Current Affairs Quiz – January 25 2020

Current Affairs Quiz – January 25 2020

1. National Voters Day is observed on _____________.
a) January 25
b) January 26
c) January 27
d) January 28

Click here to View Answer
Answer a) January 25. National Voters Day is celebrated on 25 January every year to mark the foundation day of Election Commission of India (ECI). ECI was established on 25 January 1950.

2. The theme of National Voters Day – 2020 is_____________.
a) Electoral Literacy for a Stronger law
b) Electoral Literacy for a Stronger Country
c) Electoral Literacy for a Stronger Democracy
d) Electoral Literacy for a Stronger Republic

Click here to View Answer
Answer c) Electoral Literacy for a Stronger Democracy.

3. Ashuganj-Akhaura road is between India and ___________.
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Mynamar

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. The agreement aim is to upgrade the 50.58 kilometre long road between Ashuganj river port and the Akhaura land port in Bangladesh into a 4-lane highway.

4. The 13th annual edition of the Zee Jaipur Literature Festival began in ____________.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan. The 13th annual edition of the Zee Jaipur Literature Festival is being held in at Diggi Palace, Jaipur, Rajasthan.

5. Vinay Sinha is passed away, is associated with____________.
a) Cinema
b) Politics
c) Sports
d) Science

Click here to View Answer
Answer a) Cinema. Veteran film producer Vinay Sinha passed away on 24 January 2020. He directed famous films like Andaz Apna Apna and Rafoo Chakkar.

6. Which country president arrived at New Delhi as chief guest on Republic Day?
a) Spain
b) Italy
c) Thailand
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer d) Brazil. Brazilian President Jair Messias Bolsonaro arrived at Rashtrapati Bhawan, New Delhi. He was received by President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi on 25 January 2020.

7. STEM – in this “T” represents____________.
a) Trade
b) Tax
c) Transport
d) Technology

Click here to View Answer
Answer d) Technology. science, technology, engineering and math (STEM) fields for the development of scientific careers.

8. International Summit on Women in STEM was held in __________.
a) Chennai
b) Pune
c) Jaipur
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. An International Summit on Women in STEM – Visualizing the Future: New Skylines on 23-24 January 2020 at India Habitat Centre, New Delhi. Organized by: The 2-day international summit was organized by the Department of Biotechnology, Ministry of Science & Technology.

9. National Tourism Day is celebrated on ___________.
a) January 22
b) January 23
c) January 24
d) January 25

Click here to View Answer
Answer d) January 25. The day aims to raise awareness about the importance of tourism for the country’s economy. India offers tourism in the fields of natural, cultural, heritage, sports, rural, medical, educational, business, cruise, and eco-tourism form.

10. Which state has celebrated its 50th Statehood Day on janaury 25?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Odisha
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh is celebrating its 50th Statehood Day with fanfare and enthusiasm throughout the state today. It was on this day in 1971 when Himachal Pradesh was carved out as the 18th State of the country.

11. Who has become the first female president of Greece?
a) Sanna Marin
b) Katerina Sakellaropoulou
c) Christina James
d) Salomi Johnsy

Click here to View Answer
Answer b) Katerina Sakellaropoulou. Greece’s parliament elected Katerina Sakellaropoulou as the first woman president on January 22, 2020. The 63-year-old was elected to the top post in a historic vote, which saw 261 of the total 294 MPs vote in favour of her.

12. According to ManpowerGroup report, India faces a talent shortage of _______ percent.
a) 42
b) 54
d) 63
d) 79

Click here to View Answer
Answer c) 63. India faces a talent shortage of 63 percent, higher than the global average, according to a new research report.

13. Who has been conferred ‘Harit Ratna Award 2019’ by the All India Agricultural Students Association?
a) Praveen Bhatt
b) Udhaya Bharathi Krishna
c) N Kumar
d) Raja Khalinder

Click here to View Answer
Answer c) N Kumar. N Kumar, Vice-Chancellor of Tamil Nadu Agricultural University, has been conferred ‘Harit Ratna Award 2019’ by the All India Agricultural Students Association for dissemination of ₹30-crore entrepreneurship project in agri-business and for motivating students to the agriculture sector in the State.

14. Ghaznavi missile is associated with____________.
a) Russia
b) CHina
c) Pakistan
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan. akistan conducted successful training launch of surface-to-surface Short Range Ballistic Missile (SRBM) Ghaznavi, capable of delivering multiple types of warheads upto a range of 290 kilometers, the ISPR said.

15. Study on Parkinson’s disease gets $2.3 m, is a collaborative research between India and _____________.
a) China
b) USA
c) Germany
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Germany. The study is an Indo-German collaborative research proposal, titled Genetic Architecture of Parkinson’s Disease, led by the Comprehensive Care Centre for Movement Disorders at the Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST), Thiruvananthapuram, and the Centre for Genetic Epidemiology, University of Tuebingen, Germany.

Leave a Comment