Current Affairs Quiz – January 24 & 25 2021

Current Affairs Quiz – January 24 & 25 2021

Current Affairs Quiz – January 24 & 25 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. National Tourism Day is observed on____________.
a) January 25
b) January 27
c) January 28
d) January 30

Click here to View Answer
Answer a) January 25. The day is observed to cultivate awareness among the global community on the importance of tourism and its social, political, financial and cultural worth.

2. What is the capital of Mongolia?
a) Istanbul
b) Ulaanbaatar
c) Male
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Ulaanbaatar. The Prime Minister of Mongolia, Khurelsukh Ukhnaa, has resigned along with his entire government, following protests and public outrage over the government’s handling of the COVID-19 pandemic.

3. National Voters’ Day observed on______________.
a) January 21
b) January 25
c) January 27
d) January 29

Click here to View Answer
Answer b) January 25. India observes “National Voters’ Day” every year on January 25 to encourage more young voters to take part in the political process. 2021 marks the 11th National Voters’ Day (NVD).

4. The theme of National Voters’ Day 2021 is________________.
a) Making Our Voters Empowered, strong, Safe and Informed
b) Making Our Voters proud, secured, Safe and Informed
c) Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed
d) Making Our Voters proud, Vigilant, Safe and Informed

Click here to View Answer
Answer c) Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed.

5. Narendra Luther who passed away, is associated with____________.
a) Veteran Bureaucrat
b) Poet
c) Hyderabad historian
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. A 1955 batch IAS officer, Luther was closely associated with the history and culture of erstwhile Hyderabad state and its rulers. He had served in various positions before retiring as the chief secretary of the undivided Andhra Pradesh in 1991.

6. International Day of Education is observed on_____________.
a) January 20
b) January 23
c) January 24
d) January 28

Click here to View Answer
Answer c) january 24. The United Nations General Assembly proclaimed 24 January as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development.

7. The first-ever International Day of Education was celebrated on which year?
a) 2010
b) 2013
c) 2014
d) 2019

Click here to View Answer
Answer d) 2019. The third International Day of Education will be marked under the theme ‘Recover and Revitalize Education for the COVID-19 Generation’.

8. National Girl Child Day is observed on_____________.
a) January 20
b) January 23
c) January 24
d) January 28

Click here to View Answer
Answer c) January 24. The day aims to focus on the inequalities faced by girls, to promote the education, health & nutrition of the girl child, and to spread awareness about the rights of a girl child.

9. What is the capital of Portugal?
a) Lisbon
b) Porto
c) Sintra
d) Madeira

Click here to View Answer
Answer a) Lisbon.

10. Which space company has launched 143 satellites on a single mission?
a) NASA
b) ISRO
c) SpaceX
d) JapanSpace Agency

Click here to View Answer
Answer c) SpaceX. SpaceX has launched its Transporter-1 mission with 133 commercial and government spacecraft, and 10 more Starlink satellites onboard, breaking ISRO’s record.

Leave a Comment