Current Affairs Quiz – January 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – January 21 & 22 2020

1. Which Government released Guarantee card on free bus services, water & electricity?
a) Goa
b) Puducherry
c) New Delhi
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Chief Minister Arvind Kejriwal on Sunday released a “guarantee card” listing 10 promises, including free bus rides for students and deployment of “mohalla marshals” for women’s safety, that his AAP will fulfil if it is re-elected in Delhi.

2. Divyansh Singh Pawar, Apurvi Chandela Clinch Gold in Meyton Cup, are associated with___________.
a) Shooting
b) Swimming
c) Boxing
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer a) Shooting. Indian shooters Divyansh Singh Pawar and Apurvi Chandela have clinched a gold medal each in Meyton Cup in Innsbruck, Austria.

3. Fit India Cyclothon event was held in ___________.
a) Vishakapatnam
b) Kandla
c) Goa
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Goa. Fit India Cyclothon event was held on 18 January 2020 in Goa. It was flagged off by Goa Chief Minister Pramod Sawant and Union Minister of Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju at the Campal Parade Ground and culminated at Bal Bhavan.

4. Cardless Cash Withdrawal Facility has launched by_____________.
a) HDFC
b) ICICI
c) PNB
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer b) ICICI. ICICI Bank announced the launch of a ‘Cardless Cash Withdrawal’ facility from its ATMs on 21 January 2020.

5. The 12th National Tribal Youth Exchange Programme began in ___________.
a) Raipur
b) Puducherry
c) Indore
c) Nagpur

Click here to View Answer
Answer b) Puducherry. The 12th National Tribal Youth Exchange Programme began in Puducherry on 19 January 2020. The programme was inaugurated by Lieutenant Governor Dr. Kiran Bedi. The week-long programme is being jointly organized by the Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and Puducherry Government.

6. India secured _________th rank in the CDP India annual report.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Click here to View Answer
Answer c) 5. India ranked 5th in the Carbon Disclosure Project (CDP) India annual report. The non-profit organization surveyed among the countries for corporate commitments to science-based targets (SBT).

7. Chapchar Kut festival is celebrated by_____________.
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Arunchal Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Mizoram. Mizoram is to celebrate festival Chapchar Kut on 6 March 2020. It is the biggest and most important festival of the Mizo.

8. According to Global Social Mobility Index, India secured _________th rank in social mobility.
a) 24
b) 37
c) 49
d) 76

Click here to View Answer
Answer d) 76. Social Mobility is the upward or downward movement of an individual in personal circumstances in relation to their parents. The countries’ social mobility was measured based on following 5 key dimensions as follows Health, Education-Quality, Access and Equity Technology Work-Wages, conditions and opportunities, Protections and Institutions-Inclusive institutions and social protection.

9. PESO – in this “P” represents________________.
a) Public
b) Provident
c) Pipeline
d) Petroleum

Click here to View Answer
Answer d) Petroleum. Department of Industry and Internal Trade (DPIIT) announced that it has launched paperless licensing process for petroleum service stations. The paperless licensing has been launched under Petroleum Rules, 2002. The implementing agency of the order would be Petroleum and Explosives Safety Organization (PESO).

10. “TIGERSHARKS” is associated with______________.
a) Army
b) Air Force
c) Navy
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Air Force. “TIGERSHARKS”, First Squadron of Sukhoi-30 MKI aircraft inducted by IAF.

11. “TIGERSHARKS”, First Squadron of Sukhoi-30 MKI aircraft inducted by IAF in _____________.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. 222 Squadron of Sukhoi-30MKI fighter jets was inducted by the Indian Air Force in Thanjavur, Tamil Nadu.

12. Which state government has topped in SKOCH State of Governance 2019?
a) Punjab
b) Gujarat
c) Haryana
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Gujarat has occupied the top slot in SKOCH State of Governance 2019. The credit goes to its Chief Minister Vijay Rupani who has introduced a number of innovative and progressive policies to make the public delivery system accountable, transparent and effective.

13. According to UN report, Global unemployment projected to rise by around ______ million in 2020.
a) 2.5
b) 3
c) 3.5
d) 4

Click here to View Answer
Answer a) 2.5. Global unemployment is projected to increase by around 2.5 million in 2020 and almost half a billion people are working fewer paid hours than they would like or lack adequate access to paid work, according to UN’s International Labour Organization report.

14. ____________ partners with Apollo Hospitals to launch health EMI cards.
a) ICICI prudential
b) Bajaj Finserv
c) HDFC Life Insurance
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bajaj Finserv. Bajaj Finserv has launched digitized health EMI cards covering an entire family with a credit limit ranging between Rs 40,000 and Rs 4 lakh. The 0% EMI cards, which will be accepted across all centres of Apollo Hospitals in the country, has a personal accident insurance cover of Rs 1 lakh.

15. UNCTAD – in this “T” represents________________.
a) Trade
b) Tax
c) Transport
d) Tiger

Click here to View Answer
Answer a) Trade. United Nation Conference on Trade and Development released its report on Global Investment Trend Monitor Report for the year 2019. The Global FDI of the year 2019 was 1.39 trillion USD. This has declined by 1% as compared to 2018.

16. PRAGATI is expand as______________.
a) Pro-Active Governance and Timely Implementation
b) Pro-Active Governance and Tax Implementation
c) Pre-Active Governance and Timely Implementation
d) Pre-Active Governance and Tax Implementation

Click here to View Answer
Answer a) Pro-Active Governance and Timely Implementation. Prime Minister Narendra Modi will chair the 32nd interaction through PRAGATI- the ICT-based, multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation in New Delhi today. In the previous thirty-one interactions of PRAGATI, projects worth over twelve lakh crores have been reviewed by the Prime Minister.

Leave a Comment