Current Affairs Quiz – January 17 & 18 2020

Current Affairs Quiz – January 17 & 18 2020

1. According to the index, ________ has the world’s strongest passport.
a) China
b) Iran
c) Singapore
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Henley Passport Index 2020 was launched recently by Henley & Partners. India ranked 84th in the index. Japan has the world’s strongest passport.

2. Anshu Malik won silver in 2020 Rome Ranking Series, is associated with___________.
a) Boxing
b) Wrestling
c) Swimming
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer b) Wrestling. Indian teenage wrestler Anshu Malik won in the women’s 57kg freestyle event of the season ‘s first major competition, the Ranking Series in Rome. She lost to Nigeria’s Odunayo Adekuoroye for the score 10-0.

3. A multi-venue mega-science exhibition ‘Vigyan Samagam’ is held at_____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. A multi-venue mega-science exhibition ‘Vigyan Samagam’ has been scheduled to be held in New Delhi from 21 January to 20 March 2020 at the National Science Centre (NSC), New Delhi.

4. World Bank sign $88 mn loan agreement with __________ to implement Inland Water Transport Project.
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Assam
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam. The loan is to help modernize Assam’s passenger ferry sector that runs on its rivers including the Brahmaputra and implement Inland Water Transport Project.

5. Rajnath Singh flagged off 51st K9 VAJRA-T Gun from Larsen and Turbo Armoured System Complex in _____________.
a) Arunachal Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. Defence Minister Rajnath Singh flagged off 51st K9 VAJRA-T Gun from Larsen & Toubro (L&T) Armoured System Complex at Hazira, Gujarat on 16 January 2020.

6. Vasdev Mohi has conferred with 29th Saraswati Samman, is associated with_______________.
a) Writer
b) Actor
c) Journalist
d) Vocalist

Click here to View Answer
Answer a) Writer. Vasdev Mohi: Vasdev Mohi was born in 1944 in Mirpur Khas. Mohi’s repertoire includes 25 books of poetry, critical pieces, translated works, and short stories.

7. Exercise Winged Raider is associated with_______________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) Railway

Click here to View Answer
Answer a) Army. Exercise Winged Raider- Before the exercise, a series of preparations including the movement of special forces and rallying up of transport aircraft of the Indian Air Force was held from 6 January.

8. First session of India-Norway DIT was held in ____________.
a) Oslo
b) Bergen
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The first Session of India-Norway Dialogue on Trade & Investment (DTI) was held in New Delhi on 15-16 January 2020.

9. National Information Centre sets up Centre of Block Chain Technology in _____________.
a) Indore
b) Coimbatore
c) Kurnool
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The centre aims to provide Block Chain as service to all the stake holders who are interested in shared experiences, learning and resources.

10. Industrial Meet of ‘Wings India’-Asia’s largest Civil Aviation Event held at _______________.
a) Sulur
b) Bengaluru
c) Vishakapatnam
d) Krishanapatnam

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru.The Industrial meet of the Asia’s largest Civil Aviation was held in Bengaluru. The Civil Aviation event is to be held at Begumpet airport, Hyderabad in March 2020. The theme of the event will be Theme: Flying for All.

11. Who has become the fastest Indian spinner to take 100 wickets in ODIs?
a) Jasprit Bumrah
b) Bhuvaneshwar
c) Kuldeep Yadav
d) Praveen Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Kuldeep Yadav. Kuldeep Yadav became the fastest Indian spinner to claim 100 wickets in ODI during the second match against Australia in Rajkot.

12. Who has been appointed as Director of National Book Trust?
a) Rita chowdary
b) Adithya Varma
c) Yuvraj Malik
d) Seethal Gowda

Click here to View Answer
Answer c) Yuvraj Malik. Lt Col Yuvraj Malik appointed as the Director of the National Book Trust on deputation from the Indian Army. He will replace Sahitya Akademi-awardee writer Rita Chowdhury.

13. Which state has dominate Wrestling by winning six gold medals in Khelo India Youth Games?
a) Haryana
b) Punjab
c) Uttar Pradesh
d) kolkata

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Haryana continues its dominance in wrestling at the 3rd Khelo India Youth Games in Guwahati. Haryana won six of the 11 gold. Maharashtra got three gold medals in wrestling and reached 150 marks on the medals tally with 42 golds overall.

14. Who is the Chemicals and Fertilizers minister?
a) DV Sadananda Gowda
b) Arjun Munda
c) Maha Ratna dev
d) Raj Nath SIngh

Click here to View Answer
Answer a0 DV Sadananda Gowda. Chemicals and Fertilizers Minister D.V. Sadananda Gowda launched the APNA UREA – Sona Ugle brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) at a function in New Delhi.

15. Vinesh Phogat won gold medal in Rome Ranking Series, is associated with___________.
a) Wrestling
b) Boxing
c) Weightlifting
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer a) Wrestling. Vinesh Phogat won her first gold medal of the 2020 season at the Rome Ranking Series. Anshu Malik settled for a silver in 57kg competition in Rome.

16. Pariksha Pe Charcha 2020, is associated with____________.
a) School Students
b) College students
c) Women Enterprenuers
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) School Students. The event will be held at Talkatora Stadium in New Delhi. The two thousand students, parents, and teachers will be participating from all over the country.

17. NITI Aayog and Union Territory of ___________ signed MoU for Development of Infrastructure Projects.
a) Leh
b) Ladakh
c) Pondicherry
d) Goa

Click here to View Answer
Answer b) Ladakh. The MoU NITI Aayog will be supporting the UT’s administration through its crucial initiative Development Support Services to States for Infrastructure Projects (D3S-i). The MoU executed in the presence of NITI Aayog CEO Amitabh Kant and Joint Secretary MC Jauhari.

Leave a Comment