Current Affairs Quiz – January 22 2019

Current Affairs Quiz – January 22 2019

Current Affairs Quiz


1. How many States and Union Territories are being covered under the largest coastal defence Exercise SEA VIGIL 2019 of the Indian Navy?
a) 7
b) 9
c) 15
d) 13

“Click
Answer d) 13. To review the country’s maritime preparedness against another 26/11-style attack, the Indian Navy along with the Coast Guard commenced the largest coastal defence exercise off the Indian Coast. Codenamed “Sea Vigil 2019”, the two-day exercise will cover the entire 7,516.6 km coastline and Exclusive Economic Zone of the country.

2. What is the rank of India in most attractive destination for global CEOs as per a PwC survey?
a) 12th
b) 4th
c) 3th
d) 8th

“Click
Answer b) 4th. India has surpassed the UK to become fourth most attractive destination for global CEOs as per a PwC survey. The survey result was released on the first day of the World Economic Forum (WEF) annual meeting being held in Davos, Switzerland.

3. Who has been awarded the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year 2018?
a) Virat Kholi
b) Rohit Sharma
c) S. Sreesanth
d) Virender Sehwag

“Click
Answer a) Virat Kholi. Virat Kohli scripted history by becoming the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, as well as the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year awards.

4. Eminent scientist and recipient of Bharat Ratna has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research, given by the Centre for Advanced Materials of the ________
a) USA
b) UAE
c) France
d) Japan

“Click
Answer b) UAE. Eminent scientist and recipient of Bharat Ratna C N R Rao has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research, given by the Centre for Advanced Materials of the UAE.

5. US-based Indian poet _________ received the ‘Woman’s Voice Award’ at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF).
a) Abhay Kumar
b) Javed Akhtar
c) Shahzad A. Rizvi
d) Ranjani Murali

“Click
Answer d) Ranjani Murali. US-based Indian poet Ranjani Murali received the ‘Woman’s Voice Award’ at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF). Murali received the award, the last day of the literary festival. The award carries a cash prize of Rs 1 lakh apart from a citation.

6. Union Minister Shri Nitin Gadkari inaugurated a 1210-meter span-bridge over the river Ravi in Kathua district in ________.

a) Jammu and Kashmir
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Uttar Pradesh

“Click
Answer a) Jammu and Kashmir. Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping, Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari inaugurated a 1210-meter span-bridge over the river Ravi in Kathua district in Jammu and Kashmir.

7. Indian Navy begins____ the largest coastal defence exercise to check 26/11-style attacks
a) Sea Vision 2019
b) Sea Vigil 2019
c) Sea operation 2019
d) ocean Vigil 2019

“Click
Answer b) Sea Vigil 2019. To review the country’s maritime preparedness against another 26/11-style attack, the Indian Navy along with the Coast Guard commenced the largest coastal defence exercise off the Indian Coast. Codenamed “Sea Vigil 2019”, the two-day exercise will cover the entire 7,516.6 km coastline and Exclusive Economic Zone of the country.

8. Former India hockey player_____, a two-time Olympic medallist, has passed away.
a) Ramakant Achrekar
b) Jasvinder Singh Sandhu
c) Arun Bhaduri…
d) Raghbir Singh Bhola

“Click
Answer d) Raghbir Singh Bhola. Former India hockey player Raghbir Singh Bhola, a two-time Olympic medallist, has passed away aged 92, A part of the Indian men’s hockey teams that won Olympic gold in Melbourne in 1956 and silver in Rome in 1960, he has made outstanding contribution to hockey, as player, umpire and team manager.

9. South African President will visit India as the state guest of honour at the Republic Day celebrations, who was the South African President?
a) Edi Rama
b) Ashraf Ghani
c) Abdelaziz Bouteflika
d) Cyril Ramaphosa

“Click
Answer d) Cyril Ramaphosa. South African President Cyril Ramaphosa’s visit to India as the state guest of honour at the Republic Day celebrations is expected to give fresh impetus to bilateral relations in areas as diverse as human resource development and defence.

10. All women RPF squad _____launched in Guwahati.
a) JOYMATI BAHINI
b) AYUSHMATI BAHINI
c) JOYMATI DEVI
d) JOYTI BAHINI

“Click
Answer a) JOYMATI BAHINI. A dedicated RPF Women Squad named as ‘JOYMATI BAHINI’, comprising women sub-inspector and constables of the Railway Protection Force (RPF) was officially launched by B.B. Mishra, Inspector General cum Principal Chief Security Commissioner of N.F. Railway at Kamkhaya Railway Station.

Leave a Comment