Current Affairs Quiz – January 17 2019

Current Affairs Quiz – January 17 2019

Current Affairs Quiz


1. Who has been conferred with The Gandhi Peace Prize for 2018?
a) Akshaya Patra
b) Ekal Abhiyan Trust
c) Shri Yohei Sasakawa
d) Vivekananda Kendra

Click here to View Answer
Answer c) Shri Yohei Sasakawa.

Gandhi Peace Prize for the years 2015, 2016, 2017 and 2018 has been conferred on the following:
1. For 2015: Vivekananda Kendra, Kanyakumari for their contribution in Rural Development, Education, Development of natural resources.

2. For 2016: Jointly to Akshaya Patra Foundation for its contribution in providing mid-day meals to millions of children across India and Sulabh International for its contribution in improving the condition of sanitation in India and emancipation of manual scavengers.

3. For 2017: Ekal Abhiyan Trust for their contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender, and Social Equality.

4. For 2018: Shri Yohei Sasakawa for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

2. India’s ____________becomes world’s youngest mountaineer to climb 7 Peaks, 7 Volcano Summits.
a) Satyarup Siddhanta
b) Bachendri Pal
c) Sangeeta Sindhi Bahl
d) Deepika Rathore

Click here to View Answer
Answer a) Satyarup Siddhanta . Mountaineer Satyarup Siddhanta became the youngest man to climb the seven highest peaks and volcanic summits across all continents after conquering Antartica’s highest point Mount Sidley. Satyarup achieved the feat at the age of 35 years 262 days while Australia’s Daniel Bull did it aged 36 years 157 days. With this feat Satyarup also became the first Indian to conquer the seven mountain peaks and seven volcanic summits.

3. Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Which city?
a)Indore
b) Pune
c) Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Mumbai. The three-day event being held at the Bombay Exhibition Centre is one of the most anticipated events in the rubber industry’s calendar.

4. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a global trade show in which among the following cities?
a) Gandhinaga
b) Surat
c) Ahmadabad
d) Baroda

Click here to View Answer
Answer a) Gandhinaga.

Prime Minister Narendra Modi inaugurated a global trade show in Gandhinagar, organised as part of the ninth edition of the Vibrant Gujarat Global Summit 2019. The Vibrant Gujarat Global Trade Show is being held on around two lakh sq mt area of an exhibition ground in the state capital.

5. John C. Bogle was passed away recently , He was a famous _____________.
a) Investor
b) Player
c) Writer
d) Singer

Click here to View Answer
Answer a) Investor. John Clifton “Jack” Bogle was an American investor, business magnate, and philanthropist. He was the founder and chief executive of The Vanguard Group.

6. The second edition of the India & ________ bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir.
a) Myanmar
b) Nepal
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) Myanmar. The second edition of the India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station that houses the headquarters of the Western Command.

7. The 25th edition of the International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting (BES EXPO 2019) has been organized in _______?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Pune
d)Nagpur

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare and TRAI Chairman R S Sharma jointly inaugurated the 25th edition of the International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019, in New Delhi on January 17, 2019.

8. Former president of Vishwa Hindu Parishad (VHP) ____________ passed away at his Delhi residence Wednesday, said an official of a trust here.
a) Lalan Sarang
b) MP Baishnab Parida
c) Vishnu Hari Dalmia
d) MH Ambareesh

Click here to View Answer
Answer c) Vishnu Hari Dalmia. Former president of Vishwa Hindu Parishad (VHP) Vishnu Hari Dalmia passed away at his Delhi residence.

9. PM Modi recently inaugurated a 13 km long 2-lane ___________ in Kerala.
a) Chittoor Bypass
b) Kollam Bypass
c) Trivandrum Ring Road
d) Madurai Bypass

Click here to View Answer
Answer b) Kollam Bypass. Giving a major boost to Kerala’s infrastructure, Prime Minister Narendra Modi, during his third official visit to Kollam, inaugurated the 13-km long, 2-lane Kollam bypass on National Highway-66 (NH 66). According to the Ministry of Road Transport and Highways, the Kollam bypass has been constructed at a cost of Rs 352 crore.

10. A consortium of banks led by StateBank of India has agreed to provide finance for _____________’SamruddhiCorridor’ expressway project.
a) Delhi -Mumbai
b) Nagpur-Mumbai
c) Nagpur- Pune
d) Pune –Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Nagpur-Mumbai. A consortium of banks led by StateBank of India has agreed to provide finance for Nagpur-Mumbai ‘SamruddhiCorridor’ expressway project. The estimated cost of the project, being constructed by the MaharashtraState Road Development Corporation, is around 50,000 crores, of which around26,000 crores are required for the construction of the expressway. The corridorwill have 25 toll plazas, and the toll will be collected for 40 years.

11. “World Wildlife Crime Report” is published by _________?
a) IMF
b) UNODC
c) UNIDO
d)UNICEF

Click here to View Answer
Answer b) UNODC. United Nations Office On Drugs and Crime

12. “Bellary Thermal Power Station” is located in which State?
a) Mumbai
b) Karnataka
c) Bihar
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka.

13. Coimbatore is located on the bank of which River?
a) Yamuna
b) Noyyal
c) Mahi
d) Ganga

Click here to View Answer
Answer b) Noyyal.

Leave a Comment