Current Affairs Quiz – January 18 & 19 2019

Current Affairs Quiz – January 18 & 19 2019

Current Affairs Quiz


1. Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the National Museum of Indian Cinema at Films Division of India premises in _______.
a) Mumbai
b) Delhi
c) Pune
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai . Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the National Museum of Indian Cinema at Films Division of India premises in Mumbai.

NMIC, a first-of-its-kind museum preserving the film heritage of India, is housed in two buildings — the New Museum Building and the 19th century historic palace Gulshan Mahal — in the Films Division campus in Mumbai.

2. The 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 begins in ______.
a) Odisha
b) Gujarat
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare along with TRAI Chairman R S Sharma inaugurated the 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 in New Delhi.

3. A Fitch Group Company, estimated India’s GDP growth could touch _______in financial year 2019-20.
a) 7.1%
b) 0.7%
c) 7.2%
d) 7.5%

Click here to View Answer
Answer d) 7.5%. India Ratings, a Fitch Group Company, estimated India’s GDP growth could touch 7.5 per cent in financial year 2019-20 as against 7.2 per cent during current fiscal i.e. 2018-19. Over the past few years, private final consumption expenditure and government final consumption expenditure have been the primary growth drivers of Indian economic growth.

4. Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in which City?
a) Patna
b) Bhopal
c) Mumbai
d) Indore

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Mumbai. The three-day event being held at the Bombay Exhibition Centre is one of the most anticipated events in the rubber industry’s calendar

5. Minister of State in Department of Space, Dr. Jitendra Singh inaugurated the UNNATI (Unispace Nanosatellite Assembly & Training) programme organized by ISRO in __________Karnataka.
a) Bengaluru
b) Bidar
c) Bijapur
d) Belgaum

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru. Minister of State in Department of Space, Dr. Jitendra Singh inaugurated the UNNATI (Unispace Nanosatellite Assembly & Training) programme organized by ISRO in Bengaluru, Karnataka.

6. The second World Orange Festival will be organised in which city from today to 21 of this month?
a) Mumbai
b) Surat
c) Kanpur
d) Nagpur

Click here to View Answer
Answer d) Nagpur. The second World Orange Festival will be organised in Nagpur from today to 21 of this month.
The festival, while offering its famed oranges to the world, will also showcase and brand the exquisite fruit in order to boost its export. Agricultural experts and scientists from various countries will participate in the workshops and guide farmers.

7. _____________has been honoured With 2019 Japan Prize.
a) Ranjani Murali
b) Dr. Rattan Lal
c) Anurag Thakur
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Dr. Rattan Lal. The Japan Prize Foundation announced the laureates of the 2019 Japan Prize, who have pushed the envelope in their respective fields of “Materials and Production” and “Biological Production, Ecology”.

8. ________is the total share of LIC in the IDBI Bank?
a) 60%
b) 48%
c) 51%
d) 25%

Click here to View Answer
Answer c) 51%. Insurance behemoth LIC completed the acquisition of 51 per cent controlling stake in IDBI Bank, marking the entry of more than 60 years old state-owned insurer into the banking space.

9. Which Ministry will be organizing 15 days long ‘Shehri Samridhi Utsav’ in February 2019?
a) Ministery of Finance
b) Ministry of Housing and Urban Affairs
c) Ministrey External Affairs
d) Ministry of Home Affairs

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Housing and Urban Affairs. Shri Hardeep S. Puri, Minister of State (I/C) for Housing and Urban Affairs, has informed that a fortnight of events named ‘Shehri Samridhi Utsav’, focusing on urban livelihoods is being organised by his Ministry, from 1st -15th February 2019.

10. Bor Tiger Reserve is located in________.
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Sikkim
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra.

11. “San Jose” is the Capital of which country?
a) Italy
b) Chad
c) China
d) Costa Rice

Click here to View Answer
Answer d) Costa Rice.

12. HDFC Standard Life Insurance changed its name to __________.
a) HDFC Life
b) HDFC Life Insurance
c) HDFC Insurance Standard
d) HDFC Life Insurance Standard

Click here to View Answer
Answer b) HDFC Life Insurance. HDFC Standard Life Insurance changed its name to HDFC Life Insurance following the receipt of relevant approvals from regulatory authorities. The change in name is effective right off the bat and the company will henceforth operate under the name HDFC Life Insurance Company Ltd.

13. Sitharaman inaugurates strategic bridge in which among the following states?
a) Arunachal Pradesh
b) Kerala
c) Sikkim
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh. Defence Minister Nirmala Sitharaman visited the forward areas along India-China border in Dibang Valley of Arunachal Pradesh and inaugurated the Diffo (Chipu) bridge at Roing.

14. _____launched startup to train students on Artificial Intelligence at low cost
a) IIT Kanpur
b) IIT Delhi
c) IIT Madras
d) IIT Indore

Click here to View Answer
Answer c) IIT Madras. The Indian Institute of Technology (IIT) Madras faculty has recently launched a startup to prepare the Indian workforce for the advent of Artificial Intelligence age by training students at nominal costs.

15. Justice took oath________- as the 26th Chief Justice of Pakistan at a ceremony at Aiwan-i-Sadr in Islamabad.
a) Nasirul Mulk
b) Asif Saeed Khan Khosa
c) Ijazul Ahsan
d) Mian Saqib Nisar

Click here to View Answer
Answer b) Asif Saeed Khan Khosa. Justice Asif Saeed Khan Khosa took oath as the 26th Chief Justice of Pakistan at a ceremony at Aiwan-i-Sadr in Islamabad. Chief justice Khosa will serve as top judge for approximately 337 days and is scheduled to retire on Dec 21, 2019.

16. Justices Dinesh Maheshwari and____________ were sworn in as Supreme Court judges, taking the working strength of the court to 28.
a) K. M. Joseph
b) Kurian Joseph
c) Dipak Mishra
d) Sanjiv Khanna

Click here to View Answer
Answer d) Sanjiv Khanna. Justices Dinesh Maheshwari and Sanjiv Khanna were sworn in as Supreme Court judges, taking the working strength of the court to 28. Chief Justice of India (CJI) Ranjan Gogoi administered the oath of office to them at a ceremony held in court number 1 of the apex court in the morning.

Leave a Comment