Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2021

Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2021

Current Affairs Quiz– January 12 & 13 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has launched “Khadi Prakritik Paint” developed by KVIC?
a) Nitin Gadkari
b) Nirmala Sitharaman
c) Narendra Modi
d) Shri Parameshwar Vinod

Click here to View Answer
Answer a) Nitin Gadkari. The eco-friendly, non-toxic paint, called “Khadi Prakritik Paint” is a first-of-its-kind product, with anti-fungal, anti-bacterial properties.

2. Who has named BCCI’s Official Representative on ICC Board?
a) Advik Yash
b) Jay Shah
c) Abimanyu Dev
d) Aryan Khan

Click here to View Answer
Answer b) Jay Shah. Jay Shah has been named as the official representative of Board of Control for Cricket in India (BCCI) for the International Cricket Council (ICC) Board meetings. Shah is the Secretary of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

3. Which state can become India’s prime producer of Vanadium?
a) Himachal Pradesh
b) Odisha
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh can become India’s prime producer of Vanadium. It is a high-value metal that has been used in strengthening steel and titanium.

4. H3 rocket belongs to__________.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Japan Aerospace Exploration Agency- JAXA announced on January 12, 2021, that it will launch its flagship rocket H3 to pave the way for the next generation of transportation technologies.

5. Sea Vigil-21: coastal defence exercise belongs to____________.
a) USA
b) Bangladesh
c) India
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) India. The second edition of the coastal defence exercise ‘Sea Vigil-21’ has been started on January 12 and will continue till January 13, 2021.

6. Government to buy __________ Tejas Light Combat Aircraft for Rs. 45,696 crores.
a) 26
b) 67
c) 83
d) 91

Click here to View Answer
Answer c) 83. The Union Cabinet chaired by PM Modi on January 13, 2021, gave its approval for the purchase of 10 trainer aircraft and 83 Tejas Light Combat Aircraft fighter jets at the price of Rs. 45.7 crores.

7. Which company has signed an agreement with Precisa Medicamentos for the supply of COVAXIN to Brazil?
a) Bharat Biotech
b) Serum
c) BioLab
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bharat Biotech. The agreement follows a visit by a team from Precisa Medicamentos to Bharat Biotech’s facility last week to discuss potential export possibilities of the vaccine.

8. US government designates ___________ as state sponsor of terrorism.
a) Cuba
b) Mexico
c) Italy
d) Costa Rica

Click here to View Answer
Answer a) Cuba. The government of the United States on January 11, 2021, re-designated Cuba as a State Sponsor of Terrorism for frequently providing support for the acts of international terrorism in granting safe harbor to the terrorists.

9. RBI cancels the licence of Vasantdada Nagari Sahakari Bank, belongs to which state?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Uttar Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the licence of Maharashtra-based Vasantdada Nagari Sahakari Bank, with immediate effect. Vasantdada Nagari Sahakari Bank Ltd will now not be allowed to conduct the business of ‘banking’.

10. The headquarters of Deutsche Bank is situated in___________.
a) Sweden
b) Japan
c) Australia
d) Germany

Click here to View Answer
Answer d) Germany. The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 2 crore on Deutsche Bank AG for non-compliance with certain provisions of directions concerning interest rate on deposits.

Leave a Comment