Current Affairs Quiz– January 23 2021

Current Affairs Quiz– January 23 2021

Current Affairs Quiz – January 23 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. ‘Toshali National Crafts Mela’ belongs to which state?
a) Assam
b) Himachal Pradesh
c) Odisha
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. The Crafts Mela was inaugurated virtually. The Toshali Crafts Mela has become one of the most popular handlooms and handicrafts fairs in Eastern India.

2. Shyam Srinivasan is Business Standard Banker of the Year, who belongs to which bank?
a) IDFC
b) Federal Bank
c) ICICI Bank
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer d) HDFC. The award was given for his bank’s consistent healthy performance at a time when most of its peers witnessed large stress on asset quality, registered losses, or even invited regulatory actions.

3. “Shramshakti” Portal has launched by____________.
a) Niramala Sitharaman
b) Arjun Munda
c) Kiren Rijiju
d) Raj Nath Singh

Click here to View Answer
Answer b) arjun Munda. The portal will help the government in smooth formulation of state and national level programs for migrant workers.

4. India’s longest Road Arch Bridge inaugurated in ____________.
a) Assam
b) Meghalaya
c) Arunachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya. Meghalaya Chief Minister, Conrad K. Sangma has inaugurated India’s longest road arch bridge “Wahrew Bridge” at Sohbar in East Khasi Hills district of Meghalaya on 22 January 2021.

5. Parakram diwas is celebrated on____________.
a) January 23
b) January 25
c) January 27
d) January 29

Click here to View Answer
Answer a) January 23. The day is celebrated to honour and remember Netaji’s indomitable spirit and selfless service to the nation.

6. Operation Sard Hawa launched by_____________.
a) BSF
b) CPRF
c) IPS
d) CIRF

Click here to View Answer
Answer a) BSF. The Operation Sard Hawa was launched by the Border Security Force in the western border of Rajasthan. The main purpose of the operation is to check the instances of infiltration due to dense fog in the region.

7. National handwriting day is observed on __________________.
a) January 21
b) January 22
c) January 23
d) January 24

Click here to View Answer
Answer c) January 23. National Handwriting Day on January 23rd encourages us to put pen to paper and write out our thoughts. According to the Writing Instrument Manufacturers Association, it is a chance for all to re-explore the purity and power of handwriting.

8. POWERGRID and which state electricity board Signed the OPGW Telecom Network Agreement?
a) Sikkim
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Himachal Pradesh. The telecommunications connectivity in hilly areas is improved by signing the agreement between the Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) and the Himachal Pradesh State Electricity Board Limited (HPSEBL) to utilize 500 kilometers of OPGW telecommunications network in Shimla (HP).

Leave a Comment