Current Affairs Quiz – January 22′ 2017

1.________will be inducted into the Australian Cricket Hall of Fame (ACHoF) at the 2017 Allan Border Medal ceremony in Sydney.
a)David Boon
b)Matthew Hayden
c)Betty Wilson
d)all of these

Click to View Answer
Answer d)all of these
Two of Australia’s greatest top-order batsmen, David Boon and Matthew Hayden, and the brilliant women’s all-rounder Betty Wilson will be inducted into the Australian Cricket Hall of Fame (ACHoF) at the 2017 Allan Border Medal ceremony in Sydney. ACHoF chairman Peter King has announced that Boon, Hayden and Wilson were the selection committee’s choice for induction this year.

2.______becomes COO of Indian cab aggregator Ola, replacing Pranay Jivrajka.
a)Ankit Bhati
b)Vishal Kaul
c)Anurag Thakur
d)Jaswant Rai Sharma

Click to View Answer
Answer b)Vishal Kaul.
He is being replaced by PepsiCo veteran Vishal Kaul, who handled the Purchase-based FMCG giant’s operations in Thailand, Myanmar and Laos, said people familiar with the development.

3.Who has been appointed as a head of Himachal Pradesh Olympic Association (HPOA) for a four-year term?
a)Vishal Kaul
b)Anurag Thakur
c)Anubhaw Thakur
d)Jayadev Galla

Click to View Answer
Answer b)Anurag Thakur.
BCCI president following a Supreme Court order, Anurag Thakur was unanimously elected head of the Himachal Pradesh Olympic Association (HPOA) for a four-year term. Thakur, who had to step down as BCCI president owing to the Supreme Court ruling on Lodha Committee reforms, was elected at the HPOA’s Annual General Meeting.

4.Which bank has launched a contactless credit card facility Wave N Pay?
a)ICICI Bank
b)Bank of Baroda
c)Punjab National Bank
d)State Bank of India

Click to View Answer
Answer c)Punjab National Bank.

5._____will become the first state in the country to opt for Electronic transmission of postal ballot to service voters in the upcoming assembly polls.
a)Goa
b)a and b both
c)Uttar pradesh
d)Punjab.

Click to View Answer
Answer a)Goa

6.Over 3.5 lakh people have set a new world record by singing the national anthem at an event at Kagvad in Rajkot district of _____?
a)Gujarat
b)UP
c)Punjab
d)GOA.

Click to View Answer
Answer a)Gujarat
The occasion was installation of idol of goddess Khodiyar at a newly-built Khodal Dham temple in the town. “Over 3.5 lakh people sang the anthem together at the idol installation ritual in the presence of observers from Guinness World Records.

7.Which Indian state has been ranked as the best performing state in India in terms of education as per the Annual Status of Education Report (ASER) 2016?
a)Kerala
b)Himachal Pradesh
c)Maharashtra
d)Andhra Pradesh

Click to View Answer
Answer b)Himachal Pradesh
Himachal Pradesh had the highest reading and mathematics learning levels, surpassing even Kerala which is regarded as the most literate state of India. As per the report the enrolment rate of students in the age group 6-14 in Himachal Pradesh was 99.8 percent and the state secured first rank in achieving learning outcomes in basic reading and mathematics across the country.

8.Naqsh Lyallpuri who died on January 22, 2017 at the age of 88 was a renowned_________.
a)Musician
b)Director
c)Actor
d)Lyricist

Click to View Answer
Answer d)Lyricist
He wrote lyrics in films like “Chetna”, which was his first big break, followed by “Aahista Aahista”, “Tumhare Liye”, “Gharonda” among others

9.which country’s government has launched a 10-year-plan to cut dependence on vegetable imports from India and make the land-locked country self-reliant in food.
a)china
b)Bhutan
c)Nepal
d)Brazil

Click to View Answer
Answer c)Nepal

10.The Union Cabinetformed a committee to frame uniform rules for proper implementation of which of the following Act by the states?
a)National Commission for Women Act, 1990
b)Child Labour (Prohibition & Regulation) Act, 1986
c)Rights of Persons with Disabilities (RPD) Act
d)Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens Act, 2007

Click to View Answer
Answer c)Rights of Persons with Disabilities (RPD) Act
A committee has been constituted by the Centre on January 22, 2017 to frame uniform rules for the states to avoid delay in proper implementation of the Rights of Persons with Disabilities (RPD) Act across the country.

Leave a Comment