Current Affairs Quiz – January 11′ & 12′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Vikram Pawah has been appointed as the President of
a) Benz India
b) BMW India
c) Pepsi Co India
d) Samsung India

Click here to View Answer
Answer b) BMW India. German luxury carmaker BMW has appointed Vikram Pawah (45) as the President of India operations with effect from March 1, 2017. Pawah brings more than 25 years of international experience both in the automotive and non-automotive industry.

2. Who inaugurated India’s first international exchange India INX at the International Financial Service Centre (IFSC)?
a) Narendra Modi
b) Pranab Mukherjee
c) Rajnath Singh
d) Nitin Gadkari

Click here to View Answer
Answer a) Narendra Modi. A subsidiary of Bombay Stock Exchange, India INX is one of the world’s most advanced technology platforms with a turn-around-time of 4 micro seconds which will operate for 22 hours a day.

3. Sarbananda Sonowal is the Chief Minister of
a) Meghalaya
b) Odisha
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the Digidhan Mela organized in Guwahati. The two-day Digidhan Mela is being organised with an aim to enable citizens and merchants to familiarize and adopt real time digital transactions.

4. Railways has launched a new ticketing App, ___________, to facilitate booking of train tickets in a faster and easier way.
a) IRCTC Rail Ticket
b) IRCTC Rail Connect
c) IRCTC Online
d) IRCTC Go

Click here to View Answer
Answer b) IRCTC Rail Connect. Equipped with latest technology, the new App also makes possible booking of tatkal ticket, ladies quota, premium tatkal quota booking and current reservation.

5. Rubella is a
a) Fungal Disease
b) Bacterial Disease
c) Viral Disease
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Viral Disease. India will for the first time introduce a vaccine against Rubella — a viral disease that infects pregnant women and leads to babies being born with cardiac, cerebral, ophthalmic and auditory defects.

6. Which bank has become the third lender in the country to announce usage of block chain solutions for its operations, after its peers ICICI Bank and Yes Bank?
a) HDFC Bank
b) State Bank of India
c) Axis Bank
d) Indian Overseas Bank

Click here to View Answer
Answer c) Axis Bank. Block chain technology: A digital ledger in which transactions made in bitcoin or another cryptocurrency are recorded chronologically and publicly.

7. Uri Ariel is the Agriculture and Rural Development Minister of
a) Iran
b) Kazakhstan
c) Israel
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer c) Israel. India and Israel committed to strengthen bilateral relations in the field of Agriculture.

8. _________ has become the first country in the world to officially recognise parkour as a sport.
a) Germany
b) Italy
c) United Kingdom
d) United States of America

Click here to View Answer
Answer c) United Kingdom. Parkour, also known as free running or art du deplacement, involves negotiating terrain using only the natural strength of one’s body, principally through running, jumping and climbing surrounding features.

9. Yana Kudryavtseva is associated with
a) Swimming
b) Chess
c) Gymnastics
d) Archery

Click here to View Answer
Answer c) Gymnastics. Russian rhythmic gymnast Yana Kudryavtseva has retired from competition aged just 19 following a brief but dazzling career. Kudryavtseva won 13 world championships from 2013 to 2015.

10. Roman Herzog, who passed away recently, was the former President of
a) France
b) Italy
c) Germany
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Germany.

11. National Youth Day is observed on
a) January 11
b) January 12
c) January 13
d) January 14

Click here to View Answer
Answer b) January 12. National Youth Day (Yuva Diwas or Swami Vivekananda Birthday) is celebrated with the great joy and enthusiasm in India every year on 12th of January.

12. The world’s first ‘Gender Literature Festival’ will be held in ______ in the second week of April.
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Patna

Click here to View Answer
Answer d) Patna. The Gender Resource Centre of Bihar’s Women Development Corporation will be organising the festival.

13. According to Automotive Research Association of India, On-road emission tests to be mandatory from _______.
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2021

Click here to View Answer
Answer c) 2020. On-road emission tests for vehicles plying on Indian roads will be mandatory once the Bharat Stage VI norm kicks in from 2020.

14. _________ Airport has claimed it has become the first aerodrome in the world to adopt unique performance and benchmarking digital platform, Arc.
a) Chennai
b) Delhi
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Deli. Arc helps in tracking and monitoring building performance.

15. Which country has amended its laws, allowing long-term contracts for spares and support for military equipment supplied to India?
a) Germany
b) France
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia.

16. Anthony Goldstone, who passed away recently, was a famous
a) Guitarist
b) Violinist
c) Pianist
d) Writer

Click here to View Answer
Answer c) Pianist.

17. Uhuru Kenyatta is the President of
a) Zimbabwe
b) Peru
c) Chine
d) Kenya

Click here to View Answer
Answer d) Kenya. India and Kenya have signed a Memorandum of Understanding on Cooperation in the agriculture sector and allied sector and Line of Credit for USD100 million for agricultural mechanisation.

18. For first time 46 constituencies in which Indian state to have Urdu electoral rolls?
a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Bihar
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. If 30% of the population of an area (assembly constituency in this case) speaks a different language than the rest, then voters’ list is prepared in that language as well. In case of UP, it is Urdu.

Leave a Comment