Current Affairs Quiz – January 26 2020

Current Affairs Quiz – January 26 2020

1. The Ganga-Volga Dialogue between India and ____________.
a) Bangladesh
b) Russia
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The Ganga-Volga Dialogue was held between India and Russia in New Delhi. The dialogue focused in providing interface between the civilizations of the countries.

2. International Customs Day is observed on ____________.
a) January 25
b) January 26
c) January 27
d) January 28

Click here to View Answer
Answer b) January 26. International Customs Day (ICD) is observed on 26 January every year. The day recognizes the role of custom officials and agencies in maintaining border security. The day marks the anniversary of the formation of the Customs Co-operation Council (CCC).

3. PETA – in this “E” represents___________.
a) Efficient
b) Ethical
c) Empowerment
d) Elaborate

Click here to View Answer
Answer b) Ethical.The first steps have been taken towards ending the use of horses in India and other countries in the creation of antitoxins used to treat diphtheria, said the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

4. 2-day ‘Innovation Festival’ begins at Science Centre in ____________.
a) Itanagar
b) Dispur
c) Kohima
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) Itanagar. In Arunachal Pradesh, the two-day ‘Innovation Festival’ kicked off at the Science Centre. The festival is being organized by the Arunachal Pradesh State Council for Science & Technology in collaboration with the National Innovation Foundation.

5. After Maharastra, which state govt has made the reading of Preamble of Constitution mandatory in schools?
a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Madhya Pradesh
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. After Maharastra, Madhya Pradesh, state government has made the reading of Preamble of the Constitution mandatory in schools on every Saturday. The Department of School Education stated that orders in this regard have been issued to District Education Officers.

6. Who is the Chief Minister of Meghalaya?
a) Hemant Soren
b) Anandh Soman
c) K Sangma
d) Manohar Parikar

Click here to View Answer
Answer c) K Sangma. Meghalaya capital Shillong witnessed the First-ever carnival of peace and harmony as part of the week long Meghalaya Day Celebrations.Led by Chief Minister Conrad K Sangma, the carnival procession passed through the busy streets of Shillong city showcasing different ethnic communities of the State and neighbouring regions .

7. World’s largest meditation centre coming up in ______________.
a) Coimbatore
b) Mysore
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad.The world’s largest meditation centre and the global headquarters of the Heartfulness Institute will be inaugurated on January 28. To mark the 75th anniversary of the organisation, Kanha Shanti Vanam will be dedicated to the first guide of Heartfulness, fondly called Lalaji by the present global guide Daaji.

8. The Republic day is celebrated with the salute of ___________ guns in New Delhi before the President of India.
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21

Click here to View Answer
Answer d) 21. It marks the day when India declared itself a Sovereign, Democratic and Republic state. Republic Day is a national holiday in India. The Republic day is celebrated with the salute of 21 guns in New Delhi before the President of India.

9. Who has been appointed as first post-Brexit UK ambassador?
a) Joao Vale de Almeida
b) Smoa Capela
c) Kalim Halidulla
d) Jim Vangh Kann

Click here to View Answer
Answer a) Joao Vale de Almeida. Portuguese diplomat Joao Vale de Almeida was appointed as the head of future EU diplomatic mission to the UK after Brexit on 24 January. The UK’s exit was scheduled for 31 January 2020.

10. Oxford Dictionaries Hindi Word of the Year for 2018 is _____________.
a) Purashkar
b) Nari Shakti
c) Dhanyavadh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Nari Shakti.The 384 words in the 10th edition of the Oxford Advanced Learner’s Dictionary come with an Indian English label, including 22 new additions in print and 26 in the online edition. These include headwords and also some individual meanings or idioms. However, the Oxford Dictionaries Hindi Word of the Year for 2018 – Nari Shakti.

Leave a Comment