Current Affairs Quiz – January 11 2020

Current Affairs Quiz – January 11 2020

1. Gopinath Gajapati Narayan Deo is passed away at 76, who is associated with______________.
a) Former parliamentarian
b) Former General
c) Former Commander
d) Former Minister

Click here to View Answer
Answer a) Former parliamentarian. Narayan Deo was born on 6 March 1943. He had represented the Berhampur parliamentary constituency for two terms as a Congress member.

2. Which state government has to set up a zoo named after Shaheed Ashfaqullah Khan?
a) Assam
b) Himachal Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh State government is to set up a zoological garden in Gorakhpur, UP. The zoo is to be named after the socialist and freedom fighter Shaheed Ashfaqullah Khan.

3. National Youth Festival 2020 to be held in _____________.
a) Indore
b) Jaipur
c) Lucknow
d) Udaipur

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow. The 23rd National Youth Festival (NYF) 2020 has been scheduled to be held from 12-16 January at Indira Pratishthan, Lucknow.

4. According to Eurasia Group, India secured_____th rank in geopolitical risk of 2020.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Click here to View Answer
Answer b) 5. Eurasia Group reported that India is one of the world’s top geopolitical risks for 2020. The political risk consultancy India under Prime Minister Narendra Modi was listed as the fifth biggest geopolitical risk of 2020.

5. Wings India 2020 to be held in ______________.
a) Indira Gandhi Intl Airport
b) Begumpet Airport
c) Jawaharlal Nehru Airport
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Begumpet Airport. The event is expected to boost aviation. The event is organized by Ministry of Civil Aviation (MOCA) and Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) to provide a congenial forum to the rapidly changing dynamics of the sector Wings India 2020.

6. GAIC launched imported water-soluble fertilizers in _____________.
a) Assam
b) Manipur
c) Himachal Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat . Gujarat Agro Industries Corporation (GAIC) launched imported water-soluble fertilizers in Ahmedabad. The move aims to encourage the use of high-grade agri-inputs in the state.

7. Power Ministry released the 2019 State Energy Efficiency Index, which among the following states were best performers?
a) Karnataka and HP
b) Haryana
c) Puducherry
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Karnataka, HP, Haryana and Puducherry were the best performers according to the report. Manipur, Jharkhand, Rajasthan and Jammu and Kashmir were the least performers.

8. Sachin Bansal acquires DHFL General Insurance for Rs 100 crore, who is the CEO of________________.
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Myntra
d) Club Factory

Click here to View Answer
Answer a) Flipkart. Flipkart co-founder and former CEO Sachin Bansal has reportedly acquired DHFL General Insurance from Wadhawan Group Capital (WGC) for around Rs 100 crore.

9. Who has been appointed as board of director for International Business School, Washington (IBSW)?
a) Sankalp Yadav
b) Sandip Soparrkar
c) Aravindh Manimaran
d) Bhuvana Vijaya Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Sandip Soparrkar. The new year begins with a bang for renowned dancer choreographer Dr. Sandip Soparrkar as he has a new feather in his cap. The International Business School of Washington (IBSW) has appointed Dr. Soparrkar as a new Panel Member in board of Directors.

10. IRDA is expand as_________________.
a) Insurance Regulatory and Development Authority
b) Insurance Regulation and Development Authority
c) Insurance Regulatory and Development Author
d) Insurance Regulatory and Development Affirm

Click here to View Answer
Answer a) Insurance Regulatory and Development Authority. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) said in a statement that it framed charges against Cholamandalam MS General Insurance in a case related to declaration of funds paid in advance to Ashok Leyland, Cholamandalam MS Risk Services and DHFL.

Leave a Comment