Current Affairs Quiz – January 13 2020

Current Affairs Quiz – January 13 2020

1. Who has honoured with 2020 the Global Child Prodigy Award?
a) Smriti Yash
b) Ishwar Sharma
c) Abimanyu Deva
d) Latha Ramani K

Click here to View Answer
Answer b) Ishwar Sharma. He received his Certificate of Achievement at a special event attended by Nobel Laureate Kailash Satyarthi and Dr. Kiran Bedi, Lieutenant Governor of Puducherry, in New Delhi in January 2020.

2. Who has received the Polly Umrigar Award for male category for the year 2018-19?
a) Virat Kholi
b) Smiriti Mandana
c) Sonam Ahuja
d) Jasprit Bumrah

Click here to View Answer
Answer d) Jasprit Bumrah. He is awarded for being the best international cricketer at the Board of Control for Cricket in India (BCCI) Annual Awards. It has been scheduled to be held in Mumbai.

3. World Future Energy Summit began in ___________.
a) Saudi Arabia
b) Abu Dhabi
c) Singapore
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer b) Abu Dhabi. The World Future Energy Summit began at the Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC), Abu Dhabi on 13 January 2020. The theme of the summit is Rethinking Global Consumption, Production, and Investment.

4. Lohri day is celebrated on ___________.
a) January 12
b) January 13
c) January 14
d) January 15

Click here to View Answer
Answer b) January 13. Lohri day is celebrated on 13 January every year in India. Lohri is termed as the festival of farmers in Northern India. It is observed a night before Makar Sankranti.

5. STEM – in this “T” represents____________.
a) Trade
b) Tea
c) Technology
d) Train

Click here to View Answer
Answer c) Technology. One of the job sites, indeed released a report that jobs related to Science, Technology, Engineering and Mathematics have increased by 44% between November 2016 and November 2019.

6. Raisina Dialogue to be held at_____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The Raisina Dialogue is to be held between January 14, 2020 and January 16, 2020. It is a multilateral conference that is held in New Delhi annually since 2016.

7. Which country has Finished 2019 as Number One in the World in the Sport of Shooting?
a) India
b) USA
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India. On the back of its sparkling show through 2019, India finished the year as the top shooting nation in the world, leapfrogging Olympic heavyweights China and the USA.

8. IUPAC – in this “P” represents________________.
a) Public
b) Private
c) Pure
d) Professionals

Click here to View Answer
Answer c) Pure. International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

9. Who has elected as IUPAC bureau member?
a) Siva Rama krishnan
b) Hamim Abdul Rahman
c) Abhay Krishna L
d) Bipul Behari Saha

Click here to View Answer
Answer d) Bipul Behari Saha. Bipul Behari Saha, a noted chemist has been elected as a bureau member of the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) for the period 2020-23.

10. The three-day International Apparel Sourcing Show 2020 is held at________________.
a) Pune
b) Chennai
c) Indore
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The three-day International Apparel Sourcing Show will be held between February 20 and 22 at Hotel Sheraton Grand at Whitefield in Bengaluru.

11. Workshop-cum-exhibition on “Bamboo- A wonder grass” concludes in _____________.
a) Himachal Pradesh
b) Jammu
c) Arunachal Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Jammu. The deliberations of the two-day workshop-cum-exhibition on Bamboo with the aim of creating opportunities for the sustainable development in Jammu and Kashmir concluded today at Jammu.

12. Who won ATP Cup 2020?
a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Pablo Carreno Busta
d) Feliciano Lopez

Click here to View Answer
Answer b) Novak Djokovic. Rafael Nadal’s Spain lost to Novak Djokovic’s Serbia in the final of the ATP Cup at Ken Rosewall Arena in Sydney. Serbia came from behind to defeat Spain with Novak Djokovic starring in both his singles and doubles matches.

13. Wade Ormsby is associated with___________.
a) Golf
b) Swimming
c) Shooting
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer a) Golf. Australian Wade Ormsby completed a wire-to-wire victory at the Hong Kong Open as a final-round 66 lifted the Australian to the title for the second time in three years.

Leave a Comment