Current Affairs Quiz – January 19′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Sitalpati, a ___________ from West Bengal gets place in UNESCO’s Intangible Cultural Heritage.
a) Milk Sweet
b) Drink
c) Cool Mat
d) Gold Vessel

Click here to View Answer
Answer c) Cool Mat. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has registered Sitalpati or cool mat from the Cooch Behar district, West Bengal as an Sitlapati Intangible cultural heritage.

2. Ellen Degeneres is a/an
a) Musician
b) Journalist
c) Mathematician
d) Comedian

Click here to View Answer
Answer d) Comedian. Actress and comedienne Ellen Degeneres becomes most awarded person in People’s Choice history.

3. The recently approved Modified Special Incentive Package Scheme is associated with
a) Software
b) Banking
c) Electronics
d) Imported Food

Click here to View Answer
Answer c) Electronics. It provided subsidies for capital expenditure—20% for investments in Special Economic Zones (SEZs) and 25% in non-SEZs.

4. Hilsa is a variety of _________.
a) Frog
b) Fish
c) Crab
d) Prawn

Click here to View Answer
Answer b) Fish. The hilsa fish is on the brink of extinction because of migration barriers, poppulation and over-fishing. It is soon possible that anyone who buys or sells the fish weighing more than 500gms can be arrested. The state of West Bengal is planning to introduce this provision under penal code very soon.

5. Govt of India’s ‘ShaGun’ web portal is associated with
a) Export and Import
b) Rural Electricity
c) Education
d) Drainage System

Click here to View Answer
Answer c) Education. Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has launched a dedicated web portal ‘ShaGun’, which has been prepared by World Bank in collaboration with Ministry of Human Resource Development.

6. Bogibeel Bridge is associated with
a) River Ganga
b) River Cauvery
c) River Narmada
d) River Brahmaputra

Click here to View Answer
Answer d) River Brahmaputra. The country’s longest rail-cum-road bridge – the Bogibeel Bridge over the Brahmaputra in Dibrugarh – is likely to be ready by December 2017.

7. The 58th edition of India International Garment Fair (IIGF) has began in _________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi.

8. Aanandam Scheme is launched by which Indian state?
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Madhya Pradesh launches Anadam Scheme to help the poor and the needed person. Under this scheme the people who are economic sound can donate items for the needed person.

9. Which city tops in world’s most dynamic city list released at WEF?
a) London
b) Bengaluru
c) Paris
d) New York

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru.

10. International Vaccine Institute is in
a) South Korea
b) Japan
c) England
d) Norway

Click here to View Answer
Answer a) South Korea. The Union Cabinet has given its approval to the proposal for India’s taking full membership of the International Vaccine Institute (IVI) Governing Council.

11. Nirmal Yadav is associated with
a) Archery
b) Shooting
c) Swimming
d) Chess

Click here to View Answer
Answer b) Shooting. Nirmal Yadav, aged 65, set a national record at the recently concluded 60th National Shooting Championship in Pune. The shooter from Delhi shot 341/400 to set the meet record in the Veteran Women’s 10m Air Pistol event.

Leave a Comment