Current Affairs Quiz – January 24′ 2017

1.When is the National Girl Child day celebrated?
a)January 24
b)January 22
c)January 25
d)January 23

Click to View Answer
Answer a)January 24

2.Dairy firm Kwality Ltd has signed an agreement with ______for providing Rs 4,000 crore loans to the former’s one lakh farmers from whom the company procures milk.
a)Punjab national bank
b)Bank of Baroda
c)indian bank
d)yes bank

Click to View Answer
Answer b)Bank of Baroda
The company has a network of about 3.25 lakh across about 4,500 villages in Uttar Pradesh, Haryana and Rajasthan which are amongst the largest milk producing states of India.

3.To educate awareness on banking codes at grass root level, The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) will organise which programme in all the states?
a)know your rights
b)know your costumer
c)right of information
d)know your nation

Click to View Answer
Answer a)know your rights
For this, the organisation will adopt a three-fold approach in the awareness programme focussing Tier II cities, metros and other backward areas.
With the opening up of innumerable Jan-Dhan accounts and increased usage of formal and transparent modes of financial transactions, it is now imperative for the lesser privileged section of the society to understand their right.

4.The Reserve Bank of India (RBI) has said_____will not be considered NPAs.
a)car loan
b)vehicle loan
c)Home loan
d)Rescheduled Education Loan

Click to View Answer
Answer d)Rescheduled Education Loan
Banks may allow up to three spells of moratorium (not exceeding 6 months each) during life cycle of education loan, taking into account spells of unemployment/underemployment, without treating the exercise as restructuring.

5.which state’s Board of Secondary Education has decided to include a chapter on demonetisation and cashless economy in the Class XII textbook of economics?
a)Bihar
b)Rajasthan
c)Punjab
d)Uttar pradesh

Click to View Answer
Answer b)Rajasthan
The Rajasthan government has been taking steps to make the Centre’s idea of a cashless economy a reality. Ajmer is among the top five districts in the country to go cashless in a major way. Jaipur Metro has also gone cashless with the entire transaction of purchasing tickets made cashless.

6.T-Hub, the start-up engine catalysing innovation has announced the launch of ‘GIS Innovation Hub’ (GIH) for start-ups. GIS stands for ?
a)Geographic Information System
b)Geographic Information services
c)Geographical Information System
d)Geographics Information System

Click to View Answer
Answer a)Geographic Information System
T-Hub, the start-up engine catalysing innovation has announced the launch of ‘GIS Innovation Hub’ (GIH) for start-ups. The GIH is powered by Esri India, the Geographic Information System (GIS) software and solutions provider. The facility was inaugurated by Jack Dangermond, Co-founder, President and CEO of Esri Inc. The GIH will be a platform for start-ups, within the T-Hub ecosystem, to leverage the power of GIS through Esri India.

7.Uber Technologies Inc. will soon launch which food delivery service in India?
a)UberFOODS
b)UberEATS
c)UberEAT
d)UberKHANA

Click to View Answer
Answer b)UberEATS
UberEATS, which is a separate app, was first piloted in 2014 in Los Angeles. The service has since been expanded to 58 cities across the world, including New York, Paris, Seattle, Bangkok, Singapore, Tokyo and Hong Kong. The service works on two models.

8.which assembly unanimously passed Jallikattu bill to replace the ordinance issued earlier. After the Supreme Court ban on the bull sport in Tamil Nadu, the state has been hit by protests and agitations in last one week?
a)Karnataka
b)Telangana
c)Tamil Nadu
d)Jharkhand

Click to View Answer
Answer c)Tamil Nadu

9. _________panel submits report on revising the Fiscal Responsibility and Budget Management Act to Mr. Jaitley.
a)N s Singh
b)Alok Singh
c)v k Singh
d)N K Singh

Click to View Answer
Answer d)N K Singh
The five-member committee — including Reserve Bank of India Governor Urjit Patel, former Finance Secretary Sumit Bose, Chief Economic Advisor Arvind Subramanian, and National Institute of Public Finance and Policy Director Rathin Roy — was constituted in May 2016 following Mr. Jaitley’s announcement, in Budget 2016-17, of the creation of a panel to review the Fiscal Responsibility and Budget Management Act.

10.The CMs committee on Digital Payments submitted the interim report to PM Modi on January 24, 2017. Who is the head of the committee?
a)M Venkaiah Naidu
b)Chandra Babu Naidu
c)Devendra Fadnavis
d)O Panneerselvam

Click to View Answer
Answer b)Chandra Babu Naidu

11.Telecom regulator Trai to recommend to the Department of Telecom (DoT) that Aadhaar-based eKYC be allowed even for outstation customers who want to get a mobile connection in a particular service area.who is Trai chairman ?
a)R.S.Sharma
b)R. k.Sharma
c)P.S.Sharma
d)R.k.Thakur

Click to View Answer
Answer a)R.S.Sharma

12.United States President Donald Trump has appointed __________________ as chairman of the Federal Communications Commission (FCC).
a)Ajit Vardaraj
b)Ajit bhandari
c)Ajit kumar Singh
d)aditaya pai

Click to View Answer
Answer a)Ajit Vardaraj

13.who has been appointed as the Chairman of the Eastern India Regional Council of The Institute of Company Secretaries of India (ICSI)?
a)Birender Singh Yadav
b)Ajit Vardaraj
c)Siddhartha Murarka
d)Vishal Kaul

Click to View Answer
Answer c)Siddhartha Murarka

14. The Union cabinet on January 24, 2017 approved the proposal of ITPO for the redevelopment of Pragati Maidan in New Delhi. What is the total cost of the project?
a)Rs. 2254 crore
b)Rs. 2500 crore
c)Rs. 3255 crore
d)Rs. 1245 crore

Click to View Answer
Answer a)Rs. 2254 crore

15.What is the total production capacity of the world’s biggest solar farm, Longyangxia Dam Solar Park, developed by China?
a)755 MW
b)850 MW
c)700 MW
d)800 MW

Click to View Answer
Answer b)850 MW

Leave a Comment