Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2022

Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2022. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .

Current Affairs Quiz


Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2022

1. National Youth Day is observed on _______.
a) January 11
b) January 12
c) January 13
d) January 14

Click here to View Answer
Answer b) January 12. In India, the National Youth Day is celebrated on 12 January annually to commemorate the birth anniversary of Swami Vivekananda. The theme for National Youth Day 2022 is The Theme of 2022 is “It’s all in the mind.”

2. Chandrashekhar Patil, who passed away recently, was a/an ___________.
a) Scientist
b) Writer
c) Cricketer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Writer. He is popularly known as “Champa”.

3. India’s first heli-hub will be set up in ___________.
a) Varanasi
b) Kodaikanal
c) Gurugram
d) Ahmedabad

Click here to View Answer
Answer c) Gurugram. The heli-hub will be the first of its kind in India to have all facilities at one place for helicopters.

4. Which city became India’s first city to have a Water Metro Project?
a) Kochi
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Kozhikode

Click here to View Answer
Answer a) Kochi.

5. “Mission Amanat” is associated with _________.
a) Indian Railways
b) India Post
c) State Bank of India
d) Indian Airlines

Click here to View Answer
Answer a) Indian Railways. Indian Railways launches Mission Amanat to help passengers track their lost belongings.

6. Pierre-Olivier Gourinchas has been named as the next chief economist of the _____________.
a) World Bank
b) International Monetary Fund
c) Reserve Bank of Japan
d) Republic Bank of China

Click here to View Answer
Answer b) International Monetary Fund. He will succeed Gita Gopinath, the first woman to serve as the Fund’s chief economist.

7. Cricketer Chris Morris represents which country?
a) New Zealand
b) South Africa
c) England
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) South Africa.

8. Who has been awarded with 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award 2022?
a) Kabir Khan
b) Meher Vij
c) Harshaali Malhotra
d) Naisha Khanna

Click here to View Answer
Answer c) Harshaali Malhotra.

9. According to the Henley Passport Index, Indian Passport ranks ________.
a) 80th
b) 83rd
c) 86th
d) 92nd

Click here to View Answer
Answer b) 83rd. Indian passport now ranks at 83rd, climbing seven places from 90th rank last year.

10. Who has been appointed as the Chairman of ISRO?
a) Sreedhara Panicker Somanath
b) Ritu Karidhal
c) Muthayya Vanitha
d) Vasanth Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Sreedhara Panicker Somanath.

11. “Indomitable: A Working Woman’s Notes on Life, Work and Leadership” is the autobiography of _____________.
a) Chanda Kochhar
b) Arundhati Bhattacharya
c) Roopchand Advani
d) Kiran Mazumdar-Shaw

Click here to View Answer
Answer b) Arundhati Bhattacharya.

12. Who has been named as the brand ambassador of RenewBuy, an online insurance platform?
a) Rajkummar Rao
b) Ayushmann Kuhurrana
c) Kartik Aaryan
d) Pankaj Tripathi

Click here to View Answer
Answer a) Rajkummar Rao.

13. Alikhan Smailov has been appointed as new Prime Minister of ___________.
a) Kazakhstan
b) Uzbekistan
c) Kyrgyzstan
d) Turkmenistan

Click here to View Answer
Answer a) Kazakhstan.

14. Kumbalangi village in ________ is all set to become India’s first sanitary-napkin-free panchayat.
a) Madurai
b) Cochin
c) Ernakulam
d) Salem

Click here to View Answer
Answer b) Cochin.

Leave a Comment