Current Affairs Quiz – January 16′ & 17′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected European Parliament’s new president?
a) Paul Bishop
b) Simon Kerton
c) Antonio Tajani
d) Graham Thompson

Click here to View Answer
Answer c) Antonio Tajani. Antonio Tajani of the EPP Christian Democrat group has been elected president of the European Parliament.

2. Crafoord Prize is associated with
a) Mathematics
b) Science
c) Journalism
d) Economics

Click here to View Answer
Answer b) Science. Fred Ramsdell, Alexander Rudensky and Shimon Sakaguchi awarded 2017 Crafoord Prize. Three immunology researchers share 2017’s Crafoord Prize in Polyarthritis, for which the prize money is 6 million Swedish krona.

3. Operation ‘Sard Hawa’ has been recently launched by ___________.
a) State Bank of India
b) Border Security Force
c) BRICS
d) SAARC

Click here to View Answer
Answer b) Border Security Force. Border Security Force (BSF) has launched operation ‘Sard Hawa’ at the western international border of Rajasthan, under which vigil will be beefed-up to check the instances of infiltration due to the dense fog in the area.

4. Pinakin, a mobile app associated with Tourism, has been launched by which Indian State?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The app will provide data on other major tourist destinations in Tamil Nadu.

5. The Headquarters of CERN, the European Organization for Nuclear Research is in ____________.
a) France
b) Germany
c) Switzerland
d) San Francisco

Click here to View Answer
Answer c) Switzerland. India became an Associate member of CERN with the Indian government completing its internal approval procedures in respect of the agreement it had signed with CERN on November 21, 2016.

6. Saksham – 2017 is an Awareness Program initiated by the Ministry of ______________.
a) Human Resource & Development
b) Petroleum & Natural Gas
c) Home Affairs
d) External Affairs

Click here to View Answer
Answer b) Petroleum & Natural Gas. Saksham – 2017 (Sanrakshan Kshamta Mahotsav) is aimed to create awareness amongst masses towards judicious utilization and conservation of petroleum products along with use of energy efficient appliances and switching to cleaner fuels.

7. ____________ is funding for ‘Nagaland Health Project’.
a) IMF
b) WHO
c) BRICS Bank
d) World Bank

Click here to View Answer
Answer d) World Bank. The Government of India, the Government of Nagaland and the World Bank have signed a massive 48 million dollars credit agreement for the ‘Nagaland Health Project,’ which aims to improve health services across the state.

8. India ranks _______ in 2017 Global Talent Index.
a) 90th
b) 91st
c) 92nd
d) 93rd

Click here to View Answer
Answer c) 92nd. India ranked 92nd on the global index of talent competitiveness that measures how countries grow, attract and retain talent, a list topped by Switzerland.

9. India ranks ______ in Inclusive Development Index.
a) 58th
b) 59th
c) 60th
d) 57th

Click here to View Answer
Answer c) 60th. India has been ranked 60th among 79 developing economies, below neighbouring China and Pakistan, in the inclusive development index, according to a WEF report.

10. India ranks ________ on global passport-strength list.
a) 77th
b) 78th
c) 79th
d) 76th

Click here to View Answer
Answer b) 78th. The Indian passport has been ranked 78 in a global ranking of the world’s most powerful passports. Germany stands at the top with a visa-free score of 157.

11. Timothy Gonsalves committee is associated with
a) Rural Internet Connectivity
b) Rural Electricity & Education
c) Transport of goods via internal waterways
d) Reservation for girl students in IITs

Click here to View Answer
Answer d) Reservation for girl students in IITs. The committee is learnt to have suggested creating up to 20 per cent supernumerary seats for girls out of the total number of seats.

12. Karang in _______ becomes first cashless island in India.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. The Union ministry of electronics and information technology under its Digital India programme announced Karang as the first cashless island in India.

13. Sagardighi Thermal Power Station is in
a) Odisha
b) West Bengal
c) Bihar
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. State-run power equipment maker BHEL said it has commissioned another 500 MW unit of Sagardighi Thermal Power Station Phase II in West Bengal.

14. Which country has been named as world’s most innovative economy?
a) USA
b) Norway
c) Denmark
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer d) South Korea. South Korea is still the world’s most innovative economy, according to the 2017 Bloomberg Innovation Index.

15. Farrukh Amonatov is associated with
a) Chess
b) Swimming
c) Archery
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer a) Chess. Grandmaster Farrukh Amonatov of Tajikistan won the 15th edition of the Delhi International Chess tournament after settling for a draw with Grandmaster Diptayan Ghosh in the 10th and final round.

16. Eugene A. Cernan, who passed away recently, was a/an
a) Astronaut
b) Mathematician
c) Surgeon
d) Philosopher

Click here to View Answer
Answer a) Astronaut. Eugene A. Cernan, the last astronaut to leave his footprints on the surface of the moon, has died.

Leave a Comment