Current Affairs Quiz – January 14 & 15′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Who won the Best Actor (Male) at the 62nd Jio Film fare Awards 2017?
a) Shah Rukh Khan
b) Salman Khan
c) Aamir Khan
d) Hirthik Roshan

Click here to View Answer
Answer c) Aamir Khan. He won the Award for his Movie Dangal.

2. Who has been awarded with Sena Medal recently?
a) Milkha Singh
b) Rajeev Dutta
c) Kamlesh Mukherjee
d) Lance Naik Hanamanthappa

Click here to View Answer
Answer d) Lance Naik Hanamanthappa. Siachen braveheart Lance Naik Hanamanthappa Koppad, who survived miraculously for six days under a huge ice-and-snow debris after an avalanche hit his post before losing life to multiple organ failure, was awarded the Sena Medal in New Delhi.

3. The first edition of ABU International Television Dance Festival held in
a) Gangtok
b) Bengaluru
c) Jaipur
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. The Festival showcased traditional and contemporary dance performances by artistes from over 10 counties across the Asia-Pacific region.

4. A scheme named Digital Dakiya has been inaugurated in which of the following Indian state?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. In Madhya Pradesh Indore district witnessed inauguration of first of its kind scheme of the country. “Digital Dakiya” or Digital Postman will visit different places to teach and encourage people about cashless transactions and its benefits.

5. _____ Army Day is observed on 15th January 2017.
a) 67th
b) 68th
c) 69th
d) 70th

Click here to View Answer
Answer c) 69th. The day marks the taking over of the Indian Army by the first Indian Commander-in-Chief, Field Marshal KM Cariappa, on January 15, 1948.

6. Sea Dagger 2017 is the Joint military exercises between the United Arab Emirates (UAE) and
a) British forces
b) German forces
c) French forces
d) Indian forces

Click here to View Answer
Answer a) British forces. The joint military drill was part of a “unified strategy to strengthen military cooperation between the UAE armed forces and their British counterparts.

7. The United States has announced the end of a 20-year economic embargo on
a) Sudan
b) Chile
c) Peru
d) Laos

Click here to View Answer
Answer a) Sudan. The announcement made by outgoing President Barack Obama’s administration has comes after an executive order to permanently repeal a range of sanctions as a result of Sudan’s efforts to improve security in the region.

8. ____________ has taken over from Thailand as chair of the Group of 77 which promotes the interests of the 134 developing countries it represents at the United Nations.
a) Indonesia
b) Malaysia
c) Singapore
d) Ecuador

Click here to View Answer
Answer d) Ecuador.

9. _______ wins First Ranji Trophy title beating Mumbai.
a) Tamil Nadu
b) Delhi
c) Gujarat
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat.

10. Dick Gautier, who passed away recently, was a/an
a) Scientist
b) Actor
c) Journalist
d) Mathematician

Click here to View Answer
Answer b) Actor. Dick Gautier, who starred on Broadway in the original production of Bye, Bye Birdie and then famously played Hymie the Robot on the sitcom Get Smart, has died.

Leave a Comment