximum speed of 160 kmph and will soon be flagged off by Prime Minister Narendra Modi.

7. PM inaugurated BPCL’s Integrated refinery complex in which city?
a) Kochi
b) Chennai
c) Bhopal
d) Surat

Click here to View Answer
Answer a) Kochi. Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation an integrated refinery expansion complex of the public sector Bharat Petroleum Corporation Limited at the Kochi Refinery.
He also laid the foundation stone for a petrochemical complex at the refinery and a skill development institute at Ettumanoor besides inaugurating a mounded storage vessel at the LPG bottling plant of the Indian Oil Corporation Limited.

8. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for All India Institutes of Medical Sciences, AIIMS at Madurai in Which State?
a) Manipur
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for All India Institutes of Medical Sciences, AIIMS at Madurai in Tamil Nadu. He also inaugurated the super speciality blocks of Madurai’s Rajaji Medical College and Thanjavur and Tirunelveli Medical Colleges through video conferencing.

9. __________has been appointed the South-East Asia regional director of the World Health Organization (WHO) for a second five-year term.
a) Soumya Swaminathan
b) Dr. Tedros Adhanom
c) Poonam Khetrapal Singh
d)None of These

Click here to View Answer
Answer c) Poonam Khetrapal Singh. Poonam Khetrapal Singh has been appointed the South-East Asia regional director of the World Health Organization (WHO) for a second five-year term.The WHO Executive Board unanimously endorsed Khetrapal Singh, who was earlier unanimously nominated by 11 member-countries of the region for another five years.

10. The Oxford Dictionaries announced _________as the Hindi Word of the Year 2018.
a) Nari Bhakti
b) Nari Shakti
c) Nari Samman
d) Nari Mahima

Click here to View Answer
Answer b) Nari Shakti. On January 26, the Oxford Dictionaries announced ‘Nari Shakti’ as the Hindi Word of the Year. The Hindi Word of the Year chosen every year, in many ways, reflects the conversations, ethos of a particular year

11. Which state lunched ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youth from the economically weaker sections in urban areas?
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Sikkim
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. On the occasion of Republic Day, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Kamal Nath announced the launch of the ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youth from the economically weaker sections in urban areas. In his Republic Day address at the Police Parade Maidan in Madhya Pradesh, Kamal Nath said that the youth were the future of India and they had immense talent which needed to be honed.

12. India is the __________leading nation globally in the GDPR readiness index.
a) 3th
b) 6th
c) 5th
d) 4th

Click here to View Answer
Answer b) 6th. Nearly 65 per cent of Indian organisations are better prepared for the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR), making the country the sixth leading nation globally in the GDPR readiness index, global networking leader Cisco said.

13. International Customs Day is observed on__________-.
a) January 24
b) January 26
c) January 25
d) January 20

Click here to View Answer
Answer b) January 26. International Customs Day is observed on January 26 each year. It was introduced by the World Customs Organization (WCO) in 1983. The slogan for 2019 ICD is “SMART borders for seamless Trade, Travel and Transport.”

14. In which State “Neyveli Thermal Power Station” is situated?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Sikkim
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu.

15. “World Intellectual Property Report” is published by ________
a) IMF
b) WTO
c) WHO
d) WIPO

Click here to View Answer
Answer d) WIPO. WIPO- World Intellectual Property Organization
HQ- Geneva, Switzerland

16. Who is The MD & CEO of Karnataka Bank?
a) Mahabaleshwara M.S.
b) Jai Prakash Agarwal
c) Rana Kapoor
d) Sunil Mehta

Click here to View Answer
Answer a) Mahabaleshwara M.S.

17. The Cogentrix Power project Is located in _________?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Sikkim
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka

Leave a Comment