Current Affairs Quiz – January 26 2018

Current Affairs Quiz

1. Who was conferred with India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra?
a) Gaurav Kumar Singh
b) Firoz Khan Mahmood
c) Jyoti Prakash Nirala
d) Arjun Sundar Prathap

Click here to View Answer
Answer c) Jyoti Prakash Nirala. India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra, was conferred on Corporal Jyoti Prakash Nirala of the Indian Air Force (IAF) who died fighting militants in Kashmir valley. This is the third Ashok Chakra for the IAF and its first for ground combat. President Ram Nath Kovind conferred the award to Nirala’s wife at a function during the 69th Republic Day parade at Rajpath.

2. Who has assumed charge as Director of the space agency’s Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC)?
a) K Santhosh
b) V Narayanan
c) M Aravind
d) L Dinesh

Click here to View Answer
Answer b) V Narayanan. Senior ISRO scientist Dr V Narayanan has assumed charge as Director of the space agency’s Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC). He succeeds S Somanath who has been appointed Director, Vikram Sarabhai Space Centre. Narayanan, who is a rocket propulsion expert, joined ISRO in 1984 and functioned in various capacities. As Project Director for C25 Cryogenic Project, he lead the team that successfully developed the C25 Cryogenic Stage powered by a 20 tonne thrust Cryogenic Engine using Liquid Oxygen and Liquid Hydrogen propellant combination. He played a vital role in the successful launch of GSLV Mk III vehicle in its maiden attempt last year from the spaceport of ISRO, Satish Dhawan Space Centre, SHAR, Sriharikota.

3. Which country researchers have successfully cloned a macaque monkey fetus twice, producing sister monkeys Hua Hua and Zhong Zhong using the same basic method used to create Dolly?
a) USA
b) India
c) Canada
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. Chinese researchers have successfully cloned a macaque monkey fetus twice, producing sister monkeys Hua Hua and Zhong Zhong using the same basic method used to create Dolly. The team removed the nucleus from monkey eggs and replaced it with DNA from the fetus, implanting the resulting eggs in female monkeys for them to give birth. In theory, this makes human cloning more realistic given the genetic similarities between monkeys and our own species.

4. India celebrated its 69th Republic Day with a grand parade along with ____ ASEAN leaders who attended the event as chief guests, in a historic first
a) 12
b) 10
c) 9
d) 7

Click here to View Answer
Answer b) 10. India celebrated its 69th Republic Day with a grand parade along with ten ASEAN leaders who attended the event as chief guests, in a historic first. Signifying India’s fast growing strategic ties with ASEAN, leaders of all the 10 countries of the powerful bloc attended the parade at the majestic Rajpath which showcased the country’s military might and cultural diversity.

5. Who among the following is not the winner of PADMA VIBHUSHAN AWARD?
a) Ghulam Mustafa Khan
b) Illaiyaraja
c) P Parameswaran
d) Virat Kohli

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kohli. Government of India has announced Padma awards for personalities who served the poor, set up free schools and popularised tribal arts globally. Of these, three were Padma Vibhushan, nine Padma Bhushan, and 73 Padma Shri. PADMA VIBHUSHAN : Senior RSS ideologue P Parameswaran, who was instrumental in building the Sangh cadre in Kerala, was conferred the Padma Vibhushan. Music composer Illaiyaraja and Ghulam Mustafa Khan are also recipients of the Padma Vibhushan.

6. Who among the following is not the winner of PADMA BHUSHAN AWARD?
a) Ved Prakash Nanda
b) Rohit Sharma
c) Sharda Sinha
d) Pankaj Advani

Click here to View Answer
Answer b) Rohit Sharma. Government of India has announced Padma awards for personalities who served the poor, set up free schools and popularised tribal arts globally. Of these, three were Padma Vibhushan, nine Padma Bhushan, and 73 Padma Shri. PADMA BHUSHAN: Cricketer and former India captain Mahendra Singh Dhoni recieved the Padma Bhushan. Other Padma Bhushan awardees include billiards player Pankaj Advani, Philipose Mar Chrysostom, Alexander Kadakia, Ramachandram Nagaswamy, Laxman Pai,Ved Prakash Nanda, Arvind Parikh, and Sharda Sinha.

7. India and _________ has signed an MoU to enhance cooperation in the field of information and broadcasting
a) Vietnam
b) Australia
c) Germany
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer a) Vietnam. India and Vietnam has signed an MoU to enhance cooperation in the field of information and broadcasting, based on principles of equality and reciprocity pursuant to their national laws and regulations, following meeting between the prime ministers of the the two countries ahead of ASEAN Summit. Another implementation arrangement between ISRO and National Remote Sensing Department of Vietnam was also concluded on the occasion, for establishment of tracking and data reception station and data processing facility in Vietnam under ASEAN India Space Cooperation.

8. Ride-hailing startup Uber is planning to launch its bike service UberMOTO in _____________
a) Mumbai and Chennai
b) Amritsar and Kanpur
c) Kochi and Hyderabad
d) Bangalore and Mangalore

Click here to View Answer
Answer b) Amritsar and Kanpur. Ride-hailing startup Uber is planning to launch its bike service UberMOTO in Amritsar and Kanpur with cab services yet to be introduced in the cities. This comes after Uber dismissed reports of exit from India and assured 100% commitment. Currently Uber provides cabs, autorickshaws, outstation, and carpooling services in 29 Indian cities while bike services exist in nine.

9. Which country unveiled plans to build a ‘Polar Silk Road’ across the Arctic as part of its Belt and Road Initiative (BRI)?
a) India
b) Bangladesh
c) China
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer c) China. China unveiled plans to build a ‘Polar Silk Road’ across the Arctic as part of its Belt and Road Initiative (BRI). In its Arctic policy document, China said it would build the ‘Polar Silk Road’ by developing shipping routes in the region. This comes after China invited Latin American and Caribbean nations to join the BRI.

10. ASEAN-India Commemorative Summit held in __________
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. India rolled out the red carpet for the 10 ASEAN leaders, as they gathered in New Delhi to mark 25 years of ASEAN-India relations. At a commemorative summit, the leaders renewed their commitment to enhance the multifaceted ties between the South-east Asian grouping and its neighbouring South Asian giant. The summit was co-chaired by Prime Minister Lee Hsien Loong of Singapore, which chairs Asean this year, and India’s Prime Minister Narendra Modi. The two expressed hopes for Asean and India to draw closer to each other. They also identified areas of mutual concern. Theme of the Summit : Shared Values, Common Destiny.

11. Which ministry has launched the beneficiary module of the Rapid Reporting System (RRS) for the Scheme for Adolescent Girls?
a) Ministry of Railways
b) Ministry of Human Resource Development
c) Ministry of Labour and Employment
d) Ministry of Women and Child Development

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of Women and Child Development. Rakesh Srivastava, Secretary, Ministry of Women and Child Development, has launched the beneficiary module of the Rapid Reporting System (RRS) for the Scheme for Adolescent Girls – a web based on line monitoring for the Scheme for Adolescent Girls in New Delhi. The RRS will facilitate the monitoring of the scheme and taking corrective measures by ensuring faster flow of information, accurate targeting of the beneficiaries and reduction of leakages. This Portal has been developed in collaboration with National Informatics Centre (NIC).

12. The government has cut GST rate from 12% to ____on houses purchased using the credit-linked subsidy scheme (CLSS) under Pradhan Mantri Awas Yojna
a) 8%
b) 6%
c) 5%
d) 3%

Click here to View Answer
Answer a) 8%. The government has cut GST rate from 12% to 8% on houses purchased using the credit-linked subsidy scheme (CLSS) under Pradhan Mantri Awas Yojna. However, people who are not eligible for CLSS will continue to pay GST at 12%. The tax benefit will also be extended to an affordable housing project, which has been given infrastructure status.

13. India’s first floating market opened in ____________
a) Pune
b) Hyderabad
c) Kolkata
d) Kanpur

Click here to View Answer
Answer c) Kolkata. India’s first floating market opened in Kolkata’s Patuli area in West Bengal. The market houses over 200 shops. Set up by the Kolkata Metropolitan Development Authority (KMDA), the market functions solely on boats at the lake in Patuli, where shopkeepers sell fruits, vegetables, fish among other produce.

14. US creates task force to promote ‘internet freedom’ in ____________
a) Cuba
b) South Korea
c) Pakistan
d) China

Click here to View Answer
Answer a) Cuba. The U.S. State Department said that it had created a Cuba Internet Task Force to promote “the free and unregulated flow of information” on the Communist-run island, an action denounced by Cuban state media as subversive. The task force will examine the technological challenges and opportunities for expanding internet access and independent media in Cuba.

Leave a Comment