Current Affairs Quiz – January 10 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO) to replace of A S Kiran Kumar?
a) B Ganesh
b) K Harish
c) K Sivan
d) L Gokul

Click here to View Answer
Answer c) K Sivan. The government has appointed renowned scientist Sivan K as the chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO) to replace of A S Kiran Kumar. The Appointments Committee of the Cabinet approved his appointment as secretary, Department of Space and chairman of Space Commission for tenure of three years. Sivan, at present Director of Vikram Sarabhai Space Centre, will succeed Kumar, who was appointed on January 12, 2015. He graduated from Madras Institute of Technology in aeronautical engineering in 1980 and completed Master of Engineering in Aerospace engineering from IISc, Bangalore in 1982.

2. The Indian Olympic Association (IOA) has appointed ___________ as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang
a) Saransh Goila
b) Harjinder Singh
c) Ranveer Brar
d) Kunal Kapur

Click here to View Answer
Answer b) Harjinder Singh. The Indian Olympic Association (IOA) has appointed Harjinder Singh as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang next month. Singh currently holds the post of General Secretary in the Ice Hockey Association of India.

3. The World Hindi Day was observed on?
a) January 10
b) January 11
c) January 12
d) January 13

Click here to View Answer
Answer a) January 10. The World Hindi Day is observed annually on 10 January. The World Hindi Day was first observed on 10 January 2006. It is in addition to present National Hindi Divas which is being observed annually on 14 September. It should be noted that World Hindi Day is the promotion of the language at the global stage. Whereas, National Hindi Divas is being observed across the country at national level. The National Hindi Divas is observed to mark adaptation of Hindi written in Devanagari script as the Official Language of the Union by the Constituent Assembly on 14 September 1949.

4. The World Bank has projected India’s GDP growth rate at 7.3% for 2018 and _____for the next two years
a) 7.9%
b) 7.8%
c) 7.7%
d) 7.5%

Click here to View Answer
Answer d) 7.5%. The World Bank has projected India’s GDP growth rate at 7.3% for 2018 and 7.5% for the next two years. It said that with an “ambitious government undertaking comprehensive reforms”, India has “enormous growth potential” compared to other emerging economies. It added improved labour market, education and health reforms as well as relaxing investment bottleneck will help improve India’s prospects.

5. The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) with __________ for cooperation in the field of Science & Technology
a) Germany
b) Canada
c) Singapore
d) Chile

Click here to View Answer
Answer b) Canada. The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) with Canada for cooperation in the field of Science & Technology. The MoU will provide a mechanism and help to foster scientific cooperation between R&D and academic institutions of India and Canada. The MoU was concluded in pursuance to the inter-governmental Agreement for Scientific and Technological Cooperation between the India and Canada concluded in November 2005.

6. Which railway station has become India’s first railway station to have a sanitary napkin vending machine?
a) Howrah railway station
b) Vijayawada railway station
c) Trivandrum railway station
d) Bhopal railway station

Click here to View Answer
Answer d) Bhopal railway station. Bhopal railway station in Madhya Pradesh has become India’s first railway station to have a sanitary napkin vending machine. The machine named ‘Happy Nari’, installed by the Railway Women Welfare Association of Bhopal, dispenses two sanitary napkins for ₹5. Nearly 600 sanitary napkins were dispensed within nine hours of installing the machine on January 1.

7. Which state government has decided to digitise 10,000 pages daily to preserve administrative and historical records of Rajputana’s princely states?
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Maharashtra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan. The Rajasthan government has decided to digitise 10,000 pages daily to preserve administrative and historical records of Rajputana’s princely states. The online records will help research scholars, administrative departments of the state government, judiciary, and general public. Around four crore important documents have been chosen for the project out of the 30-40 crore records.

8. Paytm has announced setting up of its wealth management division _________ for users to store cash and earn interest
a) Paytm Locker
b) Paytm Money
c) Paytm Saver
d) Paytm Rupee

Click here to View Answer
Answer b) Paytm Money. Paytm has announced setting up of its wealth management division Paytm Money for users to store cash and earn interest. It has been registered under Paytm’s parent firm, One97 Communications, and will reportedly be available as a mobile app to users. Paytm Money will be the company’s fourth consumer brand after Paytm, Paytm Mall, and Paytm Payments Bank.

9. ______________ and Aviva Life Insurance have entered into a corporate agency arrangement to distribute the latter’s products
a) Bank of Maharashtra
b) Bank of India
c) Canara Bank
d) Union Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Bank of Maharashtra. State-run Bank of Maharashtra, which under the prompt corrective action of the Reserve Bank due to very high bad loans, and Aviva Life Insurance have entered into a corporate agency arrangement to distribute the latter’s products. With this tie-up under the open architecture system, BoM will hawk Aviva Life products through its 1,863 branches.

10. India’s IndiGo is the _______ most ‘mega carrier’ in the world
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer d) Fourth. India’s IndiGo is the fourth most ‘mega carrier’ in the world, beating British Airways and Lufthansa in a travel analyst company’s annual list. Japan Airlines takes the top spot in OAG’s list of the world’s most punctual ’mega carriers’. Its annual review, the Punctuality League 2018, takes into account airlines’ performance on timekeeping. OAG has two separate punctuality lists, one for all airlines, big and small, and another one for ‘mega carriers’. The company defines ‘on-time performance’ as flights that arrive or depart within 14 minutes and 59 seconds (under 15 minutes) of their scheduled arrival/departure times.

11. India and __________ have discussed cooperation in the field of traditional systems of medicine
a) Australia
b) Malaysia
c) UK
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer b) Malaysia. India and Malaysia have discussed cooperation in the field of traditional systems of medicine and the establishment of an Ayurveda Chair at a private university in Malaysia. Officials from the two countries discussed several issues, including the setting up of an Ayurveda Chair in University of UTAR in Malaysia and professional training in Panchakarma therapy for Malaysian experts in India.

12. Who won the first-ever medal for India at an international skiing event?
a) Shivya Thakur
b) Isha Thakur
c) Aanchal Thakur
d) Brindha Thakur

Click here to View Answer
Answer c) Aanchal Thakur. India bagged its first-ever medal at an international skiing event after 21-year-old Aanchal Thakur won bronze at the Alpine Ejder 3200 Cup in Erzurum, Turkey. The Himachal Pradesh native clinched the medal in the slalom race category. Thakur has previously represented India at the 2012 Winter Youth Olympics in Innsbruck, Austria.

13. Which country going to host first-ever Baby Olympics Games?
a) India
b) Bahrain
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Bahrain. Bahrain has unveiled plans to stage the first ever Baby Olympics in April, where medals will be contested by two to four year-olds, in a bid to promote the Olympic principles and exercise at a young age. The Bahrain Olympic Committee (BOC) intends to include five disciplines. The Athletics competition will host three events: medley relay for four year-olds, a hurdles toddle for three year-olds, while participating two year-olds will cross a specially designed stretch of 15 meters in a freestyle race.

Leave a Comment