Current Affairs Quiz – January 24 & 25 2019

Current Affairs Quiz – January 24 & 25 2019

Current Affairs Quiz


1. Which bank has appointed Ravneet Singh Gill as new MD & CEO?
a) Dena Bank
b) Axis Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Yes Bank said that it got the RBI’s approval to name Ravneet Singh Gill as its new managing director and chief executive officer. Gill of Deutsche Bank India will succeed Rana Kapoor.

2. Private sector lender Lakshmi Vilas Bank has reappointed ___________ as its managing director for two more years.
a) A. S. Rajeev
b) Rana Kapoor
c) S. Hari Shanker
d) Parthasarathi Mukherjee

Click here to View Answer
Answer d) Parthasarathi Mukherjee.

3. National girl child day is celebrated every year on 24th of January, The day in 2019 was celebrated with theme of ________________________.
a) Empowering Girls for a Brighter Future
b) Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
c) Empowering Girls for a Brighter World
d) Empowering Girls for a Brighter Career

Click here to View Answer
Answer b) Empowering Girls for a Brighter Tomorrow. National girl child day is celebrated every year on 24th of January as a national observance day for the girl child. This celebration was started to offer more supports and new opportunities to the girls in the country. The day in 2019 was celebrated with theme of “Empowering Girls for a Brighter Tomorrow”.

4. Former ________all-rounder Johan Botha has announced his immediate retirement from all forms of cricket.
a) India
b) England
c) Australia
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer d) South Africa. Former South Africa all-rounder Johan Botha has announced his immediate retirement from all forms of cricket. The 36-year-old Botha, who received his Australian citizenship in 2016, failed to take a wicket during nine-wicket loss to the Sydney Sixers. He had played all 10 matches for the first-place Hurricanes this season.

5. The Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX) will be held in ________ to synergise humanitarian mine action and joint peace operations
a) Indore
b) Delhi
c) Pune
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Pune. With the aim to synergise humanitarian mine action and joint peace operations, the Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX) will be held in Pune from March 18 to 27. The field training exercise would be conducted at Aundh Military Station and College of Military Engineering

6. National Voters’ Day celebrated on on which date?
a) 10th December
b) 10 January
c) 25th January
d) 26th January

Click here to View Answer
Answer c) 25th January. The country will celebrate the 9th National Voters’ Day on 25th January 2019 at more than 6 lakh locations covering around 10 lakh Polling Stations across the country. New Voters shall be felicitated and handed over their EPIC (Elector Photo Identity Card) in the NVD function.

7. India successfully launched the ______mission of its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the Sriharikota spaceport, near Chennai
a) 25th
b)45th
c) 40th
d) 46th

Click here to View Answer
Answer d) 46th. India successfully launched the 46th mission of its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the Sriharikota spaceport, near Chennai, carrying Microsat-R and Kalamsat to Sun Synchronous Polar Orbit. PSLV-C44 is the first mission of PSLV-DL and is a new variant of the PSLV.

8. ____________was elected as the new Malaysian king.
a) Nazrin Shah of Perak
b) Muhammad V of Kelantan
c) Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah
d) Ibrahim Ismail of Johor

Click here to View Answer
Answer c) Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah. Pahang’s Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah was elected as the new Malaysian king by members of the country’s royal families, following the unexpected abdication of the previous monarch.

9. ___________has been awarded the best miniratna PSU in strategic performance (financial category) at the Governance Now Sixth PSU awards.
a) BongaigaonRefineries & Petrochemicals Ltd
b) Numaligarh Refinery Limited (NRL)
c) Kochi Refineries Ltd
d) Bharat Petroleum Corporation Ltd

Click here to View Answer
Answer b) Numaligarh Refinery Limited (NRL). Numaligarh Refinery Limited (NRL) has been awarded the best miniratna PSU in strategic performance (financial category) at the Governance Now Sixth PSU awards.
The award, comprising of a trophy, was presented to NRL MD S K Barua by Member of Parliament Manoj Tiwari and veteran actress and social activist Poonam Dhillon at an award function held in New Delhi recently, a NRL release.

10. __________government will soon launch a ‘Pravasi Dividend Pension Scheme’ to provide regular pension to Non Resident Keralites on a one-time payment of Rs 5 lakh.
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Kerala
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The Kerala government will soon launch a ‘Pravasi Dividend Pension Scheme’ to provide regular pension to Non Resident Keralites on a one-time payment of Rs 5 lakh.

11. IRDAI sets up a panel to identify systemically important insurers, The committee headed by __________.
a) Pravin Kutumbe
b) Akhilesh Ranjan
c) Arbind Modi
d) Rajiv Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Pravin Kutumbe. Insurance regulator Irdai set up a panel to identity domestically systemically important insurers (SII) and put in place an enhanced regulatory framework for them.
The committee headed by Pravin Kutumbe, Member-Finance & Investment, Irdai, has been asked to submit report in six months.

12. IndiGo owner Inter Globe Aviation appointed _______as the new Chief Executive Officer (CEO) of the company with immediate effect.
a) Cornelis Vrieswijk
b) Ajay Singh
c) Vinay Dube
d) Ronojoy Dutta

Click here to View Answer
Answer d) Ronojoy Dutta. IndiGo owner InterGlobe Aviation appointed Ronojoy Dutta as the new Chief Executive Officer (CEO) of the company with immediate effect. The company has also approved the appointment of Meleveetil Damodaran, the Independent Non-Executive Director, as the Chairman of the Board of Directors of the Company with immediate effect.

14. ___________ and Etihad Guest tie-up to launch a travel specific Visa credit card for members and Indian travelers.
a) Master card
b) SBI Card
c) HDFC Card
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) SBI Card. SBI Card and Etihad Guest, the loyalty programme of Etihad Airways, have joined hands to launch a travel specific Visa credit card for members and Indian travellers. This is the first international co-brand partnership of SBI Card, the country’s second largest credit card issuer.

15. The Union Cabinet has given its approval to the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and_______ in the field of food processing sector.
a) Nepal
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Japan The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval to the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan in the field of food processing sector. Bilateral cooperation in the field of food processing between India and Japan will be mutually beneficial to the food processing sector in both countries.

Leave a Comment