Current Affairs Quiz – January 21 2019

Current Affairs Quiz – January 21 2019

Current Affairs Quiz


1. The Arab Economic and Social Development Summit held in Lebanon’s capital _________.
a) Beirut
b) Vienna
c) Baku
d) Nassau

“Click
Answer a) Beirut. The Arab Economic and Social Development Summit held in Lebanon’s capital Beirut. The leaders of many Arab countries took part in the summit aimed to make a joint statement on a 29-item agenda that ranges from discussions on an Arab free trade zone and the economic effect of Syrian refugees on host countries.

2. Which Bank has launched a new premium savings account for upwardly-mobile male customers, named ‘The ONE’?
a) SBI Bank
b) PNB Bank
c) ICICI Bank
d) YES Bank

“Click
Answer c) ICICI Bank. ICICI Bank has launched a new premium savings account for upwardly-mobile male customers, named ‘The ONE’. It is available in two variants – Magnum and Titanium.

It offers the account holder with a range of benefits including the option of opting for health and term life insurance. It also waives the processing fees for home loans for account holders.

3. The country’s largest car maker ____________launched an initiative to promote innovation in the automobile and mobility space.
a) Eicher Motors
b) Hindustan Motors Limited
c) Maruti Suzuki India
d) TATA Motors

“Click
Answer c) Maruti Suzuki India. The country’s largest carmaker Maruti Suzuki India (MSI) launched an initiative to promote innovation in the automobile and mobility space. Under the programme — Mobility & Automobile Innovation Lab (MAIL)

4. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up a 11-member working group under the Chairmanship of former SEBI chief _______to suggest suitable framework.
a) S. S. Nadkarni
b) UK Sinha
c) C. B. Bhave
d) D. R. Mehta

“Click
Answer b) UK Sinha. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up a 11-member working group under the Chairmanship of former SEBI chief UK Sinha to go into the concept of ‘Group Insolvency’ and suggest a suitable framework.

5. Nepal’s central bank has announced the ban of Indian currency notes with denominations above _____.
a) Rs 500
b) Rs 100
c) Rs 200
d) Rs 2000

“Click
Answer b) Rs 100. Nepal’s central bank has announced the ban of Indian currency notes with denominations above Rs 100.The Nepal Rastra Bank (NRB) on Sunday issued a circular for the institutions licensed by it notifying them about the ban, reports Xinhua news agency.

6. Who was bestowed with Sansad Ratna Award for distinguished performance as a parliamentarian?
a) Anurag Thakur
b) Buddhadeb Dasgupta
c) Banwarilal Purohit
d) Ranjani Murali

“Click
Answer a) Anurag Thakur.

7. India grants ________to modernize facilities at Vipulananda Institute of Aesthetic Studies in Batticaloa, Sri Lanka.
a) US$ 2.5 million
b) US$ 1.5 million
c) US$ 1.0 million
d) US$ 1.8 million

“Click
Answer b) US$ 1.5 million. India and Sri Lanka signed a Memorandum of Understanding (MoU) to provide modern infrastructural facilities to the Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies, Eastern University in Batticaloa District of Sri Lanka.

8. India Steel 2019 Exhibition and Conference will be held in which city from 22nd to 24th January, 2019?
a) Hyderabad
b) Pune
c) Delhi
d) Mumbai

“Click
Answer d) Mumbai. India Steel 2019 Exhibition and Conference will be held in Mumbai from 22nd to 24th January, 2019. The three-day event organised by Ministry of Steel will help chart out the future growth path of the steel industry.

9. Nitin Gadkari Inaugurates and Lays Foundation Stone of 39 National Highways Projects in _______.
a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat

“Click
Answer a) Andhra Pradesh. Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping, Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari inaugurated and laid the foundation stone of 39 National Highways Projects in Andhra Pradesh.These include construction of eleven ROBs under Setu Bhartam programme. These projects have a length of 1384 kms, and involve investment of Rs 16,878 crore.

10. India’s first-ever all-women political party — the National Women’s Party (NWP) – has been launched in Mumbai. The NWP, described as “a party of mothers”, has been founded by a medico and social activist________.
a) Shwetha Shetty
b) Manasi Pradhan
c) Shwetha Soni
d) Sampat Pal Devi

“Click
Answer a) Shwetha Shetty. India’s first-ever all-women political party — the National Women’s Party (NWP) — was launched in Mumbai and it will contest half — 283 — of the 545 Lok Sabha seats in the 2019 elections. The NWP, described as “a party of mothers”, has been founded by a medico and social activist, (Dr) Shwetha Shetty, and will strive for 50 per cent reservation for women in the lower House.

11. According to 2011 Census, what is the Literacy rate of India?
a) 74.04
b) 72.06
c) 72.85
d) 70.50

“Click
Answer a) 74.04.

12. What is the Capital of Suriname?
a) Paramaribo
b) Dram
c) Taka
d) Marka

“Click
Answer a) Paramaribo

Leave a Comment