Current Affairs Quiz – January 24 2020

Current Affairs Quiz – January 24 2020

1. Who is the chief minister of Goa?
a) Hemant Soren
b) Pramod Sawant
c) N.K. Singh
d) Pakurah Hawant

Click here to View Answer
Answer b) Pramod Sawant. The 15th Finance Commission headed by Chairman, Shri N.K. Singh along with its Members and senior officials held meeting with the Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant.

2. Which state topped the 2020 Khelo India Youth Games champions?
a) Kerala
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. Maharashtra topped the Khelo India Youth Games champions 2020. The total medal tally of 256 medals, including 78 gold.

3. First Mahatma Gandhi International Convention Centre was established in ______________.
a) USA
b) Africa
c) Australia
d) North Korea

Click here to View Answer
Answer b) Africa. The first convention centre was established in Africa by India to honour the memory of Mahatma Gandhi. The Centre was jointly inaugurated by External Affairs Minister S. Jaishankar and President of Niger Mahamadou Issoufou.

4. National Girl Child Day is celebrated on _____________.
a) January 22
b) January 23
c) January 24
d) January 25

Click here to View Answer
Answer c) January 24. National Girl Child Day is celebrated on 24 January. The day aims to create awareness about the rights of the girl child in India. It aims to improve the condition of girls in society.

5. First e-waste clinic to be opened in _____________.
a) lucknow
b) Bhopal
c) Chennai
d) Dispur

Click here to View Answer
Answer b) Bihar. India’s first e-waste clinic is to be inaugurated in Bhopal, Madhya Pradesh on 24 January. It was jointly set up by the Bhopal Municipal Corporation (BMC) and the Central Pollution Control Board (CPCB).

6. International Day of Education is observed on _______________.
a) January 21
b) January 22
c) January 23
d) January 24

Click here to View Answer
Answer d) January 24. The day aims to remind that without inclusive and equitable quality education and lifelong opportunities for all. The day reminds the countries that it will not succeed in achieving gender equality and breaking the cycle of poverty without education.

7. Theme of International Day of Education is__________.
a) Learning for people, planet, prosperity, and peace
b) Learning for people, planet, truth, and peace
c) Learning for people, planet and prosperity
d) Learning for people, universe, prosperity, and peace

Click here to View Answer
Answer a) Learning for people, planet, prosperity, and peace. Theme – The theme for 2020 International Day is ‘Learning for people, planet, prosperity, and peace’.

8. India ranked ______th in the 2019 Corruption Perceptions Index.
a) 60
b) 70
c) 80
d) 100

Click here to View Answer
Answer c) 80. The index was released by Transparency International. The report considered revealed that a majority of countries showed little to no improvement in tackling corruption against the previous report.

9. Which department has host 1st Sukumar Sen Memorial Lecture?
a) Election Commission
b) Police department
c) Railway
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Election Commission. Election Commission will host the first Sukumar Sen Memorial Lecture. Former President Pranab Mukherjee will deliver the first of the Lectures.

10. Who has become first Punjab PCA chairperson?
a) Sanjay Kumar
b) Ajay Singh Raj
c) Nirmaljeet Singh Kalsi
d) Harman Preet Kaur

Click here to View Answer
Answer c) Nirmaljeet Singh Kalsi . The Punjab government appointed retired bureaucrat Nirmaljeet singh kalsi as the first chairperson of state police complaints authority.

11. ISRO (Indian Space Research Organization) is to send a half-humanoid robot called the___________.
a) Mitra 23k
b) Humanoid 2.0
c) Vyaam M
d) Vyom Mitra

Click here to View Answer
Answer d) Vyom Mitra. ISRO (Indian Space Research Organization) is to send a half-humanoid robot called the “Vyom Mitra” as an experimental mission to Gaganyaan. Vyom Mitra means a friend in Sky.

Leave a Comment