Current Affairs Quiz – January 14 & 15 2021

Current Affairs Quiz – January 14 & 15 2021

Current Affairs Quiz – January 15 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Indian Army has developed India’s first indigenous 9mm Machine Pistol along with which among the following organizations?
a) DRDO
b) HAL
c) MAHINDRA
d) TATA Advanced Systems

Click here to View Answer
Answer a) DRDO. India’s first indigenous 9mm Machine Pistol has been jointly developed by the Indian Army and the Defence Research and Development Organisation (DRDO). This was informed by the Defence Ministry on January 14, 2021.

2. Who inaugurated ‘Prarambh’- Startup India International Summit 2021?
a) PM Narendra Modi
b) Prakash Javadekar
c) Piyush Goyal
d) Rajnath Singh

Click here to View Answer
Answer d) Piyush Goyal.Prarambh’ is a beginning of a new journey towards new horizons with hope, encouragement & confidence.

3. India held a Strategic Consultative Group meeting on January 14th with the delegation from which among the following nations?
a) Oman
b) UAE
c) Saudi Arabia
d) Qatar

Click here to View Answer
Answer a) Oman. This was the first high-level official visit from Oman to India since the COVID-19 outbreak. Both Indian and Omani delegations expressed satisfaction that despite the COVID-19 pandemic both sides kept in close touch and sustained momentum in further consolidation of their strategic relationship.

4. When is Indian Army Day observed?
a) January 15th
b) January 14th
c) January 16th
d) January 17th

Click here to View Answer
Answer a) January 15th. Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India. The transfer of power had taken place on January 15, 1949.

5. India signed an MoU to enhance cooperation in the field of Information and Communications Technologies with which nation on January 15th?
a) Germany
b) Japan
c) Russia
d) France

Click here to View Answer
Answer b) Japan. The agreement was signed by Union Minister for Communications Ravi Shankar Prasad and Japanese Minister for Internal Affairs and Communications Takeda Ryota through video conferencing.

6. Who is the only US President to be impeached twice?
a) Bill Clinton
b) Richard Nixon
c) Andrew Johnson
d) Donald Trump

Click here to View Answer
Answer d) Donald Trump. The House voted to charge him for inciting the mob violence at the US Capitol building on January 6.

7. D Prakash Rao who passed away, is associated with__________.
a) Noted social activist
b) Padma Shri winner
c) Journalist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. He was conferred with the prestigious Padma Shri award in 2019 for his contribution towards boosting the value of education among slum kids in Cuttack.

8. Armed Forces Veterans Day is observed on_____________.
a) 13 January
b) 14 January
c) 17 January
d) 19 January

Click here to View Answer
Answer b) 14 January. In India, the Armed Forces Veterans Day is observed each year on 14 January since 2017 to acknowledge and honour the selfless devotion and sacrifice of our veterans in the service of the nation.

9. Naveen Patnaik inaugurates India’s first ‘Fire Park’ in ________________.
a) Lucknow
b) Pune
c) Bhubaneshwar
d) Bhopal

Click here to View Answer
Answer c) Bhubaneshwar. The ‘Fire Park’ is located inside the premises of the Odisha Fire and Disaster Academy in Bhubaneswar.

10. Tesla sets up India subsidiary in _______________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Tesla, the world’s most valued carmaker has incorporated a fully owned subsidiary ahead as a first step to set up an R&D unit and a manufacturing plant for its electric vehicles in the country.

11. The capital of Kyrgyzstan is_____________.
a) Bishkek
b) Dushambe
c) Nur-Sultan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bishkek. The frontrunner in Kyrgyzstan’s presidential election, Sadyr Japarov, has won by a landslide. According to the Central Election Commission, Mr Japarov had won 79% of votes cast.

12. India secured _________ rank in ‘Break Out Economies’ by Tufts University’s Fletcher School in partnership with Mastercard.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 6th

Click here to View Answer
Answer c) 4th. China which leads the countries in the “Break Out Economies” group is more evolved digitally due mainly to its combination of rapidly growing demand and innovation.

13. NITI Aayog and __________ collaborate to enhance WEP.
a) Amazon
b) Myntra
c) Snapdeal
d) Flipkart

Click here to View Answer
Answer d) Flipkart. The Women Entrepreneurship Platform (WEP) is a unified access portal which brings together women from different parts of India to realise their entrepreneurial aspirations.

14. Kerala becomes __________ State to complete ease of doing business reforms.
a) 3rd
b) 4th
c) 6th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer d) 8th. Kerala has become eligible to mobilise additional financial resources of Rs.2,373 crore through Open Market Borrowings. Permission for the same was issued by the Department of Expenditure on 12th January 2021.

15. According to Dealroom.co data analysed by London & Partners, Which city has emerged as the world’s fastest growing mature tech ecosystem since 2016?
a) Mumbai
b) London
c) Hong Kong
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. Investment in Bengaluru grew 5.4 times from $1.3 billion in 2016 to $7.2 billion in 2020, the report said. Bengaluru also ranked sixth for the most tech venture capitalist investments globally.

16. According to TomTom Traffic Index, Which city had the highest traffic congestion in the world in 2020?
a) Manila
b) Mumbai
c) Moscow
d) Kyiv

Click here to View Answer
Answer c) Moscow. Moscow was followed by Mumbai, Bogota, Manila, Istanbul, Bengaluru, Kyiv, New Delhi, Novosibirsk and Bangkok in traffic congestion. In 2019, the same index had found Bengaluru to be the most congested.

Leave a Comment